18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMegacontractul pentru modernizarea DJ641, scos la licitaţie. Suma se apropie de 50 de milioane de euro

Megacontractul pentru modernizarea DJ641, scos la licitaţie. Suma se apropie de 50 de milioane de euro

Consiliul Judeţean Dolj a scos la licitaţie megacontractul pentru modernizarea DJ641, care porneşte din zona localităţii Mischii şi ajunge la limita cu judeţul Olt, în localitatea Teslui. Valoarea totală estimată a contractului se ridică la 242.470.313 de lei, fără TVA (aproximativ 48,7 milioane de euro), iar banii provin din fonduri europene.

Drumul pe care CJ Dolj intenţionează să îl modernizeze traversează şase localităţi din judeţul nostru. Este vorba despre Teslui, Drăgotești, Robănești, Pielești, Ghercești, Mischii. CJ Dolj, alături de cele şase Unităţi Administrative Teritoriale care sunt traversate de acest drum judeţean au obţinut finanţare pentru acest proiect în cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia, Prioritatea 5 – „Accesibilitate şi conectivitate la nivel regional”, Obiectivul Specific 3.2 – „Dezvoltarea şi creşterea unei mobilitati nationale, regionale si locale durabile, reziliente la schimbarile climatice, inteligente si intermodale, inclusiv imbunatatirea accesului la TEN-T si a mobilitatii transfrontaliere”. Contractul pentru finaţare a fost semnat încă din noiembrie anul trecut între CJ Dollj şi ADRSV Oltenia.

Modernizarea DJ641, multiple beneficii pentru trafic

Potrivit documentaţiei publicate în SEAP, modernizarea acestui drum va aduce multe beneficii condiţiilor de trafic şi va facilita foarte mult mobilitatea dintre localităţile traversate de acest drum.

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea accesibilităţii Regiunii Sud-Vest Oltenia şi a mobilitătii populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile a regiunii. (…) DJ641 este un drum de importanţă majoră pentru infrastructura de transport judeţeană şi regională, deoarece se intersectează cu drumurile judeţene din nord-estul judeţului Dolj, cum ar fi DJ 652, DJ 643F si DJ 641A. De asemenea, drumul judeţean asigură accesul la drumul european E70 (DN 6), traversând drumul naţional european DN65 (E574), DN 65C si DN 6B (fost DJ605). De altfel, drumul judeţean DJ641 face legatura între zona de nord-est a judeţului Dolj cu judeţul Olt, asigurând fluidizarea traficului şi scăderea timpului de călătorie, în condiţii de siguranţă, între localităţile de pe tronsonul modernizat.

Întrucat DJ 641 se intersectează cu viitorul drum expres Craiova – Piteşti, ocolind în acelaşi timp locaţia viitorului spital regional, moderinzarea DJ 641 poate ajuta la creşterea accesibilităţii şi fluidizării traficului. În acest context se creează alternativa pentru rutele de tranzit din direcţia Nord, Nord-Vest, Nord-Est. În acelaşi timp, drumul reabilitat şi modernizat face legătura la Axa prioritară de transport 7 – Ramura sudică Lugoj – Drobeta Tumu Severin – Craiova – Calafat, care uneşte zona nord-vestică a Europei cu România“, se menţionează în documente.

Ce lucrări se vor face în cadrul proiectului şi când va fi gata

Tronsonul de drum care va fi modernizat măsoară 44,438 de kilometri. Lucrările care se vor realiza presupun şi construirea de trotuare de o parte şi de alta a drumului. Acestea vor avea o distanţă totală de 65,954 de kilometri. De asemenea, proiectul presupune 1,771 de km de piste de biciclete, reabilitarea a 12 poduri, construirea unui pod nou, refacerea a 57 de podeţe transversale şi canalizare pluvială pe o lungime de 27,362 km.

Potrivit documentaţiei, durata de execuție a lucrărilor din cadrul acestui proiect ar trebui să fie de 30 luni de la data la care va fi dat ordinul de începere a lucrărilor. Până atunci, însă, mai este drum lung. CJ Dolj a stabilit data limită de depunere a ofertelor până la 22 aprilie. Apoi a estimat o perioadă de şase luni, până pe 22 octombrie 2024, pentru evaluarea tehnică şi financiară a firmelor care vor depune oferte. Dacă licitaţia nu se va anula din diverse motive, la finalul lunii cotombrie ar trebui desemnat câştigătorul. Apoi, dacă nu vor fi depuse contestaţii, până la finalul acestui an ar trebui să înceapă lucrările. Acest lucru înseamnă că întregul proiect va fi gata undeva la mijlocul lui 2027, dacă lucrările se vor derula conform graficului.

Citeşte şi: Hotelul Hilton se construieşte la Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS