21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a decis! Ce firmă a pus mâna pe megacontractul de modernizare a DJ 606A

S-a decis! Ce firmă a pus mâna pe megacontractul de modernizare a DJ 606A

Consiliul Județean Dolj scotea la licitație, toamna trecută, contractul pentru modernizarea DJ 606A Breasta – Piria. Suma pusă la bătaie de CJ Dolj pentru aceste lucrări s-a ridicat la 102.683.322.37 de lei, fără TVA (aproximativ 20,75 milioane de euro), bani obţinuţi prin Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny. Recent a fost desemnată firma câștigătoare, aceasta oferind un preț mai scăzut pentru lucrări față de suma oferită inițial de CJ Dolj.

Luptă mare pe contract

Fiind un contract bănos, multe firme au vrut să îl obțină și să se ocupe de lucrări. Astfel, până la încheierea perioadei de depunere a ofertelor, șase firme sau asocieri de firme s-au arătat interesate. Este vorba despre GENERAL TRUST ARGEȘ S.R.L.; IMFALT YOL YAPI SANAYI TICARET A.S; Asocierea TRUSTUL DE CONSTRUCȚII DROBETA (Leader),CONREP; Asocierea STRADE BAUUNTERNEHMUNG (Leader), PANADRIA ,EUROPAN PROD S.A.; Asocierea DOMARCONS (Leader), ALPHA CONSTRUCT SISTEM S.A. și Asocierea BUGARU TRANS (Leader), INFRA EXPERT.

La finalul evaluărilor, Asocierea Domarcons (Leader) și ALPHA CONSTRUCT SISTEM S.A. a fost desemnată câștigătoare. Această asociere a oferit o sumă mai mică pentru a duce la îndeplinire contractul, față de suma estimată inițial de CJ Dolj. Este vorba despre 92.109.573,31 de lei, fără TVA (aproximativ 18,5 milioane de euro). Domarcons, de altfel, este binecunoscută pentru nenumăratele contracte din bani publici de care se ocupă mai ales în Craiova.

Ce lucrări se vor face pe DJ 606A

Proiectul de refacere a DJ 606A face parte din „Strategia de dezvoltare a judeţului Dolj 2021-2027“. Acesta a fost aprobat la finanţare în Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny. Lucrările din cadrul acestui proiect vor cuprinde segmentul din DJ 606A care începe la kilometrul 18+255 (intersecţie cu DJ606F) şi se termină la kilometrul 43+266 (limita cu judeţul Mehedinţi). Drumul traversează localitățile Breasta (DJ 606) – Obedin – Mihăița – Potmelțu – Coțofenii din Dos – Scaiești – Valea lui Pătru – Salcia – Argetoaia (DJ 606C) – Iordăchești – Piria (limita cu județul Mehedinți).

În cadrul proiectului este vorba despre lucrări la partea carosabilă, acostamente, trotuare, drumuri laterale, accese la proprietăți. De asemenea, poduri, podețe, siguranța traficului, treceri de pietoni, intersecții, stații de autobuz, parapeți, prevăzute în documentația tehnică. Potrivit caietului de sarcini din cadrul acestei licitaţii, DJ 606A face parte din clasa tehnică IV. Are o lăţime a părţii carosabile de 5,5 – 6 m şi se încadrează în categoria de trafic uşor. Proiectantul există deja în acest contract. Este vorba despre firma Ria Design Consulting SRL. În acelaşi caiet de sarcini este menţionat şi faptul că proiectul presupune şi construirea unor piste de biciclete.

Staţii de autobuz noi şi cinci poduri refăcute

Acelaşi proiect de modernizare a Drumului Judeţean 606A presupune şi refacerea staţiilor de autobuz existente, şase la număr. Pe lângă acestea, se vor construi alte 10 staţii noi. CJ Dolj spune că toate vor fi prevăzute cu un refugiu cu lungimea de 25 de metri şi lăţimea de 2,5 metri. De asemenea, toate vor beneficia de adăposturi pentru călători, realizate pe structură metalică placată cu plexiglas.

Megacontractul scos la licitaţie de CJ Dolj cuprinde şi refacerea a cinci poduri care se regăsesc pe lungimea DJ 606A. Este vorba despre Podul peste Valea lui Pătru, un pod aflat la km 24+518, încă unul situat la km 27+268. De asemenea, două poduri peste râul Argetoaia, aflate la km 30+693, respectiv km 34+126.

Când ar trebui să fie gata lucrările de pe DJ 606A

După luni bune de când s-a finalizat perioada de depunere a ofertelor, care a fost stabilită pe 18 septembrie 2023, dar și o amânare pentru perioada de evaluări, a venit vremea ca firma Domarcons și subcontractanta ALPHA CONSTRUCT SISTEM S.A să pună toate documentele la punct alături de CJ Dolj și să demareze cât mai curând posibil lucrările. Imediat după ce va fi semnat ordinul de începere a lucrărilor, acestea ar trebui să fie gata în decurs de un an. Așadar, undeva în primăvara anului viitor, toți cetățenii care tranzitează Drumul Județean 606A, dar și cei care locuiesc în zona acestui tronson de drum, ar trebui să beneficieze de condiții moderne de circulație.

Citește și: SCJU investește până la 6,6 milioane de euro pe materiale și consumabile pentru Clinica de Cardiologie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS