Craiova: Colegiul ”Carol I” informează elevii despre riscurile cetățeniei digitale

Elevii de la Colegiul Național ”Carol I” din Craiova, la dezbaterea despre riscurile cetățeniei digitale, derulată la Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman”


Colegiul Naţional “Carol I” participă la concursul național Ora de Net „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale”, lansat de Organizația Salvați Copiii Români cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet. Participarea la această competiție are rolul de a informa corect elevii despre riscurile la care se expun atunci când desfășoară activități pe internet.

Principalele informații furnizate de copii pe rețele de socializare sunt: poze în care se distinge clar fața copilului (81%), numele de familie (61%), numele școlii la care învață (59%) și vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasă și 10% numărul de telefon, potrivit unui studiu național despre fenomenul de bullying, realizat de Organizația Salvați Copiii în 2016.

Plecând de la cazurile gestionate de specialiștii liniei de consiliere ctrl_ajutor în anul 2017, 327 cazuri din 1067 au implicat folosirea neadecvată a datelor personale, ducând la situații de cyberbullying, sexting și afectare a confidențialității și reputației online.

În acest context, la Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman” Craiova s-a derulat luni ”Biblioteca vie – “Datele cu caracter personal și viața privată în era digitală. Hiperconectivitatea Online – Pro si Contra”, la care au participat profesori și elevi de la Colegiul Național Carol I din Craiova dar și reprezentanți de la mai multe instituiții locale.


În cadrul acestuia, au fost dezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacțiune online și implicațiile comerciale ale colectării de date. Totodată, a fost promovată linia de informare și consiliere privind siguranța pe internet a copiilor, ctrl_AJUTOR, coordonat de Organizația Salvați Copiii și disponibilă gratuit prin intermediul platformei www.oradenet.ro.

Discuțiile au avut scopul de a crește nivelul de informare a copiilor, părinților și cadrele didactice cu privire la drepturile și responsabilitățile pe Internet privind datele personale. Activitatea a fost coordonată de profesorul Carmen Georgescu.

“Evenimentul a avut rol educativ asupra copiilor și, de ce nu, a publicului, am observat lipsa de informație pe care mulți dintre noi o însușim, atât elevi, părinți cât și cadre didactice.Informațiile pe care le-au primit pe parcursul activității au avut un mare impact asupra elevilor, mai ales datele statistice furnizate, informarea si comunicarea la acest eveniment pentru securizarea datelor personale în mediul online”, a spus profesorul Carmen Georgescu de la Colegiul Național ”Carol I” din Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 februarie 2019

Publireportaj

» Ionuț Dincă, hair stylist ID Studio: „Părul este cea mai frumoasă haină care te îmbracă. Preţuieşte-l!“
» Încheiere proiect „Dezvoltarea firmei ADRILEX IMP. EXP. SRL”

Dolj

» (GALERIE FOTO) Povestea fanfarei din Craiova, care a cucerit lumea
» Modernizarea drumului judeţean Craiova – Cetate, scoasă la licitaţie. Vezi la cât se ridică investiţia
» Eduard Constantinescu, judecat pentru tentativă de omor
» „Impresie“ neagă implicarea în scandalul de la Spitalul de Urgenţă
» Un craiovean care ameninţa că se sinucide, evacuat cu mascaţii (VIDEO, GALERIE FOTO)
» Craiovean mort într-un accident produs în comuna Jitaru, Olt
» Electrocentrala II Craiova ar putea trece pe gaze?
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» Două competiţii automobilistice, găzduite de Transalpina, la Rânca
» Zeci de utilaje, gata de intervenţie
» CEO ar fi avut profit în 2018 dacă nu ar fi crescut preţul la certificatele de CO2
» Tavi Colen, spectacol de Dragobete la Rovinari

Sport

» Judokanii craioveni au treabă în weekend
» Craiova II şi CSO Filiaşi, la ultimul test
» Arătaţi-le că sunteţi „lei“!
» Craiovenii şi-o doresc pe Dinamo la picioare
» Vor revanşa în faţa Măgurei Cisnădie

Sanatate

» Bolnavi din cauza alimentației
» Măslinul, una dintre cele mai puternice plante medicinale

Educatie

» Peste 900 de elevi din Dolj, la olimpiada de limba română

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Tartă cu pere și smântână
» Bancul zilei

Top