12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTâlhari recidiviști pe străzile din Craiova

Tâlhari recidiviști pe străzile din Craiova

Anchetatorii craioveni au reținut un tânăr de 19 ani, recidivist, acuzat că a tâlhărit o bătrână, în amiaza mare, pe o stradă din municipiu. În ultimele luni, în arestul IPJ Dolj au ajuns mai mulți minori și tineri, puși sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie.

Condamnat la cinci ani de închisoare pentru tâlhărie calificată, craioveanul Vijai Neguț, de 19 ani, a ajuns după gratii la un an după ce a fost eliberat condiționat. De data aceasta, craioveanul este acuzat că, luni dimineață, a tâlhărit o bătrână de 75 de ani.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au precizat că, luni, în jurul orei 11, o femeie de 75 de ani a sunat la 112 și s-a plâns că, în timp ce mergea pe strada Ulmului din Craiova, a fost acostată de doi tineri care i-au smuls de la gât un lănțișor din aur. Înainte să o rupă la fugă, cei doi au împins-o pe bătrână.
Oamenii legii au precizat că, în cursul zilei de luni, ofițerii de investigații criminale i-au identificat și dus la audieri pe cei doi suspecți. Este vorba de Vijai Neguț, de 19 ani, și de minorul Virgil F., de 15 ani, ambii din municipiul Craiova. Lănțișorul furat a fost găsit asupra unuia dintre cei doi suspecți și a fost restituit persoanei vătămate. Tot luni, după ce a fost audiat, craioveanul de 19 ani a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie dus la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie.
În ianuarie 2013, același Vijai Neguț a fost arestat preventiv, iar în ianuarie 2015 a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată. A stat în Penitenciarul de Minori până în mai 2016, când a fost eliberat condiționat printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova. A stat departe de probleme numai un an, luni fiind reținut din nou pentru tâlhărie.

Craioveni arestați pentru tâlhărie

În urmă cu o lună, un alt craiovean, tot recidivist, a fost arestat preventiv după ce a tâlhărit o femeie de 61 de ani.
Oamenii legii au reținut că, pe 10 mai, craioveanul Alexandru Mișu, de 23 de ani, i-a smuls unei femei de la gât un lănțișor de aur. Pe 31 mai, tânărul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie.
Ca și Neguț, în mai 2013, Alexandru Mișu a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare pentru comiterea mai multor infracțiuni de furt și tâlhărie. Condamnatul a fost eliberat condiționat din penitenciar în ianuarie 2015, printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova.
Alți doi craioveni, unul de 17 și altul de 19 ani, au fost arestați preventiv la sfârșitul lunii martie, sub acuzațiile de tâlhărie, tâlhărie calificată și tentativă de tâlhărie, după ce au atacat mai multe persoane cu un spray iritant lacrimogen și le-au sustras telefoanele mobile.
Este vorba de Prințu Pascu, de 19 ani, și Cimino M., de 17 ani, ambii din municipiul Craiova, care au fost prinși la scurt timp după ce încercaseră să tâlhărească un minor de 16 ani, folosind un spray iritant lacrimogen. În urma controlului corporal, polițiștii au găsit asupra minorului de 17 ani un spray iritant-lacrimogen, despre care s-a stabilit că a fost folosit la comiterea faptei.
În urma cercetărilor, polițiștii de investigații criminale au mai stabilit că, în cursul lunii martie, cei doi suspecți au sustras telefoanele mobile ale altor trei craioveni. Cei doi inculpați au fost trimiși în judecată pe 19 aprilie, în stare de arest preventiv.
Mai trebuie spus că și Prințu Pascu este recidivist, acesta fiind condamnat în octombrie 2015 pentru tâlhărie calificată. Instanța de judecată a dispus față de acesta măsura asistării zilnice, pe o perioadă de șase luni. Se pare că această măsură nu a avut nici un efect asupra inculpatului, pentru că s-a întors pe străzi, unde a comis mai multe tâlhării.

Sfaturile polițiștilor

Reprezentanții IPJ Dolj au câteva sfaturi pentru craioveni. Oamenii legii recomandă să alegeţi cu grijă traseul pe care vă deplasaţi, evitând pe cât posibil parcurile și străzile slab iluminate, dar și să nu vă lăudaţi cu banii, bunurile sau alte valori deţinute în locuinţa proprie. De asemenea, polițiștii craioveni recomandă să nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele invocate, iar la intrarea într-un imobil să observați dacă în hol sau în zonele întunecate se află persoane suspecte. „În situaţia în care aţi devenit victima unei tâlhării, încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale agresorului şi apelaţi de urgenţă la 112  sau adresaţi-vă celei mai apropiate secţii de poliţie“, mai recomandă polițiștii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS