20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO trecere de pietoni uitată

O trecere de pietoni uitată

Trecerile de pietoni deteriorate sau şterse sunt un adevărat pericol pentru participanţii la trafic. Este o problemă întâlnită pe mai multe străzi din Craiova. Pietonii care se încumetă să treacă strada pot fi grav accidentaţi, deoarece şoferii le pot observa cu greu. Pînă când lucrurile vor intra în normalitate, atât pietonii cât şi şoferii trebuie să fie cu ochii în patru.

O astfel de trecere de pietoni „invizibilă” se găseşte în apropiere a două mari unităţi de învăţământ din Craiova. Este vorba despre trecerea de pietoni de pe strada Mihai Viteazul, unde se află situat Colegiul Elena Cuza, dar şi Colegiul Naţional Carol I. Acesta din urmă se află la acest moment în plină restaurare. În schimb, în corpul de clădire care aparţine Colegiului Elena Cuza şi care are ieşirea în apropierea acestei treceri, învaţă ciclul primar, micuţii din clasele 0-4. Tot pe această stradă se afla în trecut şi sediul Operei Române din Craiova, intrată în reabilitare odată cu Colegiul Carol. Facem această precizare pentru a demonstra că zona este una intens circulată. Când vin sau pleacă de la şcoală, micuţii traversează frecvent prin acest loc. Inclusiv părinţii care lasă sau îşi iau copiii de la şcoală trec prin acest loc, mai mult printre maşini. Din cauză că marcajul este ştres mulţi şoferi parcheayă direct pe trecerea de pietoni.

Legat de această trecere de pietoni, un craiovean spune:


„Ar fi un lucru extraordinar dacă la trecerea de pietoni des utilizată de elevii de la Colegiul Elena Cuza ( cea de pe strada cu fostele bai publice ,în apropiere de biroul de schimb valutar) s-ar putea reface marcajul rutier aproape șters. Aici, mulți șoferi nu acorda prioritate, iar la orele de începere și terminare a programului de la școală exista un real pericol de traversare ,în special pentru copii mici. De asemenea lipsa marcajului pe trotuarul de pe lângă terenul de sport al Colegiului Carol face că unele mașini să obtureze întregul trotuar , nemaiputându-se circula. Oricum cu această trecere care are marcajul şters nu e de joacă”, spune craioveanul.

RAADPFL dă cu vopsea pe marcaj

Municipalitatea susține că de trasarea sau înnoirea marcajelor rutiere clasice – linii de separare a sensurilor de circulație, linii de delimitare a benzilor, linii de delimitare a părții carosabile, aplicarea liniei discontinue, treceri de pietoni se ocupă Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL). La nivelul municipiului Craiova, necesarul de marcaj rutier este de 50.000 mp (pe străzile principale).
Legat de trecerea de pietoni de pe strada Mihai Viteazul, reprezentantul Primăriei Craiova, Marina Andronache, purtător de cuvânt a spus că aceasta va fi imediat trasat de către angajaţii de la RAADPFL. Pe semne a fost doar o scăpare a regiei.

Primăria comandă ce se vopseşte

„Prin HCLM Craiova nr. 56/2006 cu modificările și completările ulterioare, a fost aprobată gestiunea directă, prin RAADPFL Craiova, a activității privind „Realizarea și întreținerea în perfectă stare de funcționare a instalațiilor de dirijare a circulației, a semafoarelor, a indicatoarelor rutiere și a marcajelor”.
Prin HCLM Craiova nr. 27/2008 s-a aprobat caietul de sarcini privind activitatea de organizare și funcționare privind realizarea și întreținerea în perfectă stare de funcționare a instalațiilor de dirijare a circulației, a semafoarelor, a indicatoarelor rutiere și a marcajelor în baza căruia RAADPFL Craiova își desfășoară activitatea arătată mai sus.
Regia prestează această activitatea în baza unor comenzi primite de la Primăria Municipiului Craiova, Direcția Servicii Publice – Serviciul Transport Public Local, Siguranța Circulației și Guvernanță Corporativă”, a precizat purtătorul de cuvânt al RAADPFL Craiova, Daniela Ochea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS