10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Ioana Gurgui, vestit rapsod popular, sărbătorită la Centrul Creației

Craiova: Ioana Gurgui, vestit rapsod popular, sărbătorită la Centrul Creației

 

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în colaborare cu Grupul de iniţiativă “Casa Bercenilor” din Bârca – Dolj a marcat vineri, 19 februarie, împlinirea unui secol de la naşterea Ioanei Gurgui, vestit rapsod popular din Bârca. Născută în anul 1916 a cântat de mică, pentru ca apoi să descopere cavalul și fluierul. „Puține au fost femeile care au știut să cânte la un instrument greu precum cavalul. Am avut ocazia să o cunosc pe mama Ioana”, a menționat în cadrul evenimentului Paula Dogăroiu, etnomuzicolog, fondator al festivalului „Maria Tănase”.
Rapsodul Ioana Gurgui povestea că dragostea de cântec a moștenit-o de la mamă, dar „Taicu cânta cu cavalu’, cu fluieru’…Când mergea la câmp, băga fluieru’ aicea la ciorap, că înainte să purta ciorapi groși de lână și opinci… Apoi era și clacă, cum se făcea atunci, băieți, fete; era unu’ Gogu și-i zic: ‘Gogule, artă, mă, și mie cum să cânt la caval’. Mă duceam într-un boschet de ormuz c-un caval micuț, pe care l-am avut eu peste tot, și cântam; mai greșeam, mai făceam bine, până am învățat…La școală mă suia doamnele și le cântam ori din caval, ori din gură..”
Ioana Gurgui a fost unul dintre renumiții rapsozi din Dolj care a participat la Festivalul „Rapsozi olteni”.
Astăzi, la ceas aniversar, s-au adunat pentru a doinii soliștii de muzică populară Maria Gavrilescu de la Bârca, Lețiția Lungu, Andrei Manea și instrumentistul Dani Segărceanu din Giurgița. De asemenea pe simezele galeriei au expus  și copii de la Cercul „Ghiță Mitrăchiță” al Liceului Teoretic „Adrian Păunescu”, coordonat de Marina Cârjan și Mihaela Vârtosu.
I-au încântat pe cei prezenți cu pâine în foi, praz și murături pane, turtă în foi de brânză și multe alte preparate tradiționale din Bârca, Dana și Gabi Mateescu, așa cum Ioana Gurgui făcea de fiecare dată cu oaspeții care îi treceau pragul casei, după cum povestesc cei care au avut ocazia să o cunoască.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS