Primăria Craiova intenționează să cumpere un imobil- monument istoric. Administrația locală mai adaugă la patrimoniul propriu încă un imobil înscris pe lista monumentelor istorice. Recent, aceasta a decis să achiziționeze hotelul și restaurantul Minerva, acum vrea să cumpere și fosta clădire în care a funcționat Jandarmeria.

În fapt, este vorba despre Casa Carianopol de pe strada Alexandru Macedonski care în trecut a fost în administrarea Inspectoratului de Jandarmi. Imobilul a aparținut fiicei lui Pleșa Ștefan care făcea parte dintr-o familie de boieri dintre cele mai renumite din secolul al XIX-lea. Pleșa Angela s-a căsătorit cu Carianopol Alexandru și au avut o fiică, Carianopol Teodora. Cea din urma s-a căsătorit cu Olteanu Marcel Gheorghe Valerian, având doi fii.
Aceștia din urmă au trecut prin toate furcile caudine ca să-și recupereze moștenirea de pe strada Alexandru Macedonski după ce fusese confiscată în perioada comunistă. Imobilul este alcătuit din teren în suprafaţă de 1321 mp şi construcţii în suprafaţă construită la sol de 441 mp şi suprafaţă desfăşurată de 1169 mp, cu un regim de înălţime de S+P+1E. Așadar, Primăria Craiova cumpără o casă încărcată de istorie, dar care în ultima perioadă a fost lăsată în paragină, administratorul de fapt al clădirii, Jandarmeria investind foarte puțin.

Prețul de pornire al negocierii se stabileşte pe baza raportului de evaluare care se supune aprobării Consiliului Local al Municipiului Craiova. Cheltuielile ocazionate pentru perfectarea actelor notariale și efectuarea procedurilor de publicitate imobiliară prevăzute de lege vor fi suportate de către municipiul Craiova
Casa Carianopol, moștenitorii vând, primăria cumpără
După lungi procese, urmașii familiei Pleșa și Carianopol au reușit să câștige în instanță casa de pe strada Alexandru Macedonski. Acum aceștia și-au arătat intenția de a vinde, iar primăria și-a manifestat dreptul de preempțiune.
“Astfel, ca urmare a adresei înregistrată cu nr. 138257/30.04.2025, la Primăria Municipiului Craiova, de către domnii Mihai Călin Olteanu şi Marcel Alexandru Olteanu, proprietari ai imobilului, situat în Craiova, Str. Alexandru Macedonski, nr. 7, în baza Sentinţei Civile nr. 1742/20.12.2016, pronunţată de Tribunalul Bucureşti și a Deciziei Civile nr. 162/20.02.2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti şi în urma intenţiei exprimate de către Municipiul Craiova prin adresa nr. 138257/13.05.2025, de a-şi exercita dreptul de preemţiune, se impune întreprinderea tuturor demersurilor necesare pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare cu privire la imobilul mai sus menţionat. Imobilul ,,Casa Carianopol” este situat în zona central-istorică a municipiului Craiova şi, în cadrul strategiei locale de dezvoltare durabilă, regenerare culturală şi reconturare a identităţii locale, având ca prioritate revitalizarea centrului istoric şi unificarea stilistică a întregii zone centrale a municipiului Craiova, acesta constituie un element important”, se arată în proiectul HCL.
De remarcat că, prin dispoziţia nr.4578/09.02.2005, Primarul Municipiului Craiova, respingea cu ani în urmă cererea formulata de moștenitori pentru restituirea în natură a imobilului cu motivarea că nu au făcut dovada calității de persoane îndreptățite la masuri reparatorii prin echivalent.

Case de istorie
Povestea familiei Pleșea era ținută vie în Craiova de casa de pe strada Alexandru Macedonski si de cea care a adăpostit sediul Curții de Conturi, pe strada Fratii Buzesti. Doar aceste minunate clădiri amintesc trecătorilor de existența unui neam de boieri olteni. Încă o casă care a aparținut familiei Pleșea există încă pe strada Mihail Kogalniceanu, fiind astăzi sediu al unei biblioteci.