20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de craioveni, în frig în prag de iarnă din cauza datoriilor

Mii de craioveni, în frig în prag de iarnă din cauza datoriilor

-

Mii de craioveni care locuiesc la bloc, tremură de frig în apartamente. Asta se întâmplă în asociaţiile care au mari datorii către furnizorul de căldură al oraşului şi se află pe lista neagră a debitorilor. În prag de iarnă, proprietarii din aceste blocuri au în locuinţă aceleaşi temperaturi ca şi afară. Mai mult, mulţi dintre ei nu au nici apă caldă.

Stau fără apă caldă și căldură din cauza datoriilor pe care le au la Termo Urban. Riscă să înghețe în propriile locuințe, deși unii dintre ei și-au plătit întreținerea. Este vorba de craiovenii care au ghinionul să locuiască în blocurile în care vecinii lor au acumulat datorii și din a căror cauză Termo Urban le-a sistat furnizarea utilităților. La fel de ghinioniști sunt și proprietarii din asociațiile unde s-au înregistrat delapidări, din care motiv figurează ca debitori către furnizorul de căldură al orașului, au contul blocat, iar mare parte din plăţi pleacă în contul fostului Termo. Operatorul local i-a băgat pe toți în aceeași oală, pentru „că așa este sistemul“ și i-a lăsat fără apă caldă, pe unii şi fără căldură pe alţii. Reprezentanţii furnizorului nu au putut fi înduplecaţi de către administratorii asociaţiilor să le dea căldură dacă nu şi plătesc datoriile.


Pe lista neagră se găsesc: asociaţia de proprietari 23 Calea Bucureşti, asociaţia C2-C5 Putnei, asociaţia de proprietari 1 Henri Coandă, asociaţia 21 Putnei, asociaţia de proprietari Casa Albă. Mai norocoşi, dacă se poate vorbi de noroc, sunt proprietarii din asociaţia de proprietari Bloc 53 Lăpuş-Argeş, asociaţia de proprietari 84B-87B’ Craioviţa Nouă, asociaţia de proprietari 83A1-83A2 Craioviţa Nouă. Acestea din urmă au sistată doar apa caldă. Reprezentanţii Termo Urban spun că aceste asociaţii au achitat ultimele facturi prin ianuarie, februarie 2023. De atunci, aceste asociaţii nu şi-au mai onorat plata facturilor pentru energia termică şi drept urmare stau în frig.
În asociaţia 23 Calea Bucureşti pe puţin 100 de apartamente nu au căldură şi apă caldă. Mulţi dintre locatari şi-au pus centrale de apartament şi nu mai stau cu grija restanţelor, dar din cele 439 de apartamente, un sfer tot depind de sistemul centralizat de încălzire.

Stan Stoian, președintele asociației Casa Albă


„Nu avem căldură. Majoritatea au centrale, iar restul… Avem datorii la Termo, 30.000 de lei. Am plătit 20.000 de lei şi suntem pe cale să strângem şi restul ca să plătim restanţele. Nu avem nici apă caldă. Este o zonă centrală a oraşului, dar dacă avem datorii… Avem restanţe şi către fostul Termo. Proprietarii care plătesc în cont, banii pleacă spre fostul Termo. Ce se plăteşte prin casierie este prea puţin şi nu mai avem ce să plătim şi către Termo Urban. Să sperăm că până la 1 decembrie reuşim să achităm datoriile şi să primim căldură”, a precizat Iulică Munteanu, preşedintele asociaţiie de proprietari 23 Calea Bucureşti.


Din cauza debitorilor au ajuns să nu beneficieze de apă caldă şi căldură blocuri întregi din Craiova. Mai este şi situaţia delapidărilor, când administratorii au furat banii din încasări, iar proprietarii au rămas cu datoriile către furnizorii de utilităţi.

În frig din cauza primăriei

O altă asociaţie de proprietari care stă fără căldură este asociaţia de proprietari Casa Albă. Un bloc situat fix în buricul oraşului, dar pentru care căldura este un lux. Reprezentanţii asociaţiei de proprietari spun că de vină este chiar primăria.

„Nu avem căldură, nici cu apa rece nu stau bine. Ca să plătesc datoriile la Termo Urban trebuie să-mi plătească primăria datoriile. M-am judecat cu primăria, eu am de luat bani de la ei din 2022 şi nu au dat un leu. Noi avem la mansardă locuinţe sociale, chiriaşii sunt ai primăriei. Ăştia nu au plătit, primăria i-a dat afară, dar au rămas restanţele. Acum, eu am dat primăria în judecată şi am câştigat la prima instanţă. Mie dacă îmi dă primăria banii ăştia eu dau datoriile la Termo. Ceilalţi proprietari plătesc. Eu nu iau din banii locatarilor să plătesc pentru datoriile primăriei. Am la Termo Urban 40.000 de lei. Mulţi dintre ei şi-au pus centrale şi nu mai stau la mâna Termoficării, dar ce fac restul?”, explică Stan Stoian, preşedintele asociaţiei de proprietari Casa Albă.


În blocul 53 Lăpuş, proprietarii spun că au datorii la Termo Urban din cauza unui vecin. Acesta a decedat şi restanţele s-au acumulat. Acum, un întreg bloc stă în frig.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Momente inedite la Paris! Nadia Comăneci a dus Flacăra...

Update: Seara s-a încheiat cu un show plin de...

ȘTIRI GdS