10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCampanie de prevenire a infracţiunilor de furt din locuinţă în Craiova

Campanie de prevenire a infracţiunilor de furt din locuinţă în Craiova

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj a lansat, astăzi , campania de prevenire a infracţiunilor de furt din locuinţă, intitulată generic „Neglijenţa – Invitaţie deschisă la furt”. Lansarea campaniei va consta într-o activitate de distribuire pliante şi informarea cetăţenilor cu privire la riscurile la care se expun dacă nu adopta un comportament preventiv.
Prima activitate se va desfăşura în Gara municipiului Craiova, urmând ca apoi să se continue activităţile într-un centru comercial din municipiu.

Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în  parteneriat cu Groupama Asigurări S.A, a iniţiat Campania „Neglijenţa- invitaţie deschisă la furt” destinată prevenirii infracţiunilor de furt din locuinţă, ce se va derula la nivel naţional, în perioada  aprilie -august 2016.
Aceasta se înscrie în prioritatea naţională „Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului” şi abordează o categorie de infracţiuni care are o pondere însemnată în volumul faptelor penale de acest tip. În acest context, deşi în ultimii ani, la nivel naţional, tendinţa a fost una descrescătoare, acest tip de criminalitate a reprezentat constant un domeniu prioritar de acţiune preventivă a Poliţiei Române.
Campania îşi propune să aducă în atenţia cetăţenilor importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului în ceea ce priveşte furturile din locuinţe.

Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, în județul Dolj vor fi înmânate cetăţenilor 5000 de pliante, și vor fi distribuite asociaţiilor de proprietari  şi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice 150 de afișe cu recomandări.

Totodată, un clip video şi un spot audio vor fi promovate, pentru ca mesajele destinate prevenirii spargerilor de locuinţe să ajungă la cetăţeni.
În premieră pentru colaborarea dintre cei doi parteneri, a fost realizat un site web dedicat exclusiv campaniei, respectiv www. prevenireafurturilor.ro.

Recomandările Poliţiei Române pentru prevenirea furturilor din locuinţe:
– Ţineţi  uşa de acces în locuinţă  încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteţi acasă;
– Pentru asigurarea securităţii locuinţei, îmbinaţi mijloacele mecanice cu cele  electronice;
– Alegeţi încuietori prevăzute  cu chei ce nu pot fi multiplicate  uşor;
– Dacă locuiţi la parter, etajul 1 sau ultimul etaj, asiguraţi-vă ferestrele prin montarea unor gratii metalice sau un sistem antiefracţie;
– Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
– Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
– Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
– Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat!
– Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. – Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care aveţi încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!
– Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineţi  în casă bunuri de valoare!
– Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!
– Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS