13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAcţiuni dedicate Zilei Internaţionale a Dunării

Acţiuni dedicate Zilei Internaţionale a Dunării

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a demarat, astăzi, 8 iunie 2016, seria activităţilor dedicate sărbătoririi Zilei Internaţionale a Dunării. Tema propusă de ICPDR pentru acest an este “Fii activ!”, având în vedere că implicarea activă şi contribuţia fiecăruia dintre noi la protejarea resurselor de apă conduc la dezvoltarea economică şi socială a regiunii dunărene.
Prima acţiune de conştientizare şi educare în şcoli, susţinută de către specialiştii A.B.A Jiu, s-a desfăşurat la clasa a IV-a B a Şcolii nr. 12 “Decebal” din Craiova.

În cadrul unei lecții deschise elevii au putut învăța de la specialiștii Administrației Bazinale de Apă Jiu amănunte despre bătrânul fluviu și cât de important este acesta pentru statele riverane. Şcolarii au dat dovadă de pricepere și maturitate în momentul în care li s-a explicat despre lucrurile bune și cele mai puțin neplăcute aduse de acest mare fluviu. Astfel, au fost informați cu privire la datele principale ale Dunării, de unde izvorăște, prin câte țări trece și câte capitale traversează. Totodată, micuții au aflat că fluviul Dunărea este singurul din Europa care curge de la vest la est, că are un debit mediu de 7.130 metri cubi pe secundă, lucru ce-l face să fie al 28-lea fluviu din lume din punct de vedere al debitului.

Specialiștii A.B.A Jiu au explicat elevilor ce este Comisia Internațională pentru Protecția fluviului Dunărea, de ce aceasta organizează odată la șase ani Expediția Internațională a Dunării și care sunt efectele economice și culturale oferite. Prin răspunsurile primite la întrebări, școlarii au înțeles că Dunărea nu este doar o apă curgătoare, ci și o punte de legătură economică și culturălă între țările pe care aceasta le traversează și nu numai. Au înțeles cât de important este să prețuim acest fluviu protejându-l.

Totodată, elevii clasei a IV-a au participat şi la un minicross pe terenul de sport al şcolii; dedicat bătrânului fluviu, la sfârşitul căruia au fost răsplătiţi cu o plăsuţă fiecare, un orar şi stikere.

Pe  29 Iunie 2016, ţările din bazinul fluviului Dunărea, sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Fluviul Dunărea (ICPDR), vor sărbători  Ziua Dunării.     În acest an, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu  Apele Române au declarat luna Iunie, “Luna Dunării”. Astfel, acţiunea amintită face parte dintr-o listă de mai multe evenimente pe care A.B.A Jiu le va avea în luna Iunie, atât în unităţile de învăţământ din judeţele Dolj şi Mehedinţi, cât şi în alte locaţii:  Grădina Botanică din Craiova, sediul S.G.A Mehedinţi, Laboratoarele calităţii apelor ale instituţiei şi malul fluviului la Bechet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS