12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdio, vandalizări şi furturi! Cine montează camere video în Cimitirele Sineasca şi Dorobănţia

Adio, vandalizări şi furturi! Cine montează camere video în Cimitirele Sineasca şi Dorobănţia

Cimitirele Sineasca şi Dorobănţia din Craiova sunt pe cale să fie împânzite cu camere video. Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public Locativ Craiova a încheiat licitaţia pentru acest proiect şi a desemnat firma care se va ocupa de întreg sistemul de supraveghere video din cele două cimitire.

RAADPFL vrea să pună capăt furturilor, vandalizărilor sau altor infracţiuni din incinta cimitirelor craiovene Sineasca şi Dorobănţia, iar soluţia găsită de reprezentanţii instuţiei a fost aceea a montării de camere video în punctele cheie ale acestora. Aşa că la finalul lui 2023 a scos la licitaţie un contract pentru achiziţia şi montarea camerelor video necesare, iar de curând a desemnat firma care se va ocupa de acest proiect. Valoarea acestui contract a fost estimată la 362.614 de lei, fără TVA, însă firma care a câştigat contractul a oferit un preţ mult mai bun – 239.512 de lei, fără TVA.

Câte camere video vor fi în fiecare cimitir

Potrivit contractului, în Cimitirul Dorobănţia vor fi montate 42 de camere de supraveghere. Acestea ar trebui să fie livrate în maximum două luni de la semnarea contractului. Cimitirul Sineasca va fi monitorizat prin intermediul a 89 de camere, dată fiind suprafaţa mult mai mare a acestuia. Camerele de supraveghere vor fi livrate în maximum trei luni de la semnarea contractului. Contractul presupune procurarea echipamentelor aferente, instalarea şi punerea în funcţiune a acestora, dar şi serviciile de proiectare a sistemelor video pentru ambele cimitire. De asemenea, RAADPFL vrea să cumpere, prin acelaşi contract, şi echipamentele de monitorizare necesare. Acestea vor fi instalate la Dispeceratul Poliţiei Locale din Craiova, pe strada Doctor Dimitrie Gerota. Pentru această licitaţie au depus oferte două firme. Este vorba despre ITIQUE SOLUTIONS şi PRO SECURITY PROTECT, ambele din Craiova.

Cine a câştigat licitaţia şi când ar trebui să fie gata întreaga lucrare

Licitaţia a fost câştigată de firma PRO SECURITY PROTECT. Oferta acesteia a fost una foarte bună, comparativ cu suma pe care regia o estimase. PRO SECURITY PROTECT s-a oferit să ducă la îndeplinire condiţiile impuse în contract de către RAADPFL pe suma de 239.512 de lei, fără TVA (aproximativ 48.000 de euro).

Contractul semnat cu firma câştigătoare va avea o valabilitate de cinci luni. În această perioadă firma va trebui să pună la punct întreg sistemul video. De asemenea, trebuie să ofere, conform contractului, o perioadă de garanţie de minimum 24 de luni pentru toate echipamentele. Pe perioada garanţiei, furnizorul va oferi intervenţie în cel mult 24 ore de la sesizarea scrisă sau telefonică. Se va asigura suport tehnic şi instruirea personalului pentru utilizarea corectă a echipamentelor. Furnizorul va oferi un număr de telefon la care va răspunde 24/7, pe perioada garanţiei. Totodată, acesta va suporta toate cheltuielile legate de transportul (încărcare, descărcare, manipulare) şi instalarea produselor, dacă acestea se defectează în perioada de garanţie. Tot firma care a obţinut contractul va suporta toate cheltuielile rezultate din respingerea produselor ca urmare a calităţii necorespunzătoare a acestora, dacă va fi cazul.

Camerele video de pe domeniul public din Craiova mai aşteaptă

Şi Primăria Craiova vrea să monteze 500 de camere video în mai multe zone din oraş. Însă licitaţia pe care instituţia a publicat-o încă din luna octombrie a anului trecut încă se zbate în fazele de evaluare. Primăria şi-a luat un interval de timp de o jumătate de an pentru a evalua firmele participante. Asta chiar dacă valoarea contractului nu este una uriaşă, iar aceste proceduri se fac mult mai repede în cazul altor licitaţii.

Licitaţia publicată de Primăria Craiova în SEAP este, de fapt, un acord-cadru care va fi valabil timp de patru ani. Valoarea totală estimată a contractului va fi cuprinsă între 6.621.526 de lei şi 9.279.145 de lei, fără TVA. Acest lucru înseamnă că municipalitate va semna mai multe contracte subsecvente, pe parcursul valabilităţii acordului-cadru, în funcţie de necesitate.

Pentru acest contract au depus oferte două firme – CIVITAS SYSTEMS (Craiova) şi FOCUS SECURITY SYSTEMS (Bucureşti). Chiar dacă iniţial primăria stabilise că la finalul lunii februarie va finaliza procedurile de evaluare şi va desemna firma câştigătoare, acum apare în SEAP că evaluarările se vor termina după jumătatea lunii aprilie. Abia apoi vom putea afla ce firmă se va ocupa de montarea camerelor. Potrivit primăriei, în prezent există în Craiova 256 de camere video. Acestea sunt amplasate în Pasajul Subteran, Parcul Nicolae Romanescu, Centrul Istoric, Parcare Subterană, în anumite intersecții şi la unele platforme de gunoi.

Citeşte şi: Craiovenii îşi vor putea plăti taxele şi impozitele la terminale self-pay

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS