15.9 C
Craiova
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAr putea fi schimbat proiectul pentru complexul din Piaţa Veche? Primăria a acceptat dialogul cu grupul civic

Ar putea fi schimbat proiectul pentru complexul din Piaţa Veche? Primăria a acceptat dialogul cu grupul civic

Un pas mic pentru proiectul Piaţa Veche, un pas mare pentru oraş? Primăria Craiova a acceptat, într-un târziu, să asculte părerile grupului civic care susţine conservarea Pieţei Vechi şi luptă pentru a stopa construirea complexului supradimensionat pentru scrimă şi box care ar urma să răsară în plin centru al oraşului.

În urma presiunii publice şi mediatice, administraţia locală a hotărât să se aşeze la aceeaşi masă cu arhitecţii şi reprezentanţii societăţii civile. În urma unor discuţii care au durat aproximativ două ore, deşi grupul civic nu a reuşit să încline balanţa către relocarea complexului, participanţii la discuţie spun că primăria ar fi solicitat proiectantului să vină cu o nouă propunere, mai puţin invazivă.

Primarul, prezent la întâlnire

„Marți, 17 septembrie, a avut loc la Primăria Municipiului Craiova o întâlnire organizată în urma invitației Grupului Civic Salvați Piața Veche de a purta un dialog cu factorii implicați in proiectul de revitalizare a Pieței Vechi. Având în vedere că la întâlnirea organizată în piață reprezentanții Primîriei Craiova nu au putut participa datorită altor angajamente anterioare, înțelegând importanța dialogului pe aceasta temă, s-au transformat din invitați în amfitrioni și au găzduit o întâlnire la care au participat Primarul Municipiului Craiova, consilieri locali, membri din conducerea Primăriei, reprezentanți ai SC Metroul SA, firma ce întocmește proiectul Complexului Sportiv Box şi Scrimă, președintele OAR filiala Oltenia, reprezentanți ai Grupului Civic Salvați Piaţa Veche, arhitecți”, a transmis Grupul Civic Piaţa Veche.

Grupul civic a militat pentru conservarea specificului zonei

Grupul coagulat pentru a face scut în jurul Pieţei Vechi a pus accentul pe istoria acestui loc şi a adus în discuţie proiecte anterioare. S-a detaliat un proiect de revitalizare a Pieţei Vechi care urmărea conectarea acesteia cu alte repere din zonă, precum Casa Băniei, Catedrala Mitropolitană, Hanul Purcarului şi Hanul Hurezi. Scopul a fost de a sublinia potenţialul extraordinar al acestei pieţe ca spaţiu deschis, în mod similar pieţelor din oraşe europene.

„O piaţă în centrul unui oraş este un loc unde, prin definiţie, nu se construieşte. Astfel de locuri rămân spaţii deschise oamenilor, socializării, sunt locuri pline de viaţă, cu o identitate proprie. Piaţa Veche are un potenţial extraordinar ca astfel de loc. Vechile hale ar putea deveni un Mercato Centrale de tipul celor care sunt adevărate obiective turistice în alte oraşe”, susţin reprezentanţii grupului civic.

„S-a discutat despre importanța urbanistică și istorică a zonei în contextul unicității acesteia pentru municipiul Craiova, ea concentrând repere în dezvoltarea orașului ce nu pot fi regăsite în multe alte locuri din țară: Piața Veche sau Vechiul Târg cu Fântâna Purcarului – locul de naștere al orașului- Casa Băniei și Hanul Hurezi, Catedrala Mitropolitană și hanul Puțureanu. S-a pus accent pe prezervarea acestui mix unicat, pe faptul că amplasarea unui obiectiv de asemenea dimensiuni în zona halelor ar distruge relaționarea dintre aceste monumente istorice si ar duce într-un final într-o direcție inversă celei dorite și anume de recuperare a zonei și de punere în valoare a obiectivelor menționate”, a precizat inginerul Cristian Botofei, membru al grupului civic, prezent la întâlnirea cu reprezentanţii municipalităţii.

S-a propus relocarea complexului în zona Oblemenco

Grupul civic a insistat pe inadecvarea unei clădiri-mamut în centrul urbei, într-o zonă cu mai multe monumente şi cu încărcătură istorică.

Proiectul complexului sportiv s-ar regăsi, în schimb, în perfectă armonie în zona Ciupercă, alături de stadionul de atletism, Sala Polivalentă, Stadionul Ion Oblemenco şi viitorul complex cu velodrom indoor care se va înălţa în locul fostului Stadion al Tineretului. „Avem deja o zonă cu mai multe obiective sportive, unde acest proiect ar fi mult mai uşor şi mai natural de implementat”, consideră arhitecţi şi ingineri care s-au implicat în demersul pentru salvarea Pieţei Vechi.

Un proiect precum o construcţie-mastodont, înghesuită într-o zonă care nici măcar nu este prevăzută în PUG cu funcţiunea propusă – de activităţi sportive – nu doar că nu îşi are locul, dar riscă să sufoce cu totul spaţiul existent.

Arhitect: „Zona nu este gândită pentru astfel de funcţiuni”

Arhitectul Cristian Ciomu, care a participat la dialog, spune că decidenţii au înţeles parţial argumentele, arătându-se mai maleabili în privinţa dimensiunii construcţiei. „Pe de o parte, această construcţie este prea mare. Şi primăria a înţeles punctul nostru de vedere cu privire la acest lucru. Pe de altă parte, nici nu îşi are locul în Piaţa Veche, dar administraţia doreşte neapărat să o facă acolo. Şi atunci, au acceptat o restudiere a soluţiei, doar pentru zona care este liberă în prezent, unde este împrejmuit, zona de la nord, lăsând halele momentan. Dar acest lucru nu garantează totuşi viitorul lor, căci primăria a cerut exproprierea întregii zone”, spune acesta.

„Această zonă face parte din zona centrală istorică a Craiovei, care are un perimetru foarte mare, a fost reglementată prin PUG – zonă centrală Craiova 1 – şi unde nu sunt prevăzute construcţii de tipul celor pentru sport. Ei spun că funcţiunile acestea pentru sport pot fi cuprinse în funcţiuni complementare, dar lucrurile nu stau chiar aşa, pentru că zonele cu funcţiuni pentru sport ridică nişte probleme specifice, chiar dacă vorbim despre o sală. Nu se asigură, din punctul meu de vedere, condiţiile adecvate de acces, de circulaţie, de evacuare pentru o astfel de funcţiune şi este evident că această construcţie este mult prea mare”, a declarat pentru GdS arhitectul.

Primăria ţine cu dinţii de construirea complexului în centrul oraşului

În urma discuţiilor, reprezentanţii grupului civic spun că primăria ar fi solicitat echipei Metroul SA, care a făcut proiectul complexului sportiv, să vină cu o nouă propunere, care să mențină complexul în piață, dar într-o zonă mai restrânsă, care să nu se suprapună peste halele Pieţei Vechi.

„Din partea primăriei s-a insistat pe realizarea obiectivului în zonă, recomandându-se proiectantului realizarea unei soluții care să nu altereze zona halelor, ci, din contră, să relaționeze cu acestea, separând însă funcțiunea de fan-zone din zona halelor de cea de complex sportiv ce se va desfășura spre zona de nord, la aliniament cu clădirile existente”, a precizat şi Cristian Botofei.

Municipalitatea spune că proiectul a suferit deja schimbări

Marina Andronache, şef serviciu Imagine la Primăria Craiova, a declarat, pentru GdS, că „proiectul pentru Piața Veche a suferit, deja, schimbări față de cel inițial, cunoscut de opinia publică. La întâlnirea dintre conducerea Primăriei și reprezentanții grupului civic pentru Piața Veche s-au ascultat toate părerile și urmează ca varianta finală a proiectului pentru Complexul sportiv să fie prezentată în Consiliul Local”.

În aşteptarea unei soluţii mai… armonioase

Deşi soluţia nu este considerată optimă, pentru că menţine construcţia în spaţiul zonei istorice, reprezentanţii grupului civic consideră totuşi că rezultatele dialogului sunt un pas înainte.

„Apreciem deschiderea arătată spre dialog, înțelegerea contextului urbanistic complex al zonei și necesitatea prezervării acestuia de către Primăria Municipiului Craiova. Așteptăm să vedem rezultatele acestei discuții concretizate într-o soluție care să armonizeze solicitările beneficiarului cu contextul urbanistic al Pieței Vechi”, au transmis reprezentanţii grupului Piaţa Veche.

Unele voci din breasla arhitecţilor au susţinut şi susţin în continuare că un astfel de proiect, care intervine major în arhitectura zonei central-istorice a oraşului, ar fi necesitat aportul unor nume cu greutate din domeniu sau, dacă nu, organizarea unui concurs de proiecte.

În contextul în care Primăria Craiova are în plan, în viitorul apropiat, investiţii în regenerarea zonei centrale, precum lucrările pentru Piaţa Mihai Viteazul şi fântâni sau achiziţionarea hotelului Minerva, ridicarea unei săli sportive care nu corespunde specificului zonei este considerată de mai mulţi craioveni, care au semnat şi o petiţie în acest sens, o alegere lipsită de argumente care să îi susţină coerenţa.

Citeşte mai multe despre acest subiect AICI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS