15.9 C
Craiova
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguța Vasilescu a scos o scrisoarea de… susținere în toată regula

Olguța Vasilescu a scos o scrisoarea de… susținere în toată regula

Demolarea Pieței Vechi a iscat un adevărat scandal, atât în rândul Consiliul Local (CL) Craiova, dar și a opiniei publiece. Din cauza inițiativei de a demola Piața Veche pentru a construi o sală de scrimă și box, Olguța Vasilescu are dispute atât cu opoziția din CL, cât și cu societatea civilă. Acum, Olguța Vasilescu a scos scrisoarea de… susținere.

Piața Veche acum
Piața Veche acum

Este cunoscut faptul că, după anunțul privind demolarea Pieței Vechi, a apărut o inițiativă civică pentru salvarea zonei.Grupul Civic „Piaţa Veche“ a solicitat primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, să renunţe la distrugerea zonei istorice prin construirea unui complex sportiv în acel loc şi a dat de înţeles că primarul a anunţat greşit că proiectul a fost aprobat la ultima şedinţă de consiliu. Societatea civilă susţine că proiectul avea nevoie de 2/3 din numărul de voturi ale consilierilor locali. Petiția a adunat până acum peste 2.200 de semnături.

„Piața Veche este inima Craiovei, «tîrg al secolului al XV-lea, așezat la intersecția a 8 drumuri venind din 8 direcții diferite […] străzile convergînd spre locul bîlciului (piața Krasnoff)» (…) Costurile propuse sunt uriașe – 100 de milioane de euro, costul/mp depășește pe cel al Trump Tower sau Burj Khalifa .Infrastructura zonei este deja insuficientă. Sunt de notorietate ambuteiajele zilnice pe străzile adiacente, de asemenea inundațiile de proporții ce au loc în fiecare an din cauza canalizării subdimensionate. În jurul parcului Sf. Dumitru sunt concentrate câteva dintre cele mai vechi și mai importante monumente ale orașului – Casa Băniei, Catedrala Mitropolitană, hanurile Puțureanu și Hurez, Madona Dudu, Fântâna Purcarului. Este o zonă delicată, cu grad înalt de protecție, care a scăpat ca prin minune de sistematizările și demolările perioadei ceaușiste și de cutremure. Pentru toate aceste motive, solicităm clasarea imobilelor existente ca monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local și păstrarea funcțiunii zonei, aceea de piață agroalimentară“, se arată în petiție.

Primarul Craiovei a scos comunicatul și…i-a căzut scrisoarea

În mijlocul acestor dispute, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu a tot făcut vorbire de scrisori semnate de susținători care pledează pentru demolarea pieței și construirea unei săli de scrimă și box. Sâmbătă seara, aceasta a făcut publică printr-un comunicat de presă una dintre acestea, semnată de de 36 de persoane care au avut legătură cu scrima, în frunte cu cunoscutul profesor Alexandru Mironov. Culmea, scrisoarea îi este adresată chiar edilului și a apărut într-o anumită conjunctură și anume, Campionatul Național de Scrimă pentru Veterani, eveniment care a avut loc la Craiova.

„Competiția este un prilej pentru cei mai buni «mușchetari» veniți din toate colțurile țării de a-și demonstra măiestria la 50 sau 70 – 80 de ani, dar și de a reveni cu drag la Craiova, orașul considerat centrul excelenței pentru scrima românească. Printre participanți s-au numărat mari personalități precum Alexandru Mironov, fost președinte al Federației Române de Scrimă, alături de mari scrimeri și antrenori legendari precum Dan Podeanu, Mircea Alecu, Nicolae Iorgu, Ion Dima, Moisi Mihai, Manciuc Mircea și mulți alții.Cu această ocazie, veteranii nu doar că au concurat cu determinare, dar au ales să își arate sprijinul pentru un proiect esențial pentru viitorul scrimei: construirea unei noi săli de scrimă în Craiova. Printr-o scrisoare deschisă adresată primarului Lia Olguța Vasilescu, aceștia au explicat importanța Craiovei în istoria scrimei românești și au subliniat necesitatea acestei investiții, care va asigura toate condițiile moderne pentru performanță și pentru formarea noilor generații de scrimeri“, se preciza în comunicatul municipalității.

Primarul Craiovei s-a folosit de acest prilej și probabil le-a cerut foștilor performeri să-și pună semnătura pe această scrisoare. Altfel, de unde aveau să știe aceștia detalii din proiect, făcând referire la modul cum va arăta noua sală, la spațiile de fan-zone, la terasele și piețele volante „deschise comunității într-un concept inedit și modern“, fiind convinși că „proiectul va deveni cel important punct de atracție al Craiovei, cu atât mai mult cu cât se revitalizează o zonă aflată, în prezent, în paragină“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS