22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Acţiune pentru prevenirea furturilor din locuinţe în cartierul Craioviţa Nouă

Craiova: Acţiune pentru prevenirea furturilor din locuinţe în cartierul Craioviţa Nouă

Lucrători din cadrul Secției 5 Poliție – Compartimentul de Proximitate Craiova au desfășurat ieri o activitate informativ – preventivă în cadrul campaniei „Neglijenţa – invitaţie deschisă la furt” și a proiectului propriu întocmit la nivel local ”Paza bună trece primejdia rea”
Activitățile de acest gen au drept scop asigurarea unui climat de siguranţă civică, prevenirea şi diminuarea fenomenului infracţional, creşterea vizibilităţii poliţiei în zonele de risc criminogen, precum şi descurajarea elementului infracţional, în scopul prevenirii infracţiunilor de furt.
Activitatea la care au participat polițiști din cadrul Secției 5 Poliție s-a desfăşurat în cartierul Craioviţa Nouă unde, în 5 locuri şi medii cunoscute cu risc criminogen, au fost purtate discuţii cu cetăţenii, astfel că zeci de pliante cu sfaturi preventive au fost distribuite.
Astfel de activități informativ – preventive s-au desfășurat și în zona societăţilor comerciale, la 5 sedii ale asociaţiilor de proprietari; precum și în zona staţiilor de transport în comun.
Aproximativ 120 fleyere au fost distribuite în locurile aglomerate din cartierul craiovean, în complexele comerciale „Big Nou” şi „Orizont”, locurile de joacă şi agrement, ocazie cu care celor întâlniţi le-au fost efectuate recomandări pe linia prevenirii infracţiunilor de furt.
Tot cu această ocazie au fost afişate un număr de 10 pliante pe format A3 cu aceeaşi metodă de operare folosită de infractori în zona a unităţilor bancare, dar şi a sediilor Asociaţiilor de Proprietari.

Închide ferestrele și ușa de fiecare dată când pleci de acasă. 1 din 4 furturi din locuință este favorizat de neglijența proprietarilor care le lasă o portiță deschisă hoților.
– Dacă stai la parter sau la etajul 1, montează grilaje la toate ferestrele. Escaladarea geamurilor e un mod frecvent de operare, iar forțarea acestora face accesul în locuință extrem de ușor.
– Fii conștient de vulnerabilităţile zonei în care stai și ia-ți măsuri suplimentare dacă ești expus. De exemplu, hoții preferă blocurile cu multe apartamente, unde sunt șanse mai mari ca vecinii să nu se cunoască bine între ei și să nu li se pară neobișnuită prezența unor necunoscuți în scară.
– Organizează un sistem de supraveghere a vecinătății împreună cu ceilalți locatari. Acest model preventiv limitează accesul nejustificat al persoanelor străine și ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc.
– Locurile “secrete” în care le lași prietenilor apropiați cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preșul de la intrare, nu sunt așa secrete. Astfel de metode te fac vulnerabil în fața furturilor.
– Asigură-te că zona palierului de bloc e luminată în permanență. Dacă se ard becurile de pe hol, cere administrației să le înlocuiască imediat.
– Indiferent de pretext, nu le oferi persoanelor necunoscute informații despre tine sau vecinii tăi. Nici despre bunurile deținute, nici despre programul de lucru.
– Nu le permite accesul în locuință străinilor care pretind că reprezintă instituții, dar nu se pot legitima. Chiar dacă au uniformă sau ecusoane, trebuie să își justifice prezența prin legitimație și carte de identitate.
– Nu ține sume semnificative de bani lichizi în casă. Sunt pe primul loc în preferințele hoţilor, urmate de aparatură electronică, telefoane mobile și bijuterii.
– Treci peste impulsul de a anunța pe Facebook că urmează să pleci într-o vacanță extraordinară. Check-in-ul din aeroport îți aduce like-uri, dar te face vulnerabil în fața hoților.
– Păstrează documentele de proveniență pentru bunurile de valoare pe care le deții. Reținerea elementelor de identificare și fotografierea acestora pot contribui la găsirea și recuperarea obiectelor furate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS