22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMagazinul Autentic Românesc din Piaţa Chiriac a eşuat. Primăria Craiova îl dă în chirie

Magazinul Autentic Românesc din Piaţa Chiriac a eşuat. Primăria Craiova îl dă în chirie

Magazinul Autentic Românesc din Piaţa Chiriac va fi dat în chirie. Experimentul Gostat a eşuat şi SC Pieţe şi Târguri SRL scoate spaţiul comercial la licitaţie pentru a obține bani din chirie. Aceeaşi soartă o are şi hala destinată comercianţilor de produse preambalate din Piaţa Brazda lui Novac, va fi închiriată.

Piaţa Chiriac
Piaţa Chiriac

Inaugurat cu mare pompă în vara anului 2022, magazinul Autentic Românesc din Piața Chiriac nu s-a dovedit deloc un succes. Idea era de a crea o piață unde să găsești fructe și legume din zona Doljului, chiar de la producători, și un magazin care să ofere la vânzare doar produse românești. Nu s-a dovedit până la urmă un proiect reușit, cu toată reclama făcută atunci până şi de primarul Craiovei. În consecință, magazinul Autentic Românesc nu a rupt gura târgului. Când a tras linie la final, Piețe și Târguri a ieșit pe minus cu noua formă a Pieței Chiriac. Drept urmare, SC Pieţe şi Târguri SRL a decis să închirieze acest magazin care nu-i aduce profit.

„În acest sens, pentru îndeplinirea obiectului de activitate şi creşterea veniturilor societăţii, se propune închirierea prin licitatie publică a unui spaţiu compus din spaţiul în suprafaţă de 311 mp –spaţiu de vânzare , poziţie cadastrală corp C5 şi cel de 147 mp – spaţiu de depozitare corp C1, situat în Piaţa Chiriac, edificat în anul 1957, astfel cum reiese din extrasul de carte funciară pentru informare. Propunerea priveşte închirierea prin licitaţie publică pe o perioadă de 4 ani”, se spune în proiectul de HCL.

Va fi închiriat atât spaţiul în care până mai ieri a funcţionat magazinul autentic românesc, precum şi spaţiul necesar depozitării. Acesta va putea fi închiriat şi compartimentat. Viitorul chiriaş trebuie să-l folosească ca un tot unitar şi să desfăşoare aici activităţi comerciale. Spaţiul destinat comerţului are o suprafaţă de 311 mp, iar cel destinat depozitării, 147 mp.

Vrei produse autohtone? Vino în Piaţa Chiriac

„Luăm acordul Consiliului Local pentru a le putea închiria. Vorbim de spaţiul comercial din Piaţa Chiriac care va fi închiriat în totalitate fără posibilitatea de a fi compartimentat”, a precizat Marian Marin, director dezvoltare, SC Pieţe şi Târguri Craiova
Complexul Comercial din Piaţa Chiriac a fost ridicat cu bani de la bugetul local, costurile au fost în valoare de două milioane de lei.

Hala din Piaţa Brazda lui Novac se închiriază

Un alt spaţiu care se află în administrarea SC Pieţe şi Târguri SRL va fi şi el închiriat. Hala destinată comercianţilor de produse preambalate din piaţa Brazda lui Novac va fi şi ea scoasă la lictaţie pentru a fi închiriată. De ani buni aceasta este pustie, aici s-au aciuit doi, trei chiriaşi.
Hala va fi închiriată şi lăsată la dispoziţia chiriaşului ca să-i aducă îmbunătăţiri şi să desfăşoare aici activităţi comerciale.

Transformările Pieţei Chiriac

Piaţa Chiriac
Piaţa Chiriac

Piaţa Chiriac a fost deschisă în anul 1890. De atunci şi până în anul 2019 specificul acesteia a fost de piaţă agroalimentară, suferind tot felul de modificări şi modernizări de-a lungul timpului.
În anul 2019, consilierii municipali craioveni au decis să demoleze construcțiile existente în Piața Chiriac. Pe locul fostei pieţe se dorea ridicarea unei clădiri noi, în care să fie mutate două direcţii ale primăriei:
Direcția de Impozite şi Taxe (DIT),
Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Craiova.
Ulterior administraţia locală craioveană s-a răzgândit şi a trecut la modernizarea pieţei. Lucrările din Chiriac au început în luna septembrie 2021. Toată platforma pieţei a fost asfaltată, iar vechea clădire, cea din cărămizi, a fost reabilitată complet. Pictorul Andrei Toniţa şi-a pus amprenta pe zidurile clădirii, prin trei picturi superbe, care însufleţesc piaţa. De asemenea, lângă clădirea veche, a fost construită o hală nouă, pe structură metalică, care se află în centrul pieţei şi în care a funcţionat magazinul cu cu produse autohtone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS