10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDunărea a depăşit Cota de Inundaţii la Calafat şi Bechet

Dunărea a depăşit Cota de Inundaţii la Calafat şi Bechet

Administrația Bazinală de Apă Jiu a anunțat creșteri însemnate de niveluri şi debite, cu depăşiri ale Cotelor de Apărare pe fluviul Dunărea.

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), a fost în creştere până la valoarea de 10900 mc/s, situându-se peste media multianuala caracteristica lunii martie (6700 mc/s).
Debitul  Dunării aval Porţile de Fier la staţiile hidrometrice a fost în creştere la Gruia şi Calafat.

Nivelurile pe fluviul Dunărea, se situează peste Cotele de Apărare, la stațiile hidrometrice: Calafat, H = 612 cm (CI +12 cm), tendinţa este de creştere; Bechet,  H = 626 cm (CI +26 cm), tendinţa este de creştere.
Cota de Atenţie la staţia hidrometrică: Gruia,  H = 665 cm (CA +55 cm), tendinţa este de staţionare.
În următorul interval de 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei  INHGA -CNPH va fi în creştere până la valoarea de 11500 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6700 mc/s).
Pentru intervalul 11.03.2016–15.03.2016 conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş),va fi în creştere până la valoarea de 12000 mc/s, apoi în uşoară scădere până la valoarea de 11800 mc/s în ultima zi a intervalului de prognoză, situându-se peste media multianuală  a lunii martie (6700 mc/s) .

Conducerea A.B.A Jiu  a dispus intrarea in dispozitiv  de alerta hidrologica în momentul instuirii CODULUI GALBEN şi  luarea tuturor măsurilor de monitorizare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi  poluări accidentale”.
•  s-au luat măsuri pentru monitorizarea nivelurilor şi debitelor pe fluviul Dunărea,  mărind frecvenţa de citire, înregistrare şi transmitere a datelor privind evoluţia fenomenelor hidrometeorologice cu periodicitatea stabilită în conformitate cu mărimile caracteristice de apărare potrivit instrucţiunilor I.N.H.G.A şi a Ordinului Comun MAI / MMP  nr.1422/192/2012, în flux rapid menţinându-se starea de alertă hidrologică până când nivelurile vor scădea sub COTELE DE APĂRARE.
• Starea tehnică a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare din administrarea A.B.A Jiu este monitorizată în permanenţă asigurându-se exploatarea acestora în siguranţă. Lucrările  hidrotehnice cu rol de apărare, sunt în stare bună de funcţionare şi corespund scopului pentru care au fost executate.

Având în vedere prognoza hidrologică pentru fluviul Dunărea în perioada următoare când sunt depăşite Cotele de Apărare, S.G.A Dolj prin formaţiile de lucru a procedat la verificarea stării tehnice a digurilor pe sectorul judeţului Dolj.
Au fost verificate digurile din zonele :
-Ghidici – Rast – Bistreţ
– Bistreţ – Nedeia – Jiu
– Jiu – Bechet – Dăbuleni
Cu aceasta ocazie s-a constatat ca digurile au o stare tehnica corespunzătoare. Nu exista eroziuni în corpul digurilor şi nu s-au constatat alte aspecte atipice ale stării digurilor.

Pentru zonele neamenajate riverane fluviului Dunărea, materialele şi mijoacele de intervenţie se asigură de  Comitetele Locale de Apărare şi agenţii economici din zonă, care sunt obligate să conlucreze cu personalul tehnic aparţinand A.B.A. Jiu, aplicându-se măsurile de intervenţie cuprinse în planurile locale de apărare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS