20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâţi bani a încasat Primăria Craiova din parcările ocazionale în ultimii doi ani

Câţi bani a încasat Primăria Craiova din parcările ocazionale în ultimii doi ani

Ultimii ani au fost un dezastru pentru craioveni din punct de vedere al locurilor de parcare şi al traficului infernal din oraş, mai ales în perioada târgurilor de Crăciun şi de Paşte organizate de primărie. Dincolo de neplăcerile din trafic, autorităţile locale au scos mereu în faţă beneficiile pe care oraşul le are datorită numărului mare de turişti. Drept urmare, am întrebat Primăria Craiova câte taxe de parcare ocazionale a încasat în anii 2022 şi 2023. Poliţia Locală este cea care stă la pândă pentru a depista lipsa taxei de parcare a maşinilor parcate în Craiova, iar sancţiunile sunt aceleaşi, indiferent de tipul de taxă care trebuie plătită.

Cât costă parcarea ocazională în Craiova

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, numărul total al taxelor ocazionale încasate în 2022 s-a apropiat de 30.000. În anul 2023, numărul acestor taxe a crescut. „În anul 2022 au fost achitate 12.025 de parcări ocazionale/lună și 17.587 de parcări ocazionale/zi. În anul 2023, au fost achitate 14.077 de parcări ocazionale/lună și 27.661 parcări ocazionale/zi. Taxa pentru parcarea ocazională pe domeniul public, cu plata prin SMS pentru anul 2022, a fost stabilită la 1 leu/zi și 20 lei/lună, iar pentru anul 2023, 1 leu/zi și 21 lei/lună“, ne-a transmis Primăria Craiova.

Așadar, în anul 2022, din parcările ocazionale plătite pe o lună, municipalitatea a încasat 240.500 de lei. De asemenea, pentru cele ocazionale pentru o zi, s-au încasat 17.587 de lei. În 2023, suma încasată la capitolul parcărilor ocazionale pentru o lună s-a ridicat la 295.617 de lei, iar pentru cele plătite pentru o zi s-a ajuns la suma de 27.661 de lei.

Toate maşinile care parchează pe domeniul public al Craiovei trebuie să plătească taxă

Poliția Locală ne-a transmis că absolut toate mașinile parcate în Craiova trebuie să achite taxă, indiferent de tipul acesteia. „Conform prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr.31/2017, cu modificarile şi completările ulterioare, fiecare proprietar/utilizator de autovehicul, în momentul în care staționează/parchează pe raza municipiului Craiova, are obligaţia de a achita taxa de parcare, pe care o poate achiziționa pe zi, lună (parcare ocazională pentru persoane fizice sau juridice care nu au domiciliul/sediul/punctul de lucru în municipiul Craiova) sau pe an (parcare curenta pentru persoanele fizice şi/sau juridice care au domiciliul/sediul/punctul de lucru în municipiul Craiova).

Potrivit prevederilor art. 64, lit.a) din Hotărârea Consiliului Local nr. 81/2021, constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional „parcarea autovehiculelor în parcările cu plată prin SMS, semnalizate cu indicatorul „Parcare cu plată”, precum și parcarea ocazională pe domeniul public, cu plata prin SMS, fară achitarea taxei, fără tichetul de la parcometru, după caz”. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 67 (3) din HCL nr.73/2019, „ măsura tehnico-administrativă de ridicare se poate dispune de către poliţiştii locali şi în cazul parcării ocazionale a autovehiculului pe proprietatea municipiului Craiova fără achitarea taxei prin SMS pe zi/lună pentru autovehiculul al cărui deţinător/utilizator nu poate fi identificat.

Poliţia Locală stă la pândă. Amenzile, mai multe de la an la an

Poliţia Locală este cea care se ocupă de ridicarea maşinilor parcate în Craiova, care nu au achitat taxă de parcare, indiferent de tipul acesteia. „În perioada 01.01.2022 – 31.12.2022, în urma verificărilor efectuate prin intermediul aplicaţiilor Piconet şi E-Tax la taxa de parcare necesară staţionării/parcării pe raza municipiului Craiova, poliţiştii locali au depistat un număr de 1.723 autovehicule ce nu aveau achitată taxa de parcare, fapt pentru care, poliţiştii locali au dispus identificarea proprietarillor/utilizatorilor în vederea aplicării măsurii sancţionării contravenţionale.

În urma identificării proprietarilor/utilizatorilor auto, politiştii locali din cadrul Serviciului Circulaţie au aplicat 1.723 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 855.250 de lei. Menţionăm că, din numărul total de autovehicule depistate fără a avea achitată taxa de parcare, 617 autovehicule au fost ridicate de pe domeniul public „în conformitate cu prevederile actului sancţionator mai sus mentionat, deoarece proprietarii/utilizatorii acestora nu au putut fi identificaţi, autovchiculele respective fiind înmatriculate în alte state“, ne-au transmis poliţiştii locali.

În 2023 aproape s-a dublat numărul maşinilor găsite fără taxă de parcare în Craiova

Anul trecut a fost unul şi mai profitabil pentru Poliţia Locală Craiova la capitolul sancţiuni pentru lipsa taxei de parcare. Angajaţii instituţiei au fost mult mai activi şi au depistat un număr aproape dublu de maşini pentru care nu fusese achitată taxa de parcare.

„În perioada 01.01.2023-31.12.2023, prin intermediul celor două aplicaţii au fost depistate 3.198 de autovehicule ce nu aveau achitată taxa de parcare necesară staţionării/parcării pe raza municipiului Craiova, fapt pentru care, poliţiştii locali au dispus identificarea proprietarilor/utilizatorilor auto în vederea aplicării măsurii sancţionării contravenţionale conform prevederilor HCL nr.31/2017. Ulterior a fost aplicată măsura sancţionării contravenţionale în cuantum de 1.559.000 de lei. În anul de referinţă au fost ridicate 574 de autovehicule ai căror proprietari/utilizatori nu au lost identificaţi. Faţă de cele menţionate, precizăm că instituţia noastră deţine evidenţa sancţiunilor contravenţionale aplicate de către politiştii locali pe acte normative (ordonanţe de urgenţă, legi, hotărâri ale consiliului local), neexistând la nivelul Poliţiei Locale a Municipiului Craiova o evidenţă separată privind taxa de parcare curentă sau ocazională“, ne-a transmis Poliţia Locală Craiova.

Citește și: Aurelia Filip pleacă de la Primăria Craiova. Vrea să devină primar la Pieleşti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS