Inspectoratele pentru Situații de Urgență sărbătoresc, la nivel național, ziua pompierilor.
La 13 septembrie 1848, pompierii bucureşteni conduşi de Pavel Zăgănescu au încercat, alături de ostaşi, să ţină piept trupelor otomane. Un gest de vitejie în faţa căruia ne înclinăm an de an. Dușmanii aveau să ocupe Capitala, revoluţia din Ţara Românească fiind, astfel, înfrântă.
Pompierii se avântă în lupta cu flăcările pentru a salva vieţi şi bunuri, dar intervin în spijinul populaţiei şi în situaţii de calamitate.

În țară, sunt programate ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri, exerciţii şi aplicaţii demonstrative, organizarea unor puncte mobile de informare preventivă, prezentarea tehnicii de intervenţie utilizată în misiunile specifice, competiţii sportive, expoziţii, precum şi alte activităţi interactive pe care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă le dedică publicului larg.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a anunţat că vor organiza o serie de manifestări cu prilejul sărbătoririi a 169 de ani de la  istorica bătălie de la 13 septembrie 1848 când,  pompierii militari, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, au dat dovadă de spirit de sacrificiu şi de un legendar eroism.

Manifestarile var avea loc  începând cu data de 11 septembrie 2017 orele 09.00-15.00.

Realizarea de ateliere pentru prezentarea tehnicii în perioada 11.– 12.09.2017,  în intervalul orar 10.00 – 14.00, în Piaţa Mihai Viteazul din municipiul Craiova, după cum urmează:
– atelier pirotehnic  – 1 autospecială pirotehnică;
– atelier C.B.R.N. –  1 autolaborator C.B.R.N.;  1 autoturism Dacia Duster – de primă cercetare C.B.R.N. 1 autospecială de decontaminare personal – ADP
– atelier prezentare tehnici de căutare – salvare din medii ostile vieţii;
– atelier prezentarea unor tehnici de acordare a primului ajutor medical – 1 autospecială transport victime multiple;
– atelier comunicații  autospeciala Centrul Mobil de Comandă şi Conducere şi sirena mobilă;
– atelier prezentare – Autospecială de lucru cu apă şi spumă FRAP MAN;
– atelier de prezentare – Autospecială de salvare și  intervenție la înălțime;
–  salvări de la înălțime – pernă pneumatică;
– atelier prezentare autoșenilată;
– atelier prezentare ATV;
– atelier de fotografie şi pictură;
–  atelier Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Dolj;
– atelier Centrul Național de Educare Canină.

În perioada 11 -12.09.2017, asigurarea unui punct mobil de informare şi conştientizare a populaţiei privind principalele riscuri generatoare de situaţii de urgenţă precum şi modul corect de comportare în cazul producerii acestora. Totodată se vor distribui pliante, flyere cu mesajele campaniilor de prevenire în diferite situaţii de urgenţă.

Pentru asigurarea transparenţei şi deschideri instituţiei faţă de societatea civilă în toate subunităţiile de intervenţie din Dolj, se va organiza şi desfăşura în data de 13 Septembrie 2017 „ZIUA PORŢILOR DESCHISE” cu accent pe: exerciţii şi aplicaţii demonstrative, precum şi prezentarea tehnicii de intervenţie la incendii, descarcerare şi alte situaţii de urgenţă, informarea cetăţenilor asupra celor mai frecvente riscuri de incendiu, popularizarea măsurilor specifice de prevenire a acestora şi promovarea utilităţii echipării locuinţelor cu detectoare de fum şi mijloace de primă intervenţie.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.