5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJurnaliști din Republica Moldova, interesați de situația romilor din Dolj

Jurnaliști din Republica Moldova, interesați de situația romilor din Dolj

Mai mulți jurnaliști din Republica Moldova s-au întâlnit, în această dimineață, la Craiova, cu reprezentantul romilor din Dolj, Romeo Tiberiade, pentru a afla mai multe detalii din viața și obiceiurile minorității rome.

Întâlnirea a avut loc la Universitatea din Craiova, iar reprezentanții Asociației Presei Independente din Republica Moldova au fost extrem de interesați să afle aspecte legate de educația, de tradițiile, de comportamentul și de integrarea comunității de romi din județul nostru. Romeo Tiberiade, președintele Partidei Romilor a răspuns tuturor întrebărilor puse de jurnaliști și le-a împărtășit multe aspecte din viața romilor care trăiesc în Craiova. Jurnaliștii au organizat acest eveniment cu scopul de a compara situația romilor din Republica Moldova cu cea a celor care trăiesc în județul nostru, tocmai pentru a înțelege mai bine nevoile pe care le au, dar și pentru a pune în dezbatere soluții care i-ar putea ajuta să se integreze mai ușor în societate.

Un aspect important pe care l-a subliniat Romeo Tiberiade a fost cel legat de lipsa educației, care duce la dificultatea romilor de a se alinia standardelor actuale ale societății. „Lipsa educației este marea problemă a țiganilor. Sunt mai multe neamuri de țigani, peste 38, iar fiecare neam se diferențiază prin anumite lucruri legate de tradiție. De exemplu, în cazul căldărarilor, aceștia își trimit copiii la școală pentru a face patru clase și pentru a putea să își ia permisul de conducere. Pot să spun că gradul de școlarizare în rândul romilor de clasa I este aproape de 100%, însă după ce termină o clasă sau două, se pierd, abandonează școală. Se ajunge la acest lucru din cauza lipsei de educație a părinților. O altă problemă ar fi aceea că unele școli din Craiova nu vor să primească romi și motivează acest lucru prin lipsa locurilor. În plus, chiar dacă există proiecte care ar trebui să sprijine romii, instituțiile statului nu se implică foarte mult ”, a explicat acesta.

„Nu sunt de acord cu căsătoriile timpurii”

În cadrul întâlnirii s-a vorbit foarte mult și despre integrarea romilor și s-a pus accentul pe diferențele majore care există între tradițiile comunității rome și cele ale românilor.  Un jurnalist a ridicat problema dacă nu cumva integrarea romilor înseamnă și pierderea tradițiilor acestora, iar președintele romilor a spus că pentru ei integrarea ar însemna evoluție. „Sunt multe tradiții pe care țiganii le respectă cu sfințenie, și eu fac același lucru. Dar, cred că unele dintre acestea sunt dăunătoare comunității noastre și că nu ar mai trebui să le respectăm. De exemplu, căldărarii își căsătoresc copiii de la 9 ani, iar mie acest lucru mi se pare o crimă împotriva umanității și nu ar mai trebui să existe așa ceva”, a mai precizat Romeo Tiberiade.

Jurnaliștii din Republica Moldova au vorbit și ei despre problema legată de diferențele dintre cuvântul „rom” și „țigan”, spunând că mulți oficiali din țara lor consideră o discriminare folosirea denumirii de „țigan”. Însă, reprezentantul romilor din Dolj a ținut să precizeze că nu este deloc o rușine ca ei să fie numiți țigani.

La finalul evenimentului, reprezentanții mass-media din Republica Moldova s-au arătat interesați de o colaborare cu reprezentantul romilor din Dolj, care va ajuta la nașterea unor proiecte de integrare a acestei comunități, care să răspundă exact nevoilor pe care le are.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS