12.8 C
Craiova
sâmbătă, 21 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de școli din Gorj nu au autorizație de securitate la incendiu 

Zeci de școli din Gorj nu au autorizație de securitate la incendiu 

Zeci de unități de învățământ de pe raza județului Gorj nu au autorizație de securitate la incendiu.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj, situaţia unităţilor de învăţământ care necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se prezintă astfel: din totalul de 532 clădiri, pentru 278 clădiri nu este necesară obținerea acestui act administrativ în conformitate cu prevederile legale în vigoare, 209 dețin autorizație de securitate la incendiu, iar 45 dintre cele 46 de unități școlare care nu și-au obținut încă autorizația de securitate la incendiu dețin aviz de securitate la incendiu.

„Clădirile care dețin aviz de securitate la incendiu, nu înseamnă reprezintă un pericol pentru copii, cum nu înseamnă nici faptul că la construcțiile care dețin autorizație de securitate la incendiu, nu există riscul sau posibilitatea de a se produce o situație de urgență generată de un incendiu. Există doar certitudinea că sunt îndeplinite toate condițiile de securitate la incendiu și că riscurile sunt minimalizate”, a precizat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. 

Sute de nereguli, depistate de ISU Gorj în unitățile de învățământ 

Sute de nereguli au fost depistate în școlile din Gorj în urma controalelor derulate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU). Verificările au avut loc în ultimul an și au fost prezentate de pompieri înaintea începerii noului an școlar 2024 – 2025.

Astfel, în urma controalelor efectuate în la unitățile școlare, au fost constatate 356 deficiențe specifice. Dintre acestea, 69 au fost remediate operativ pe timpul controalelor.

Conform Inspectoratului pentru Situați de Urgență Gorj, principalele nereguli constatate în urma controalelor au fost: reducerea gabaritelor căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor materiale; neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu; nemarcarea căilor de evacuare pentru persoane în caz de incendiu cu indicatoare standardizate; neafișarea instrucţiunile specifice pe fiecare loc de muncă cu risc de incendiu; neasigurarea necesarului mimim de stingătoare portabile cu pulbere; neverificarea instalației electrice; nefuncționarea corpurilor de iluminat aferente instalației de iluminat de securitate pentru evacuare; nefuncționarea la parametrii proiectați a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu.

„De asemenea, noi am intensificat activitățile de informare preventivă pe timpul anului școlar astfel încât utilizatorii acestor clădiri, fie că vorbim despre copii sau cadre didactice, să fie familiarizați cu măsurile care trebuie adoptate și regulile care trebuie urmate în cazul producerii unor situații de urgență și nu vorbim aici doar despre incendii. Anul trecut s-au produs pe teritoriul județului Gorj două seisme, medii să le spunem, de 5,2 și 5,7 grade pe scara Richter, și nu a fost greu de constatat, chiar și de către necunoscători, faptul oamenii nu au știut cum să reacționeze, iar acțiunile lor au fost ghidate de panică. Acesta este scopul activităților noastre de informare preventivă în școli, de a-i face pe copii și pe cadrele didactice să conștientizeze riscurile și să adopte comportamenul corect atunci când se produce o situație de urgență, indiferent de natura ei”, a mai spus Florin Chisim.

Citeşte şi: Un bărbat şi-a bătut soţia, apoi a intrat cu maşina într-un TIR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS