16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSăptămâna Greciei în Stagiunea „Europa” - mitologie şi lirism, la Filarmonica "Oltenia"

Săptămâna Greciei în Stagiunea „Europa” – mitologie şi lirism, la Filarmonica „Oltenia”


Grecia, o ţară cu veche tradiţie a muzicii vocale, este a 20-a invitată în Stagiunea „Europa”, la Filarmonica „Oltenia”. Săptămâna viitoare dedicată spaţiului unde fiecare piatră respiră mitologie, debutează marţi cu un recital neconvenţional de pian susţinut de Theodosis Fardis, student la Conservatorul din Atena. Joi, melomanii dialoghează cu invitatele speciale din Grecia, dirijorul Eugenia Manolides şi soprana Evdokia Moisidou.

Vineri, de Ziua Naţională a Greciei, Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia”, alături de cele două artiste elene, interpretează două lucrări în primă audiţie şi ” Simfonia I” de Brahms. Repertoriul încântă prin acordurile pline de viaţă ale celor „Cinci dansuri grecești” pentru orchestră de coarde de Nikos Skalkottas. În plus, versurile sensibile ale poetului Rainer Maria Rilke sunt transpuse muzical în lucrarea vocal-simfonică, semnată de Manolides, „Un templu în auz”.

Deși a studiat toată copilăria pianul, Eugenia Manolides a fost dintotdeauna fascinată să compună muzică. Şi-a urmat visul la celebra Juilliard School din New York, unde a studiat compoziţie, orchestraţie și pian. Primul său album, ” Semnificaţii și simboluri „, exprimă viziunea artistică generată de „o sursă infinită de inspirație”, marile mituri greceşti.

Soprana Evdokia Moisidou este solistă la Hellenic Navy Band, ansamblu cu care a înregistrat un album de arii clasice și cântece grecești pentru postul de radio naţional din Atena, ERT. Repertoriul ei include o gamă largă de muzică vocal-simfonică, de la baroc la muzică modernă şi contemporană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS