22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalȘedința de Consiliu Local, dialog între Lia Olguța Vasilescu și consilierii USR

Ședința de Consiliu Local, dialog între Lia Olguța Vasilescu și consilierii USR

Ședința Consiliului Local Craiova care a avut loc ieri, 29.02.2024 s-a desfășurat în același mod ca și cele din lunile anterioare. Consilierii locali USR au fost singurii care au mai ripostat la prezentarea unor proiecte de pe ordinea de zi, cu precădere la aprobarea bugetelor societăților și regiilor subordonate primăriei. Cu alte cuvinte, ședința a fost ca un dialog între primarul Lia Olguța Vasilescu și consilierii USR. În final, toate cele 48 de proiecte plus încă două peste ordinea de zi au fost votate.

O discuție aprinsă s-a purtat cu privire la bugetul RAADPFL. Consilierul local USR, Cezar Drăgoescu a spus vehement că nu înțelege de ce se cheltuiesc bani pentru o stație de făcut brichete? De ce se alocă bani mai mulți acestei regii care se ocupă, printre altele cu trasat marcaje și amplasare de coșuri și băncuțe prin oraș? În replică, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a spus că, în plus, anul acesta Regia se va ocupa și de secțiile de votare:

RAADPFL trebuie să construiască secțiile de votare.”, a spus Vasilescu. Legat de stația de brichete, aceasta a spus:” În ceea ce privește linia de brichete, pentru noi este important să eliminăm pierderea. Tot ceea ce se ridica din oraș, crengi, noi plăteam pentru ele. S-a preferat să avem această linie de brichete”.

Consilierul local, Cezar Drăgoescu și-a susținut ideea: “Se putea foarte bine să se vândă aceste deșeuri vegetale fără să mai facă RAADPFL această investiție”.

Achiziția unor terenuri sau carul înaintea boilor

Un alt proiect de pe ordinea de zi care a iscat discuții a fost cel cu privire la achiziționarea a două terenuri din imediata vecinătate a Centrului Multifuncțional de pe strada Târgului, respectiv Aleea Târgului. Tot consilierul local USR, Cezar Drăgoescu a ridicat următoarea problemă:

Nu știu pentru ce se achiziționează și se pune cumva căruța înaintea boilor, iar în al doilea rând sunt și eu curios de unde o să scoată doamna primar suma de 6 milioane de euro, când noi nu avem bani să dăm subvenție la gigacalorie”.

Răspunsul a venit din partea primarului:

Terenuri
Terenuri

„Noi la ora actuală discutăm doar de oportunitatea acestei investiții. Această investiție este gândită pentru alte investiții de interes public. De exemplu, avem nevoie de un sediu de arhivă. De fiecare dată când găsim un teren mare și care se pretează vă propunem dumneavoastă ca și posibilitate de a achiziționa terenul. În zona respectivă se poate construi și o creșă. Aici discutăm despre oportunitate. Ce pot să vă spun, avem nevoie ca de aer de un sediu de arhivă”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Șase ani frumoși…

Ultimul punct de pe ordinea de zi „Proiect de hotărâre privind aprobarea extinderii contractării unei finanțări rambursabile externe, în vederea finalizării unor obiective de investiții de intres local” a fost luat în vizor de consilierii USR. De această dată, Iulia Dudu, consilier local USR.

„Legat de acest punct, mă uit pe listă și este o listă cu nerealizările doamnei primar și a domnului Genoiu. În 2018 s-a luat un împrumut pentru a se reabilita primăria, pentru achiziția autobuzelor și pentru reabilitarea a șase unități de învățământ. Suntem după șase ani și încă aceste investiții nu sunt finalizate. Se mai cer încă 14 milioane de euro pentru finalizarea lor și nu știm când vor fi finalizate. Nu este vorba de fonduri europene să spunem că a durat mult, este vorba de bani împrumutați. Dacă ar fi fost făcute la timp poate nu ar mai fi fost nevoie să ne împrumutăm iar. O întreb pe doamna primar, ce scuză mai are de această dată? Șase ani de zile nu s-au finalizat de aceste investiții. Am discutat cu alți constructori, spun că în șase ani de zile le puneau la pământ de două ori și le ridicat de două ori de la zero. Atunci ce pretenții mai am de la domnul Grindeanu să facă o autostradă, dacă în șase ani de zile nu s-au reabilitat șase unități de învățământ”, a spus Iulia Dudu.

Cum întreaga ședință a fost un dialog între primar și consilierii USR, răspunsul a venit tot de la Lia Olguța Vasilescu.

„ Să știți că aceste investiții au început în urmă cu doi ani și ceva, nu șase ani. De la contractarea unui împrumu, până a primi suma respectivă, până a face licitații, DALI, până a se face expertize, nu este vorba de șase ani. Reabilitarea primăriilor avansează bine, până în primăvara acestui an le vom avea pe amândouă. Cele 38 de autobuze au fost achiziționate. Am plătit până acum bani pentru reabilitarea unor unități de învățămân. Urmează ca pentru celelalte să ne împrumutăm. Suntem la gradul de îndatorare cel mai mic din România, adică 5,15%”, a venit cu explicații primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS