14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎPS Irineu a sfințit biserica din localitatea gorjeană Dealu Viei

ÎPS Irineu a sfințit biserica din localitatea gorjeană Dealu Viei

Credincioşii din localitatea gorjeană Dealu Viei, sat aparţinător de comuna Roşia de Amaradia, Protoieria Târgu Cărbuneşti, au trăit duminică 21 februarie, momente de  bucurie duhovnicească, prilejuită de sfinţirea noii biserici ce poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. La ceas de sărbătoare, slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sfinţirea Bisericii din localitatea Dealu Viei a încununat eforturile pe care comunitatea credincioşilor de aici, păstoriţi de preotul Alin Narcis Sanda, le-a făcut în ultimii doi ani, cu sprijinul autorităţilor publice locale, pentru a avea un sfânt locaş de închinare, în condiţiile în care cea mai apropiată biserică, cea din Roşia de Amaradia, este situată la aproape zece kilometri distanţă. În semn de recunoaştere şi apreciere a ostenelilor depuse pentru ridicarea bisericii, mai multe persoane au primit din partea Mitropoliei Olteniei gramate de mulţumire, preotul paroh Alin Sanda a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, iar preotul Adrian Piţoacă pe cel de iconom.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a detaliat principalele învăţături desprinse din pericopa evanghelică a acestei duminici cunoscută sub numele de Duminica vameşului şi a fariseului. „Fariseul, care se considera bun, se considera drept, se considera lipsit de păcat, s-a apropiat de altar și cu semeție, cu mândrie, cu slavă deșartă se ruga la Dumnezeu atrăgând atenția că el este om desăvârșit, om drept. «Doamne, mulțumescu-Ți că nu sunt ca acest păcătos, ca acest vameș, postesc, mă rog, dau zeciuială, fac toate cele ce sunt scrise în lege.» Iată un exemplu clar cum mândria opreşte lucrarea lui Dumnezeu care nu poate să se mai sălăşluiască în om, aşa cum cerem în rugăciune. Căci dacă omul este plin de sine, este plin de slavă deşartă şi de mândrie, unde să mai aibă loc şi Dumnezeu?”, a spus ÎPS Irineu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS