14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOferte turistice la preț redus și produse tradiționale din belșug, la Târgul de Turism Oltenia

Oferte turistice la preț redus și produse tradiționale din belșug, la Târgul de Turism Oltenia

Vacanțe exotice la prețuri promoționale, dar și vase de lut, ii, covoare oltenești, mobilier pictat, dulciuri de casă, precum și produse pentru hoteluri și restaurante pot fi achiziționate în acest weekend de la cele două manifestări reunite sub acoperișul Centrului Multifuncțional din Craiova: Târgul de Turism al Olteniei și Horeca Expo Oltenia. Meșterii populari prezenți la târg încântă ochii vizitatorilor cu produsele făcute manual, chiar pe loc, în incinta târgului.

Ajuns la a treia ediție, Târgul de Turism al Olteniei și-a deschis porțile publicului larg vineri de dimineață, la Centrul Multifuncțional din Craiova.
”Unele dintre ofertele de vacanțe prezente la târg sunt cu reduceri chiar și de 45%, în special pentru destinații din Grecia, iar unele agenții oferă reduceri până pe 31 martie. Se promovează destinații precum Antalya, datorită faptului că de anul acesta se pleacă din Craiova, cu avionul, dar se promovează și Grecia, precum și destinații exotice. Agențiile de turism participante sunt din județul Dolj, iar una singură este din județul Gorj. Există la târg și un turoperator din Bulgaria și un hotel din Serbia. În plus, sunt prezente toate Consiliile Județene din Oltenia, cu centrele lor de informare și cu unități din subordinea lor, anul acesta fiind primul în care paricipă și Consiliul Județean Olt”, a precizat Cristina Dușcă, reprezentanta firmei PS Multiservices, firma care organizează târgurile.
La deschiderea oficială a târgurilor, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a precizat că instituția este prezentă la manifestarea expozițională cu nouă unități din subordine și a precizat că manifestarea expozițională ”începe încet, încet să ia amploare” la nivel regional. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a spus că atmosfera de la târgurile deschise vineri la Centrul Multifuncțional este similară cu atmosfera de târgurile internaționale de profil.

Ce oferte turistice se găsesc la târg

Agențiile de turism participante susțin că anul acesta există două mari atracții turistice pentru cei care vor o vacanță în 2018: Turcia cu Antalya și Grecia. Unii reprezentanți ai agențiilor susțin că anul acesta a scăzut cererea pentru Bulgaria, în special din cauză că hotelurile bulgărești au ridicat prețurile în plin sezon estival, la fel ca și unele stațiuni de pe litoralul românesc. Stațiunea Mamaia nu mai este o destinație foarte căutată anul acesta, tocmai din cauza prețurilor fantastice la cazare și mâncare, practicate și anul trecut și anul acesta, comparativ cu alte destinații din regiune. În schimb sunt promovate alte locuri din țară și chiar și unele din regiunea Oltenia, unde turismul ia amploare.
La Târgul de Turism al Olteniei sunt multe oferte pentru Antalya, având în vedere că de anul acesta se reia cursa aeriană de tip charter de pe Aeroportul Internațional Craiova.
”Avem oferte bune pentru Antalya, pentru că este zbor charter din Craiova și ar fi păcat să nu beneficieze și craiovenii de astfel de oferte. Zborul durează o oră și 45 de minute. Pot spune că, dacă adăugăm și timpul pentru transferuri, în trei ore turiștii sunt pe plajă. Ofertele pornesc de la 329 de euro de persoană, pentru șapte nopți de cazare și servicii All Inclusive (cu toate mesele incluse – n.r.), cu tot cu biletul de avion și cu transferuri. Desigur, oferta aceasta este la un hotel de 3 stele în Antalya. La, a spus Cosmin, din Craiova. hotelurile de 5 stele, tarifele standard sunt de la 580 de euro de persoană, All Inclusive, în zone precum Alanya și Side, din Antalya”, a declarat Nuți Nicola, de la Agenția de turism Mapamond.
”Avem oferte turistice bune și pentru Antalya, pentru că este charter direct din Craiova. Cei din București care cumpără pe perioada târgului au transferul gratuit de la Craiova la București. Avem oferte bune pentru Grecia, în special pe insule. De exemplu, pentru Creta avem reducerea de 30% de early-booking, plus o reducere de 50% la taxele de aeroport. Pe Grecia ornesc ofertele de la 232 de euro de persoană, entru 7 nopți, incluzând cazare și mic dejun. În Egipt, pe lângă reducerea de 20% specifică rezervării early-booking, mai există o reducere de 100 de euro pe cameră, pentru un sejur”, a declarat Alexandru Badea, manager al Agenției Tropical Tour, din Craiova.
Operatorii din turism le oferă celor interesați și destinații exotice și mai puțin vizitate de publicul larg, în diverse colțuri ale lumii, cum ar fi Bali, Thailanda, India, Zanzibar, Singapore, Japonia, Cuba, Mexic și Republica Dominicană. De exemplu, o ofertă pe perioada târgului, pentru Thailanda, este de 749 de euro de persoană, pentru 7 nopți (transport cu avionul, cazare, plus mic dejun), cu toate taxele de transfer incluse.
Unii vizitatori și-au găsit ceea ce căutau la acest tâng de turism. ”Am venit la acest târg știind deja ceea ce caut. Știam clar la ce hotel vreau să merg în Antalya și am rezervat deja la prețul de 1.650 de euro, Ultra All Inclusive, pentru trei persoane, adică doi adulți și un copil de trei ani. Am primit o reducere de 30 de euro, dar asta pentru că am vrut eu la anumit hotel. Mă atrage foarte mult Antalya, pentru că este charter din Craiova, iar prețul este mai mic decât din București”, a spus Cosmin, din Craiova.
Un alt vizitator vrea să își petreacă vacanța în țară, anul acesta. ”Am venit să văd ce oferte sunt și am găsit. Voi merge în județul Vâlcea. După-amiază vin să închei contractul cu ei, dar întâi să vorbească ei la hotel acolo. Era indicat un astfel de târg. Trebuie făcut mai des. Nu doar o dată pe an”, a spus Marian Dincă, vizitator.

Meșterii populari fac deliciul publicului

Centrul Creației Populare din cadrul Consiliului Județean Dolj și entitățile similare din celelalte județe ale Olteniei participă la târg alături de mulți meșteri populari din Oltenia. Meșteri care fac ceramica de Horezu și nu numai, cei care meșteresc opinci, ii, obiecte din lemn sculptat, pâine împletită, dulciuri de casă și alte produse tradiționale sunt prezenți la târg. Meșterii doljeni Anca Dumitrescu, cunoscută pentru covoarele oltenești pe care le produce în atelierul ei se află la târg, precum și soții Rodica și Viorel Dâlganu care fac mobilier pictat sunt prezenți la târg.
Îmbrăcați în costume naționale tradiționale, meșterii populari autentici parcă transpun vizitatorul în lumea satului de altădată, păstrând peste decenii tradițiile din Oltenia. Unii cos iile tradiționale chiar în incinta târgului, opincarul meșterește de zor, iar lucrătorii în lut și-au adus roata olarului și materialele necesare și creează pe loc diverse produse, în fața publicului de la oraș.
Nea Dumitru este olar de când lumea, în județul Gorj. L-am surprins când învârtea cu piciorul roata olarului, iar cu mâinile brăzdate de ani și de lut meșterea o farfurie, pe care a și pictat-o, apoi o oală. În vârstă de 76 de ani, Dumitru Coneru, practică meseria de meșter olar de 65 de ani, de pe vremea când avea 11 ani. Pe cât este de priceput, pe atât de plimbat prin lume este nea Dumitru. ”Am fost la târguri în Spania, Franța, Polonia, Bulgaria, Serbia. Am arătat la multă lume cum se fac oalele din lut la noi, în Oltenia. Este cea mai frumoasă meserie, dar este și cea mai grea. Nu este nimic pe lumea asta mai greu ca olăritul. De la frământatul lutului ca pe o plastelină și până la coptul oalelor în cuptor și pictatul lor, totul este o artă. Tatăl meu a fost olar și nu a mai vrut să mă lase să practic aceeași meserie, dar mie mi-a plăcut mult de tot”, ne-a povestit Dumitru Coneru, care este și instructor la o școală din Gorj, unde învață tainele olăritului alte generații tinere de viitori meșteri.

Sunt expuse și produse pentru domeniul HORECA

În aceeași incintă se desfășoară și cea de-a doua ediție a expoziției Horeca Expo Oltenia. Ambele manifestări expoziționale au reunit sub același acoperiș aproximativ 80 de firme expozante, din domeniul turismului, precum și din domeniul hotelurilor și restaurantelor (HORECA).
Produse din domeniul HORECA care pot fi găsite la târg sunt din domeniul curățeniei, al echipamentelor destinate hotelurilor, băuturi pentru restaurante, produse cosmetice din gama celor care se distribuie pentru hoteluri, saltele, mobilier etc.
”Există și o tombolă la târg la care s-au înscris și firme expozante cu premii, precum și firme care nu se află printre expozanții de la târg. premiile constă în trei vouchere de cazare la Rânca, fiecare voucher fiind în valoare de 150 de lei, o zi la SPA, iar un hotel de patru stele oferă un sejur la munte pentru un cuplu”, a spus Cristina Dușcă, reprezentanta organizatorilor.

Târgurile sunt deschise de vineri, 9 martie, și până duminică, 11 martie 2018 (vineri și sâmbătă 10.00-18.00, iar duminică 10.00-16.00). Organizatorii au anunțat că vor pune la dispozitia vizitatorilor gratuit în zilele de sâmbătă şi duminică transport tur – retur, din cele mai îndepărtate zone ale orașului până la locul de desfăşurare a evenimentului.
Traseul 1: Craiovița Nouă (Cinema) – Orizont -Poșta – Segarcea -Liceul de Chimie -Casa Tineretului -Compania de Apă -Agronomie – Madona Dudu -Helin -Spitalul nr. 1 – Confecții – Restaurant Dunărea – Centrul Multifuncțional și retur.
Traseul 2: Helin Lăpuș-Viitorul – Institut – Rotonda -Piața Centrală -Digi -Olteț – Simion Bărnuțiu – Petre Carp – Spitalul nr. 1 – Confecții – Restaurant Dunărea – Centrul Multifuncțional și retur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS