8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProgramul manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Olteniei

Programul manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Olteniei

Craiovenii sunt invitați miercuri, 21 martie 2018, să sărbătorească Ziua Olteniei și să redescopere tradițiile, istoria și obiceiurile printr-o suită de manifestări cultural-artistice ce se vor desfășura pe parcursul întregii zile, anunţă Primăria Craiova într-un comunicat.
Momentul culminant va fi la Teatrul Național Marin Sorescu, când craiovenii vor avea ocazia, între orele 11.00 – 19.00, să admire, în Foaierul teatrului, cele mai frumoase costume populare din regiunea Olteniei, o colecție unicat de uniforme și însemne militare din 1912 și până în zilele noastre, fotografii inedite din memoria Olteniei și diverse obiecte decorative realizate de artizani talentați.
Pentru a completa tabloul vieții tradiționale oltenești, meșteri autentici din fiecare județ vor fi prezenți în Foaierul Teatrului Național Marin Sorescu începând cu ora 17.00, acțiune realizată cu sprijinul celor cinci consilii județene din regiune.
Astfel, județul Vâlcea va fi reprezentat de un meșter opincar, dar și de cei care fac parte din patrimoniul UNESCO – ceramica de Horezu. Tainele olăritului le va destăinui vizitatorilor unul dintre cei mai talentați meșteri care vine special la Craiova, din județul Gorj. Adevărate bijuterii sculptate în lemn vor fi expuse de meșteri din Olt, iar mehedințenii vor fi prezenți la Ziua Olteniei cu pictură pe sticlă, dar și cu costume tradiționale unicat, specifice zonei lor.
Cum viața din Oltenia nu înseamnă doar obiceiuri și tradiții, vizitatorii vor admira exponatele inedite pe ritmuri de muzică clasică românească, într-un recital organizat de Centrul Cultural al Romilor Dolj și susținut de Cvartetul de corzi al concert-maestrului Dan Bozgan. Totodată, vor avea ocazia să fie surprinși de caricaturistul oltean Gogu Neagoe, membru al Asociației Internaționale de Arte Plastice UNESCO din Germania și al Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România, dar și să-și imortalizeze fotografic momentul de sărbătoare în spațiul amenajat special de Casa de Cultură Traian Demetrescu în Foaierul Teatrului.
Începând cu ora 19.00, spectatorii care și-au rezervat locuri vor fi părtași la povestea imaginată special pentru Ziua Olteniei de către artiștii Ansamblului Folcloric Maria Tănase, transmisă în direct pe TVR Craiova.
Este pentru prima oară când instituțiile de cultură din Craiova, Dolj și județele Olteniei își dau mâna pentru a recrea secvențe din istoria și viața de zi cu zi a întregii regiuni.
Intrarea la expozițiile din Foaierul Teatrului Național Marin Sorescu, dintre orele 11.00 – 19.00, este gratuită.

Program 21 martie 2018
ziua Olteniei, ediția I

Miercuri, 21 martie
Ora 09.00 – Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman – Salonul Expozițional.
·Prezentări cărți, ziare și documente despre Oltenia
Partener: Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman.
Intrare gratuită.

Ora 10.00 – Cinema Inspire, Sala 1  
·Difuzare film “Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire”; – intrarea gratuită. Prezintă: Cristina Liberis, Mircea Gheorghe Abrudan și Lucian Dindirică.
Partener: Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman.
Intrare gratuită în limita locurilor disponibile.

Ora 11.00 – Centrul Multifuncțional
·Oltenia copiilor
-Expoziție păpuși, marionete intitulată „Cartea, păpușa, povestea”
Organizator: Teatrul Colibri.
Program vizitare expoziție: 21 – 31 martie, între orele 10.00 – 16.00.
Intrare gratuită.

Ora 11.00 – Cinema Patria
·Difuzare film “Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire”; – intrarea gratuită (eveniment realizat împreună cu Patriarhia Română, Mitropolia Olteniei și Arhiepiscopia Craiovei) Prezintă: IPS Irineu, Cristina Liberis și Lucian Dindirică.
Partener: Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman.
Intrare gratuită în limita locurilor disponibile.

Ora 12.00 – Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman – Sala “Acad. Dinu C. Giurescu”.
·Lansarea volumului “Marin Sorescu, în anticamera NOBEL. Conversații cu și despre Sorescu”, autor Ion Jianu. Prezintă: George Sorescu și Tudor Nedelcea. Recită actorul Ion Colan. Moderator: Lucian Dindirică.
Partener: Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman.
Intrare gratuită în limita locurilor disponibile.

Ora 12.00 – Muzeul Olteniei – secția Istorie și Arheologie, sala Mare
·Personalități din Oltenia
-Expozitie cu obiecte care au aparținut personalităților din Oltenia și familiilor acestora (Romanescu, Titulescu, Aman, Plopșor ș.a.)
Organizator: Muzeul Olteniei.
Program vizitare expoziție: 19 – 24 martie, între orele 09.00 – 17.00.
Intrare gratuită.

Ora 13.00 – 19.00 – Teatrul Național Marin Sorescu – Foaier
/ secvențe de viață tradițională din Dolj
·Expoziție „Straie populare în miniatură”, exponate ale Mihaelei Tomescu, director al Căminului Cultural Giurgița
·”Covorul oltenesc”, expoziție realizată de Anca Dumitrescu, Atelierul Măceșu de Jos.
·Expoziție de costume tradiționale vechi din colecția Marinelei Pereanu, expoziție vernisată în cadrul celei de a XXIV-a ediții a Festivalului Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”
·Expoziție de obiecte decorative din lemn și mobilier pictat realizate de artizanii Rodica și Viorel Dîlganu din Craiova.
Organizator: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.
Intrare gratuită.

Ora 15.00 – Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman
·Conferința „Oltenia în Istoria Românilor”. Participă: Alex Mihai Stoenescu, Toader Nicoară, Nicolae Panea și Mircea Gheorghe Abrudan.
Moderator: Lucian Dindirică
Partener: Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman.
Intrare gratuită în limita locurilor disponibile.

Ora 18.00 – 19.00 – Teatrul Național Marin Sorescu – Foaier
·“Photo Family“
-Sesiune de fotografie în familie, în decor specific oltenesc. Trăiește experiențe unice și pline de relaxare surprinse în momente inedite, simbol al apartenenței la comunitatea din care faci parte și adaugă o pagină albumului tău de familie!
Partener: Casa de Cultură Traian Demetrescu
Următoarele sesiuni fotografice vor fi organizate în fiecare sâmbătă, între orele 10.00 și 14.00, la Casa Băniei, din 24 Martie până pe 26 Mai.
-Prezentarea meșteșugurilor din zona Olteniei de către meșteri autentici din toate județele Olteniei.
Parteneri: Consiliile Județene din Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj și Mehedinți.
Intrare gratuită.

ora 19.00 – Teatrul Național Marin Sorescu – Sala Amza Pellea
·Spectacol folcloric cu temă istorică “N-auzirăți de-un oltean?”
Conceput pentru a transmite spiritul oltenesc, vesel, iubăreț, isteț, dar și sentimentul patriotic al olteanului, spectacolul punctează muzical tradițiile folclorice oltenești, dar și istoria regiunii noastre prin includerea în scenariu a celor patru figuri marcante ale oltenilor: Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu și Constantin Brâncoveanu.
Organizatori: Ansamblul Folcloric Maria Tănase, cu sprijinul Fanfarei Militare a Garnizoanei Craiova și a Liceului Militar Tudor Vladimirescu din Craiova.

Organizatori:
Primăria Craiova și Consiliul Local Municipal Craiova
Consiliul Județean Dolj

Parteneri:
Ansamblul Folcloric Maria Tănase, Teatrul pentru copii și tineret Colibri, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, Muzeul Olteniei, Muzeul de Artă, Filarmonica Oltenia, Casa de Cultură Traian Demetrescu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Garnizoana Craiova, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Județean Vâlcea, Consiliul Județean Olt, Consiliul Județean Mehedinți, Teatrul Național Marin Sorescu, Centrul Multifuncțional Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS