20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUtilaje ultramoderne de 12 milioane de euro la Aeroportul Internaţional Craiova

Utilaje ultramoderne de 12 milioane de euro la Aeroportul Internaţional Craiova

Aeroportul Internaţional Craiova a achiziţionat, recent, o serie de echipamente de ultimă generaţie care vor ajuta la sporirea siguranţei. Valoarea acestor echipamente este una uriaşă şi se ridică la peste 58,5 milioane de lei, TVA inclus.

Miercuri, 6 decembrie, conducerea Aeroportului din Craiova a organizat o conferinţă de presă în timpul căreia a prezentat 14 echipamente moderne, care se aliniază ultimelor cerinţe ale UE şi care vor uşura foarte mult procesul de pregătire a întregii suprafeţe de aterizare, decolare şi debarcare din cadrul aeroportului. De asemenea, unele dintre ele sunt destinate stingerii unor potenţiale incendii.

„Ceea ce vedeţi aici nu este un cadou de la Moş Nicolae, este mai degrabă munca întregii echipe de la aeroport, care a reuşit să pună la punct un proiect de aproximativ 12 milioane de euro, care a vizat strict achiziţia de echipamente destinate creşterii gradului de siguranţă în aviaţie. Este vorba despre 14 echipamente – unele destinate întreţinerii pistei, altele care ajută în situaţia izbucnirii unui incediu. Parte din acest proiect este cofinanţat de Consiliul Judeţean Dolj şi de Aeroportul din Craiova. Alte investiţii în afara celor care sunt acum în derulare nu vom mai face în viitorul apropiat. Motivul este că toate proiecte derulate până acum sau în curs de desfăşurare, însumate, nu înseamnă altceva decât un aeroport complet nou, care nu ar mai avea nevoie de altceva“, a declarat Sorin Manda, directorul Aeroportului Craiova.

„Cu aceste echipamente, aeroportul nu are nicio scuză să fie închis nici măcar 10 minute“

Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a spus că noile echipamente ale aeroportului craiovean pot stârni invidie în rândul tuturor aeroporturilor.

„Era mare nevoie de un proiect european prin care să aducem utilaje şi echipamente pentru Aeroportul Internaţional Craiova. Aceste echipamente sunt speciale pentru aeroporturi şi se cumpără pe bani foarte mulţi. Noi nu ni le-am fi permis fără un proiect european şi o finanţare substanţială. Îi felicit pe colegii de la aeroport care au lucrat la acest proiect. Aceste echipamente se află şi pe cele mai importante aeroporturi din Europa, sunt de primă categorie. Acest proiect de 12 milioane de euro vine să completeze alte două proiecte ale aeroportului.

Vorbim despre 150 de milioane de euro care au fost accesate de Aeroportul Craiova cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj. Aeroportul este o regie a noastră, poate cea mai importantă instituţie pe care CJ o sprijină şi încearcă să o aibă pusă în tot ceea ce înseamnă conformitate cu UE. Spun acest lucru fiindcă aeroportul aduce mai multă dezvoltare decât poate aduce orice altă instuţie pe care o avem noi. Cu aceste echipamente, aeroportul nu are nicio scuză să fie închis nici măcar 10 minute. Zic aşa….dar nu ne putem pune cu vremea uneori. Aceste echipamente chiar pot stârni invidia tuturor aeroporturilor“, a spus Cosmin Vasile.

Ce utilaje a cumpărat Aeroportul Internaţional Craiova

Echipamentele au fost achizţionate în cadrul proiectului „Creșterea gradului de siguranță a Aeroportului Internațional Craiova prin achiziționarea de echipamente specifice”. Proiectul este finanțat în cadrul Axei Prioritare nr. 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient, Obiectiv specific 2.3 – Creşterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor, Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Acesta are o valoare totală de 58.592.243,49 lei inclusiv TVA, din care cofinanțare UE – 35.688.313,65 lei, fără TVA.

Echipamente achiziţionate sunt: trei autospeciale pentru curățat pista cu plug, perie rotativă și turbosuflantă, o autofreză de zăpadă pentru pistă, căi de rulare și platforme de aviație (capacitate mare); trei utilaje multifuncționale cu perie, freză de zăpadă, lamă împins zăpadă și cositoare; un autodegivror pentru pistă, căi de rulare și platformă de aviație; un echipament multifuncțional cu atașamente pentru întreținerea suprafețelor înierbate; un degivror aeronave tip I și II/III; o autospecială stingere incendii pe sașiu special prevăzută cu braț de străpungere; o autospecială pentru stingerea incendiilor de tipul celor utilizate pe aeroporturi; un echipament autopropulsat destinat determinării coeficientului de frânare pe suprafeţele aeroportuare şi un echipament multifuncțional cu atașamente pentru întreținerea suprafețelor de mișcare.

Citeşte şi: Craiova plăteşte peste 130.000 de euro pe bulbi de flori

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS