23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSemafoare noi în intersecţiile Craiovei

Semafoare noi în intersecţiile Craiovei

Primăria Craiova pregăteşte semaforizarea altor intersecţii din Craiova. Administraţia locală a eliberat recen autorizaţie de construire pentru amenajarea unor instalaţii de semaforizare la intersecţia unor străzi din Craiova. În cazul altor intersecţii care vor fi semaforizate, primăria este la faza certificatelor de urbanism.


În primul rând, vor apărea semafoare la intersecţia străzilor Râului cu strada Câmpia Islaz şi strada Negoiu. În acest caz, Primăria Craiova a emis deja autorizaţia de construire în data de 15.03.2024. Valoarea lucrărilor, conform autorizaţiei ar fi în valoare de 169.848,59 de lei. Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 luni, calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate.

Intersecţia străzilor Bariera Vâlcii şi Toamnei ar putea fi semaforizată


O altă intersecţie din Craiova care ar urma să fie semaforizată este tot pe strada Râului şi a ridicat de-a lungul timpului mari probleme conducătorilor auto. Aici au fost înregistrate frecvent accidente de circulaţie destul de grave. Este vorba de intersecţia străzii Râului cu strada Bucovăţ, pentru care există un studiu separat privind semaforizarea. Acesta a fost făcut în 2020, când Primăria Craiova a prins în bugetul de venituri și cheltuieli suma de 80.000 de lei pentru realizarea a patru studii de fezabilitate referitoare la semaforizarea unor intersecții: strada Caracal cu străzile Potelu și Henri Coandă, strada Bariera Vâlcii cu Toamnei, strada Brestei cu Pelendava și strada Râului cu Bucovăţ. Primele trei au costat, fiecare, câte 14.800 de lei, SF-ul intersecției Râului cu Bucovăț – 13.800 de lei.

De sistematizarea circulației pe strada Râului și semaforizarea tuturor intersecțiilor s-a vorbit mai ales după tragedia din mai 2020. Autoritățile au conștientizat că fiecare intersecție de pe Râului poate fi considerată una a morții. În data de 17 mai 2020, un autoturism în regim de taxi a fost spulberat pur și simplu în intersecția cu Câmpia Islaz de un altul care circula pe Râului. Impactul nimicitor s-a soldat cu patru morți – trei adulți și un copil, toți aflați în taxi.

Semafor la intersecţia străzilor Bariera Vâlcii cu Toamnei şi Viilor

Semafoare vor apărea şi la intersecţai străzilor Bariera Vâlcii cu Toamnei şi Viilor. Şi în cazul acestor artere de circulaţie s-au realizat studii de fezabilitate în urmă cu patru ani. Acum, Primăria Craiova a juns la faza de documentaţie şi a eliberta certificat de urbanism pe data de 18 martie 2024 pentru sistematizarea acestor intersecţii. Semafoarele ar duce la o reducere a numărului de accidente și ambuteiaje, potrivit documentației întocmite de primărie. Autoritățile susțin că varianta realizării unui sens giratoriu în această intersecție nu este posibilă din cauza spaţiului insuficient, soluţia optimă pentru reglementarea circulaţiei în zonă fiind aceea a semaforizării. O soluţie care a fost „aprobată şi de Comisia de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova“. Semaforizarea ar urma să asigure traversarea în condiții de siguranță a pietonilor, dar și integrarea trecerii semaforizate în sistemul de management al traficului rutier din Craiova. În certificat se spune:

„Echipamentele se vor amplasa tinand cont de ampriza actuala a strazilor.In cazul in care functionarea optima a intersectiei necesita modificari a geometriei existente (bretele , benzi de stocare) a drumului se va prezenta situatia existenta si propusa cu legenda in clar si cotat complet si corect. Lucrarile care se executa in zona drumului public,precum si obstacolele producatoare de restrictii pentru circulatie trebuie sa fie semnalizate cu echipamente moderne, conform instructiunilor comune elaborate de Ministerul de Interne si Ministerul Transporturilor”.

Semafor inteligent, cu buton

Alte semafoare vor fi amplasate la intersecţia străzilor Calea Bucureşti cu strada Tehnicii. În noiembrie 2023, comisia de sistematizare din cadrul Primăriei Craiova aviza favorabil amplasarea unui semafor cu buton la trecerea de pietoni de pe strada Calea Bucureşti cu Tehnicii.
Acum, primăria a eliberat certificat de urbanism pentru realizarea acestei semaforizări. La acest moment circulaţia rutieră se face printr+un sens giratoriu, iar traversarea străzii de către pietoni se face destul de dificil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS