19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDouă mănăstiri din Arhiepiscopia Craiovei își sărbătoresc hramul

Două mănăstiri din Arhiepiscopia Craiovei își sărbătoresc hramul

Două aşezăminte monahale de referinţă din Arhiepiscopia Craiovei îmbracă haine de sărbătoare la finele acestei săptămâni. Este vorba despre Mănăstirea Maglavit din judeţul Dol,j care-şi cinsteşte hramul vineri, 8 septembrie, de praznicul Naşterea Maicii Domnului şi de Mănăstirea Logreşti din judeţul Gorj, care are hramul sîmbătă, 9 septembrie, de praznicul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana.

Mănăstirea Maglavit, sub pronia Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Numeroşi credincioşi sunt aşteptaţi, ca în fiecare an, la sărbătoarea hramului Mănăstirii Maglavit din judeţul Dolj care va avea loc vineri, 8 septembrie, de praznicul “Naşterea Maicii Domnului”, Ocrotitoarea acestui sfântul locaş monahal. Momentele liturgice vor începe  de joi seara, când va fi săvârşită Vecernia unită cu Litia şi slujba Privegherii, iar în ziua praznicului, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, pe  podiumul special amenajat în curtea sfântului aşezământ monahal.
Existenţa Mânăstirii Maglavit este legată de numele lui Petrache Lupu, un locuitor al Magalvitului, care, în perioada interbelică a avut mai multe teofanii în locurile unde se află mânăstirea, în timp ce se afla cu oile la păscut. Piatra de temelie a sfântului locaş a fost pusă la 14 septembrie 1935 de către Episcopul Râmnicului, Vartolomeu Stănescu. Lucrările de construire au fost suspendate din cauza războiului şi oprite definitiv în timpul regimului comunist. Abia după 1989 acestea au fost reluate cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei.

Mănăstirea Logreşti îşi cinsteşte Ocrotitorii

Credincioşii care vor trece sâmbătă, 9 septembrie, pragul Mânăstirii Logreşti din judeţul Gorj, vor avea parte de o dublă bucurie duhovnicească: sărbătoarea hramului acestui aşezământ monahal închinat Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana  şi prezenţa la eveniment a Întâistătătorului Bisericii din Oltenia, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care va săvârşi slujba Sfintei Liturghii înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Biserica Mănăstirii Logreşti este aşezată pe malul drept al râului Amaradia, în localitatea Târgu Logreşti, aproape de limita teritorială a judeţelor Gorj şi Vâlcea. A fost la începuturi, în jurul anilor 1718, un schit ce purta hramul Sfinţilor Voievozi. Biserica din zid a fost construită mai târziu, în anul 1769 şi închinată ca metoh al Episcopiei Râmnicului. La începutul secolului XIX, biserica este renovată.  Pisania păstrată până în zilele noastre, poartă data anului 1808.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS