19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Belgia, în Stagiunea „Europa”

Craiova: Belgia, în Stagiunea „Europa”

Belgia este penultima ţară din Stagiunea „Europa” invitată să prezinte publicului meloman specificul unei culturi muzicale de amplă rezonanţă, compozitorul César Franck fiind de departe figura reprezentativă a simfonismului din „ţara castelelor”. Muzicienii belgieni care vor urca pe scena Filarmonicii „Oltenia” sunt dirijorul Erich Lederhandler şi pianistul Olivier De Spiegeleir.

Erich Lederhandler este dirijor al „Ansamblului vocal” al RTBF și al Corului de la Conservatorul Regal din Bruxelles. A colaborat, în calitate de dirijor invitat, cu Orchestra de Cameră Regală din Valonia, cu Orchestra Simfonică a Conservatorului Regal și cu Orchestra Națională din Belgia.
Olivier De Spiegeleir a studiat la Bruxelles, Louvain-la-Neuve și la Paris și este astăzi unul dintre pianiștii belgieni francofoni recunoscuți. S-a specializat în « recitaluri comentate », ceea ce face să fie solicitat în toată lumea și să se bucure de un real succes. Olivier De Spiegeleir va interpreta vineri seara, în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii, ”Concertul în Fa major pentru pian şi orchestră” de George Gershwin, o lucrare de jazz simfonic.

Premiera a avut loc în interpretarea Orchestrei Simfonice din New York sub bagheta lui Damrosch pe 3 decembrie 1925, cu compozitorul în calitate de solist.

Repertoriul concertului de vineri seara, dirijat de Erich Lederhandler, include și două lucrări în primă audiţie: „Trei crochiuri pentru flaut şi orchestră de coarde” de Michel Lysight (solo flaut: Victoria Stan) și „Adagio pentru trio de coarde şi orchestră de coarde” de Guillaume Lekeu.
Concertul se va încheia cu poemul simfonic „Vânătorul blestemat” de César Frank, inspirat de balada „Der wilde Jäger” a poetului romantic Gottfried August Bürger.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS