Acasă Local Dolj Tânărul din Craiova acuzat de propagandă jihadistă vrea în arest la domiciliu...

Tânărul din Craiova acuzat de propagandă jihadistă vrea în arest la domiciliu pentru a termina liceul

-

Constantin Luigi Boicea, tânărul de 19 ani din Craiova acuzat de propagandă în favoarea ISIS, a cerut miercuri judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție să fie eliberat din arest preventiv și plasat în arest la domiciliu, susținând că dorește să termine liceul.

În fața judecătorilor de la Instanța supremă, tânărul a declarat că regretă faptele pentru care a fost trimis în judecată și dorește să se reintegreze în societate.

El a fost susținut de avocatul său, care a spus că, între timp, Boicea a conștientizat gravitatea faptelor de care este acuzat și nu mai există riscul ca el să recidiveze, adăugând că este necesar ca tânărul să fie plasat în arest la domiciliu, întrucât dorește să-și reia studiile liceale.

În replică, un procuror de la DIICOT a arătat că Boicea este acuzat de două fapte destul de grave și reprezintă un pericol real, fiind arestat din luna decembrie 2016.

„Considerăm că măsura arestului preventiv este în continuare necesară. A mai fost sub control judiciar și nu a respectat interdicția de a accesa Internetul”, a mai spus procurorul.

În mai 2017, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Luigi Boicea la 3 ani și 4 luni închisoare cu executare, însă decizia nu este definitivă.

Procurorii DIICOT îl acuză pe Luigi Boicea că a parcurs în mod accelerat etapele succesive ale procesului evolutiv de radicalizare islamistă, prin însușirea credinței islamice (convertirea la islam), aderarea la ideologia radical-islamistă și la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Daesh/Statul Islamic (îndoctrinare și auto-identificare cu cauza jihadistă), respectiv asumarea, ca datorie personală, a implicării în executarea de acte/acțiuni teroriste.

Anchetatorii au mai spus că, începând cu anul 2015, Luigi Boicea a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă, prin postarea în mediul online — rețele de socializare a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio-video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale și/sau colective; incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Daesh/Statul Islamic; promovarea „Sharia”), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte.

Inițial, el a fost pus de procurori sub control judiciar, însă a fost arestat preventiv în decembrie 2016, după ce a încălcat în mod sistematic obligațiile impuse de autorități, respectiv a continuat să acceseze site-uri de propagandă și instruire a viitorilor combatanți aparținând organizației teroriste Daesh/Stat Islamic și a încercat să intre în contact cu lideri ori reprezentanți ai respectivei organizații teroriste, dorind să obțină sprijin logistic și financiar pentru săvârșirea unui act de terorism.

ȘTIRI VIDEO GdS

Gorjul redevine roșu

Liberalii nu numai că au pierdut alegerile în Gorj, dar au rămas și fără localitățile conduse de primari liberali. PSD Gorj a reușit să câștige alegerile în şase din cele nouă orașe. Liberalii au pierdut alegerile inclusiv în municipiul Motru, condus de penelistul Gigel Jianu.