20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCampania „Joc și sănătate“ previne scolioza la copii

Campania „Joc și sănătate“ previne scolioza la copii

Scolioza sau deformarea coloanei vertebrale este o boală care se întâlnește tot mai frecvent la copii. 70% dintre copiii și adolescenții din România suferă de această boală, din cauza timpului îndelungat petrecut în fața calculatorului. Pentru a preveni și a ajuta copiii care riscă să dezvolte o astfel de afecțiune, Clinica de reeducare posturală Prokinetic, împreună  cu Bebeti, primul magazin cu jucării din lemn din Craiova, și Plus Aqua desfășoară în acest weekend campania „Joc și sănătate“.

Proiectul „Joc și sănătate“ urmărește evaluarea gratuită a deficiențelor de postură ale copiilor și adolescenților, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani. Weekendul acesta, pe 13-14 septembrie, între orele 10.00 și 20.00, în Electroputere Parc, părinții sunt așteptați să își aducă copiii pentru a beneficia de testare gratuită pentru depistarea scoliozei.
Este al doilea eveniment de acest fel organizat în Craiova, primul având loc în perioada 31 mai – 1 iunie. Atunci a venit un număr mare de copii, organizatorii hotărând să continue acțiunile.
În acest weekend, specialiștii clinicii Prokinetic vor da recomandări medicale și sfaturi părinților ai căror copii vor fi depistați cu probleme, iar toți micuții care vor veni vor putea „testa“ jucăriile din lemn educative și sănătoase aduse special pentru ei. „După primul eveniment organizat, ne-am dat seama că un număr covârșitor de copii au probleme. Asta din cauza lipsei sportului, a statului la calculator, din cauza poziției greșite în banca de la școală, dar, mai ales, din cauza ignoranței părinților. După primele rezultate, am realizat că proiectul trebuie să meargă nu doar pe diagnosticare, ci și pe oferirea unor soluții reale pentru problemele copiilor“, a declarat Ana-Maria Cruceru, organizatoarea campaniei.

Card pentru acces
la recuperarea rapidă

În urma primului eveniment organizat, 90% dintre copiii testați au fost depistați cu deficiențe posturale. 315 din cei 345 de micuţi evaluați în cadrul proiectului „Joc și sănătate“ au prezentat deficiențe posturale cum ar fi atitudinea scoliotică (inegalitate a umerilor), de care suferă 210 dintre cei testați, și cea cifotică cu interesare inclusiv lombară (poziție anterioară a umerilor și mărire a curburii lombare), care a fost depistată la 105 copii. „Am rămas surprinși de anvergura problemelor posturale în rândul copiilor, dar, mai ales, de faptul că părinții nu sunt pe deplin conștienți de riscurile pe care le presupune ignorarea acestor probleme. De altfel, foarte mulți dintre copiii care au venit la teste s-au plâns de probleme respiratorii și estetice, însă noi le atragem atenția părinților că astfel de deficiențe pot afecta și sistemele cardiovascular și digestiv“, a declarat Alin Burileanu, kinetoterapeut reeducare posturală în cadrul clinicii Prokinetic.
După discuții purtate cu specialiștii, organizatoarea proiectului a înțeles că acești copii au nevoie de recuperare medicală și sport, în special de înot. „Am reușit să îi conving pe cei de la Aqua Plus că pot să ajute mult comunitatea oferind niște prețuri foarte bune persoanelor care nu își permit să plătească o oră de înot, dar care au nevoie de acest sport. Și așa s-au alăturat proiectului“, a adăugat Ana-Maria Cruceru. Toate aceste beneficii se vor regăsi într-un card prin care copiii care vor fi prezenți și diagnosticați în acest weekend vor avea acces la activitățile sportive.

Toți copiii prezenți la eveniment vor fi testați

Părinții trebuie să știe că deficiențele de postură pot afecta sănătatea copilului pe termen lung și, de aceea, trebuie corectate din timp. Însă, aceștia trebuie să ducă din timp copilul la control. „Este foarte important ca un copil care are scolioză să fie ajutat de un kinetoterapeut specializat în corectarea deficiențelor posturale. Pentru o afecțiune simplă, sunt suficiente câteva exerciții recomandate de un specialist, transpuse în joc, pentru a fi percepute pozitiv de copil. Jucăria este primul prieten al copilului, însă calitatea ei influențează dezvoltarea armonioasă a acestuia și poate fi de mare ajutor inclusiv în cazul unor probleme medicale“, a declarat Alin Burileanu, kinetoterapeut reeducare posturală în cadrul clinicii Prokinetic.
Toți copiii care vor merge la eveniment sâmbătă și duminică vor fi testați de specialiști. „Măsurarea va începe prin fotografierea copilului din față, profil stânga și dreapta și din spate. Vor fi făcute patru fotografii care vor fi introduse ulterior în soft, pentru înregistrarea datelor și efectuarea analizei comparative. Sistemul de analiză posturală este o cale către un diagnostic corect pentru prevenirea diferitelor deficiențe posturale, cifoză, scolioză și hiperlordoză. Analiza posturii copilului este însă utilă pentru toate ramurile medicale, deoarece postura arată cât este de sănătos corpul. Fiecare anomalie, la orice nivel, poate arăta o tulburare organică“, a spus organizatoare. Cei care vor să se alăture campaniei pot accesa site-ul www.jocsisanatate.ro.

Maria are nevoie
de ajutor

La fiecare eveniment desfășurat prin campania „Joc și sănătate“ este ajutat și un copil cu probleme grave de sănătate. De data aceasta, Maria Mitea a fost aleasă. Maria are 17 ani și duce pe umeri o povară. Fata suferă de scolioză toraco-lombară progresivă cu debut precoce, artrogripoză congenitală în observaţie, malformaţie osoasă complexă, întârziere psihică moderată, deficit de creştere, microcefalie, distrofie de smalţ dentar, strabism convergent. Fetița este îngrijită de mama ei, singura persoană care îi este alături. Pentru a putea merge mai departe, fata are nevoie de o operație, iar fără ajutorul nostru acest lucru nu se poate întâmpla.
Mama Mariei a găsit o clinică medicală în nordul Germaniei, unde fetița va putea fi operată. Pentru acest lucru are însă nevoie de 6.000 de euro. „Am găsit această clinică care este în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate de la noi din țară. Operația va fi decontată, însă mai avem nevoie de bani pentru drum și de cazare“, a spus mama fetiței.
Maria și mama ei vor fi prezente sâmbătă și duminică la evenimentele desfășurate la Electroputere Parc Craiova. Le puteți ajuta mergând acolo și donând bani sau virând direct în contul mamei, Melania Mitea.
Cont lei: RO29BACX0000000442782000 și cont euro: RO02BACX0000000442782001

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS