Craiova: “Ziua Olteniei” la Biblioteca Aman

Autori


Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” marchează “Ziua Olteniei” (21 martie) printr-o serie de evenimente cu caracter cultural-educativ.

Potrivit unui comunicat al bibliotecii, acțiunile subsumate primei ediții a Zilelor Olteniei și planificate pentru ziua de miercuri, 21 martie, la bibliotecă, au fost prefațate prin organizarea expoziției de postere cu titlul “Craiova în Primul Război Mondial”. Vernisată în foaierul Teatrului Național “Marin Sorescu”, expoziția reunește cărți, ziare și documente din colecțiile Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” în legătură cu aspecte cotidiene specifice perioadei de ocupație militară a Craiovei (1916-1918). În cadrul expoziției sunt ilustrate amănunte despre relația populației cu ocupantul, diverse planuri și operațiuni militare, încercări de înlăturare a regimului de ocupație dar și dări de seamă cu privire la privațiunile, lipsurile și, în general, regimul asupru la care au fost supuși oamenii din zona ocupată. Fiind primul mare oraș al Vechiului Regat care a fost ocupat de armatele Puterilor Centrale, Craiova avea să fie printre ultimele eliberate, în toamna anului 1918. Expoziția poate fi vizitată până miercuri, 21 martie, în intervalul 10.00-19.00.

Conform aceleiaşi surse, prima acțiune dedicată “Zilei Olteniei” va consta în inaugurarea, în cadrul Salonului Expozițional, la ora 09.00, expoziției cu titlul “Periodice oltenești în colecțiile Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman”. Între ziarele și revistele expuse se regăsesc atât documente din secolul al XIX-lea – “Anuarul Colegiului Carol I”, “Revista elevilor Colegiului Carol I”, “Revista Școlii Normale de fete Madona Dudu” ș.a. – dar și publicații consacrate, apărute în secolul XX, precum revistele “Oltenia”, “Mitropolia Olteniei”, “Arhivele Olteniei” etc.

Manifestările culturale dedicate Zilei Olteniei vor continua în afara spațiilor bibliotecii. La orele 10.00, Cinema Inspire, respectiv 11.00, Cinema Patria, este planificată premiera filmului documentar “Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire”. Pelicula înregistrează activitățile desfășurate de clericii români în perioada Primului Război Mondial în vederea susținerii efortului de război, dar și inițiativele și proiectele consacrate idealului realizării Marii Uniri. În tranșee, în spitale și prin întruniri publice, preoții români au contribuit nu doar la ridicarea moralului trupelor greu încercate de război, ci și la întreținerea speranței într-un efort național colectiv, în cele din urmă încununat de succes. Filmul va fi prefațat de intervențiile lui Lucian Dindirică, Î.P.S. Irineu și Cristina Liberis. Întrarea spectatorilor este gratuită.

Începând cu ora 12.00 acțiunile se reiau la bibliotecă cu lansarea volumului “Marin Sorescu, în anticamera NOBEL. Conversații cu și despre Sorescu”, autor Ion Jianu. Cartea a apărut în 2018 cu spijinul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” la editura americană Gracious Light New York și va fi prezentată de prof. univ. dr. George Sorescu, dr. Tudor Nedelcea, Ion Colan și autorul, Ion Jianu.


Începând cu ora 14.00, în sala “Marin Sorescu” va fi difuzat filmul “Mihai Viteazul” (1971), în regia lui Sergiu Nicolaescu. Personalitate istorică proeminentă, înainte de a fi primul domnitor al celor trei țări romnești, Mihai Viteazul a fost Ban al Craiovei. Pentru olteni, în particular, și pentru români, în general, figura domnitorului medieval Mihai Viteazul reprezintă una dintre cele mai rodnice efigii care i-a inspirat pe revoluționarii de la 1848. Simbolizând avant la lettre Marea Unire din 1918, Mihai Viteazul este cea mai îndrăgită și respectată personalitate istorică în rândul oltenilor.

Ultima activate a zilei vine să încununeze acțiunile pregătite de bibliotecă. Conferința “Oltenia în Istoria Românilor” se va desfășura, începând cu ora 15.00, în sala “Acad. Dinu C. Giurescu”. La eveniment participă istoricii Alex Mihai Stoenescu și Toader Nicoară, rectorul Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, dar și filologul și antropologul Nicu Panea, prorector al Universității din Craiova. Autori ai unor studii și volume impresionante, participanții vor susține comunicări și prezentări în legătură cu diferite aspecte ale evoluției Olteniei. Evenimentul va fi moderat de Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

“Prima ediție a sărbătoririi Olteniei înglobează o serie de acțiuni culturale pe care bibliotecă le-a organizat temeinic în ultimele săptămâni. Deschidem manifestările culturale printr-o substanțială expoziție de periodice în care am reunit o serie de materiale relevante pentru istoria regiunii noastre. Continuăm celebrarea Zilei Olteniei prin dubla difuzare a filmului documentar “Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire”, o producție bine realizată despre strădaniile și sacrificiile realizate de oameni ai Bisericii în vreme de război. Unii dintre ei au plătit tributul suprem pentru actele de curaj dovedite în timpul confruntărilor, nu puțini, devenind martiri pentru neam. La prânz, prin lansarea volumului despre Marin Sorescu, unul dintre cei mai apreciați scriitori români, punem în lumină și dezbatem maniera în care scrierile sale au fost receptate în afara granițelor țării, Marin Sorescu fiind foarte aproape, în mai multe rânduri, de obținerea unui premiu Nobel pentru activitatea literară. Cartea semnată de Ion Jianu nu este o ediţie ştiinţifică, ci, așa cum mărturisește însuși autorul, o investigaţie jurnalistică. Alegerea, spre difuzare, filmului “Mihai Viteazul” vine să completeze și explice o serie de evenimente istorice care își au originea în Craiova și Oltenia medievală. Prin ultima acțiune a zilei, conferința dedicată rolului Olteniei în Istoria Românilor, le vom da cuvântul celor care, prin cărțile și studiile semnate, au pus în valoare bogăția culturală și istorică a regiunii noastre. Ne dorim foarte mult ca inițiativele noastre să se bucure de succes și să fie bine receptate de craioveni. La mulți ani, Oltenia! La mulți ani oltenilor de pretutindeni!, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 24 aprilie 2019

Actualitate

» Campanie CFR SA de conştientizare a pericolului existent pe calea ferată. 15 persoane au murit electrocutate în 5 ani
» Daniel Barbu, fostul şef al AEP, urmărit penal de DNA în dosarul subvenţiilor de la PSD
» Un român a negociat cu banca ştergerea unei datorii de 44.621 de euro. Cum a reuşit
» (GALERIE FOTO) Accident cu două victime în Râmnicu Vâlcea
» VOT final în Parlament la codurile penale. Proiectele au fost adoptate şi merg la promulgare. Scandal la dezbateri: Opoziţia vrea să le atace la CCR
» Daniel Barbu, fost şef al Autorităţii Electorale Permanente, chemat la DNA în dosarul trezorierului PSD Mircea Drăghici
» SONDAJ: Sunteţi mulţumiţi de starea drumurilor din Craiova? Dar de transportul public?
» Minivacanţa de Paşti şi de 1 Mai: Peste 40.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral. Iată tarifele de cazare
» Cine este Bogdan Licu, cel care preia funcţia de procuror general interimar
» Percheziții la Academia de Poliție în cazul amenințărilor la adresa jurnalistei Emilia Șercan / A fost prins principalul suspect
» Sfaturi utile pentru Sărbători Pascale și 1 Mai fără incendii
» Camera Deputaţilor votează astăzi modificarea codurilor penale, după ce proiectul a fost dezbătut în comisia „Iordache”
» Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, la Bucureşti: Întrevederi cu Iohannis şi Toader, pe tema modificărilor din Justiţie

Publireportaj

» Patrioții cu gura versus patrioții cu fapta – Primarii liberali readuc la viață patrimoniul românesc
» UNIC vă aşteaptă cu cadouri de mii de euro, de Paşte
» Rednex vine la WE Love Retro Craiova
» Peste 100 de metri pătrați de baruri îi așteaptă pe petrecăreți, ÎN PREMIERĂ, la WE LOVE RETRO Craiova

Dolj

» Dolj: Încă doi bărbați, reţinuţi în cazul altercaţiei din Bratovoeşti
» Comercianții care vindeau ilegal au primit amenzi de peste 135.000 de lei
» Dolj: Tânăr reținut după ce a dat o spargere în Ostroveni
» Programul APIA Dolj de Paşte şi de 1 Mai
» Adriana Ungureanu, despre opera „Mefistofele“: „Venim să vedem pe scenă pornografie și droguri în Săptămâna Mare?!“
» Zidul Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“, pictat de elevi
» Fantoma cartierului chinezesc a bântuit Consiliul Local Craiova. Marian Vasile: Hai să nu mai stăm cu acea rușine pe strada Caracal!
» Trei spărgători de bancomate, condamnaţi definitiv
» „Scump, dom`le, scump!“ – preţuri mari în pieţele craiovene (GALERIE FOTO)

Gorj

» Vâlcea: Restricții de circulație pe DN7
» Gorj: Tânăr, sub incidenţa unui ordin de protecţie pentru că şi-ar fi agresat mama
» Gorj: Negocieri pentru 200 de concedieri colective la CEO
» Gorj: Accident rutier cu o victimă în apropiere de Rovinari
» Transalpina nu va fi deschisă de Paşte pentru că iarna a revenit la Rânca
» Biletele de tratament din perioada Paştelui, refuzate de pensionari
» CAS Gorj lucrează încă după bugetul de anul trecut
» Sunt deschise cele trei centre pentru sacrificarea mieilor
» Întreruperi energie electrică de mâine

Olt

» UPDATE (Video) Olt: Explozie într-o garsonieră din Balș. Nouă locuințe au fost afectate

Mehedinţi

» Mehedinți: Aproximativ 15.000 țigarete descoperite asupra unui bărbat, în trafic

Sport

» „Elitele“ Craiovei au contabilizat patru puncte în runda a 16-a
» SCM „U“ Craiova, la primul joc cu Timişoara din play-off
» „Leii“ nu renunţă la luptă

Sanatate

» Măşti şi uleiuri benefice pentru păr
» Care este alimentaţia corectă în timpul sarcinii

Magazin

» Rețeta zilei: Mâncare de praz cu măsline – de post
» Topul celor mai cunoscute superstiţii românești
» Beneficiile amestecului de miere cu nuci
» Cercetătorii au descoperit lacuri ”fantomă” pe suprafaţa lui Titan, luna lui Saturn
» Zece curiozităţi despre Charlie Chaplin
» Horoscop
» Bancul zilei

Top