13.3 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjExecutor judecătoresc din Târgu Jiu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Executor judecătoresc din Târgu Jiu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, doi bărbați din Gorj, acuzați că ar fi prejudiciat Complexul Energetic Oltenia.

Va ajunge în fața instanței Matei Catrinoiu, la data faptei executor judecătoresc în cadrul BEJ „Catrinoiu Matei Cosmin”, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată. Va mai fi judecat în același dosar S.G., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că în perioada 3 septembrie 2018 – 27 aprilie 2022, în contextul desfășurării la solicitarea inculpatului S.G. a trei proceduri de executare silită, inculpatul Catrinoiu Matei Cosmin, în calitatea menționată mai sus, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, ar fi cauzat un prejudiciu debitorului Societatea „Complexul Energetic Oltenia” SA în cuantum total de aproximativ 1.205.497 lei, concomitent cu obținerea pentru cei doi inculpați a unui folos necuvenit.

De precizat este faptul că hotărârile judecătorești, care au făcut obiectul procedurilor de executare silită, fie nu ar fi constituit titluri executorii fie ar fi privit sume de bani care, anterior, ar mai fost executate silit, integral, de către executorul judecătoresc.

Executorul judecătoresc ar fi stabilit onorarii cu mult mai mari față de cele prevăzute de lege

De asemenea, în cazul fiecărei proceduri, inculpatul Catrinoiu Matei Cosmin ar fi stabilit onorarii cu mult mai mari (și de 37 de ori) față de cele prevăzute de lege. Societatea Complexul Energetic Oltenia SA s-a constituit parte civilă în cauză. S-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Craiova cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, conform DNA.

Citeşte şi: Procurorul care s-a lăudat că a scăpat nepedepsit când a fost prins băut la volan s-a pensionat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS