17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj Joaca de-a timpul la Muzeul Olteniei Craiova

Joaca de-a timpul la Muzeul Olteniei Craiova

Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj, derulează pe tot parcursul anului 2016, ateliere cultural-educative pentru toate vârstele, oferind astfel publicului interesat pârghii de cunoaştere, pe cât de ştiinţifice, pe atât de practice şi provocatoare, în stimularea interesului copiilor, adolescenţilor, adulţilor pentru tradiţiile populare, istorie şi ştiinţele naturii.
Alături de copiii Centrului social „Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei, în spaţiul interactiv de la Casa Băniei – Secţia de Etnografie, din str. Matei Basarab, nr. 14,  astăzi, de la ora 13.00, va avea loc atelierul mobil „CARAVANA CULTURALĂ – MUZEUL ÎN CĂLĂTORIE” joaca de-a timpul şi poveştile fabuloase ale bunicilor noştri despre animalele arhaice ale lumii.
Este un atelier de descusut lumi căci vom experimenta prin inventarea de poveşti şi legende, viaţa imaginară alături de arici, broscuţe, urşi koala, girafe,  vom descoperi prin comparaţia cu satul tradiţional românesc, legătura dintre natură și specificul identității comunităților tradiţionale.
Avem nevoie de curiozitate copiilor de la Centrului social „Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei pentru a (re)descoperi animalele fantastice din satul de odinioară, dar şi a înţelege simbolurile arhaice în care s-au transformat acestea  şi, nu în ultimul rând, de multă imaginație și creativitate pentru reprezentarea cromatică a acestor lumi care nu se dau uitate.
Fiecare pânză pictată  îi va face pe cei mici  să îşi dezvolte propriul univers, căci aflându-se la începutul atelierelor şi al „vorbelor” cu bunii şi străbunii noştri, vor începe drumul iniţiatic al cunoaşterii, care le va oferi pe toată perioada vacanţei de vară, ocazia de a participa la atelierele creative, pentru a afla poveşti despre lut, despre simboluri arhaice din broderia ţărănească dar şi meşteşuguri de fabricare a măştilor tradiţionale din lumea satului.
Proiectul educativ, „CARAVANA CULTURALĂ – MUZEUL ÎN CĂLĂTORIE”, propus de către Muzeul Olteniei, comunităţii locale, oferă oportunităţi de explorarea a noi metode educaţionale, creative, non-formale, pentru persoanele cu deficienţe/dizabilităţi (de tip medical boli oncologice, psihice, degenerative neuro şi/sau motorii, autism, deficienţe verbale, auditive şi etc), şi grupurilor vulnerabile (copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, persoane aflate în recluziune socială, persoane vârstnice instituţionalizate în cadrul căminelor de bătrâni, romi, persoane aflate în regim de detenţie etc).
Se doreşte ca într-o formulă de exprimare culturală complexă, narată muzeologic prin intermediul artefactelor, dar şi alţi adjuvanţi contextualizanţi (ateliere creative), să dezvolte abilităţi, afecte pozitive la nivelul beneficiarilor (reintegrare socială, pozitivitate, încredere, auto-estimare, valorizare în comunitate, toleranţă faţă de diferenţe, distracţie etc).
Materialele utilizate în cadrul atelierelor sunt special concepute/create de muzeografii muzeului (kit-uri educaţional-muzeale), fiind adecvate nevoilor şi solicitărilor utilizatorilor şi de natură a contribui la dezvoltarea inteligenţei creative,  educarea artistică a beneficiarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS