14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj11 concerte în 4 zile la Festivalul de Jazz de la Craiova

11 concerte în 4 zile la Festivalul de Jazz de la Craiova


Festivalul de Jazz de la Craiova, pe lângă cele 11 concerte concentrate în doar 4 zile, propune tinerilor craioveni două întâlniri, la superlativ, cu jazz-ul pe înţelesul tuturor, susţin organizatorii într-un comunicaz. „Este o ocazie unică de a intra în povestea captivantă a jazz-ului alături de FLORIAN LUNGU, un împătimit al genului şi o istorie vie. Vor face demonstraţii live de virtuozitate DECEBAL BĂDILĂ, cel mai mare interpret de jazz la chitară bass pe care l-a dat România, şi poli-instrumentistul LUCIAN NAGY care va cânta la saxofon, flaut, kaval bulgar, duduk & alte instrumente etnice. Vom afla cum influenţează geografia muzica de jazz, creând diferite stiluri”, se arată în comunicat.

Preţul biletelor este 10 lei pentru fiecare eveniment.

VINERI, 15 SEPTEMBRIE 2017

Sala Filarmonicii „Oltenia”

ORA 11:00 – „Performanțe de virtuozitate în jazz-ul autohton și mondial” –

prelegere susținută de FLORIAN LUNGU

Live Guest Star Group: TRIO Petrică Andrei (pian),

Decebal Bădilă (chitară bas), Vlad Popescu (percuție)

Florian Lungu este pasionat de muzica jazz, pentru care îndeplineşte rolul avut de Iosif Sava, în muzica clasică, şi de Florian Pittiş, în rock. O enciclopedie vie de informaţii şi de istorii, realizator a mii de emisiuni de radio şi de televiziune, Florian Lungu a deschis multor români calea spre muzica de jazz, i-a făcut să o cunoască, să vadă că nu este atât de complicată precum se spune şi să o îndrăgească.

Cel mai mare bassist român, Decebal Bădilă, stabilit în Germania, şi-a definit o manieră proprie de interpretare. În 1986, topurile de jazz îl desemnau deja drept cel mai bun instrumentist la contrabass acustic și bass electric din România.

Pianistul Petrică Andrei, improvizator plin de inventivitate, a fost apreciat ca protagonist în sute de recitaluri susținute pe scene autohtone și peste hotare, la Viena, Hanovra, Berlin, Lisabona, Barcelona, Bruxelles, Paris.

Bateristul Vlad Popescu este coordonatorul Stagiunii de Jazz al Societăţii Române de Radiodifuziune. Din 2003 activează ca Asist. Dr. în cadrul Universității Naționale de Muzică București, departamentul de jazz/ muzică ușoară.

SÂMBĂTĂ, 16 SEPTEMBRIE 2017

Sala Filarmonicii „Oltenia”

ORA 11:00 – „Influențe geografice în muzica de jazz” – workshop susținut de LUCIAN NAGY & BALKUMBA TRIBE

Lucian Nagy este poli-instrumentist, aranjor şi compozitor. Stăpâneşte, deopotrivă, saxofonul, flautul, kavalul bulgar, dudukul & alte instrumente etnice. În 2007-2008 dobândeşte titlul de cel mai bun solist la Festivalul de Jazz de la Sibiu (România) şi cântӑ la cele mai importante festivaluri de jazz din Europa, alӑturi de mari muzicieni ca Eldad Tarmu (SUA), Paul de Castro (SUA), Gabriel Rosati (SUA), Sandy Patton (SUA) sau Peter Herbolzeimer (Germania).

Balkumba Tribe reprezintă fuziunea perfectă de cultură, atât muzicală, cât și de etnii diferite, creându-se acel balans unic între muzicieni. Fiecare membru al trupei lasă amprenta culturii muzicale din care provine să se manifeste într-un mod natural.

Despre festival

Craiova Jazz Festival (ediţia I) aduce în luna septembrie 4 zile de concerte şi evenimente, dedicate improvizaţiei şi libertăţii în muzică. Organizată de Filarmonica „Oltenia”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, prima ediţie a festivalului propune iubitorilor de muzică, în perioada 14 – 17 septembrie, nume consacrate ale jazz-ului naţional şi internațional, dar şi tinere talente.

Vor fi 4 zile pline cu muzică de calitate și banduri de certă valoare, pornind de la swing-ul anilor ’20 și ajungând la influențe africane, cubaneze și sud-americane. Craiova Jazz Festival are un caracter internațional încă de la debut, cu invitați din Germania, Cuba și Chile, iar amfitrionii evenimentului vor fi reputaţii promotori de jazz Florian Lungu şi Alexandru Şipa.

Craiova Jazz Festival (ediţia I) are trei trupe invitate în fiecare seară, cu excepţia ultimei zile, când va avea loc o conferinţă de presă, în preambulul celor două concerte de final. Programul include alte evenimente conexe: un workshop intitulat „Influenţe geografice în muzica de jazz” şi o expunere despre virtuozitate în jazz-ul autohton şi mondial, cu participarea extraordinară a trupelor LUCIAN NAGY BALKUMBA TRIBE și TRIO Petrică Andrei, Decebal Bădilă, Vlad Popescu.

Intenţia organizatorilor este să transforme Craiova Jazz Festival în cel mai important eveniment de jazz al Olteniei, integrat în contextul național și mondial, o platformă pentru explorarea celor mai noi direcții din jazz-ul contemporan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS