25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDouă spitale din Craiova vor primi echipamente de peste 11 milioane de euro

Două spitale din Craiova vor primi echipamente de peste 11 milioane de euro

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș și Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova vor primi echipamente medicale de aproape 55 de milioane de lei, fără TVA. Primăria a scos la licitație achiziția mai multor echipamente pentru ambele unități medicale, iar banii provin de fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Primăria Craiova a scos a licitație, zilele trecute, două megalicitații prin care vrea să cumpere aparatură medicală și alte echipamente pentru Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul Filantropia din oraș. Ambele contracte se referă la proiectul care vizează „Măsuri de reducere a riscului de infecții nosocomiale“.

Ce se va cumpăra pentru Spitalul de Boli Infecțioase

Contractul scos la licit0ație pentru Spitalul de Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș are o valoare estimată de 25.367.111 de lei, fără TVA. „Prin acest proiect, se urmărește creșterea calității actului medical și a siguranței pacienților din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Craiova și, în același timp, scăderea ratei de mortalitate prevenibilă și tratabilă prin facilitarea accesului la servicii medicale de prevenție, diagnostic și tratament precoce, inclusiv în ceea ce privește prevenirea, diagnosticul și tratamentul infecțiilor nosocomiale. Obiectivul general al proiectului este cresterea calității actului medical si a sigurantei pacienților din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova, prin dotarea acestuia cu echipamente si materiale destinate reducerii riscului de infectii asociate asistentei medicale”, a menționat primăria în descrierea contractului.

Această achiziție a fost împărțită pe șapte loturi. Prin lotul 1 se vor cumpăra echipamente de curățenie. Este vorba despre aparate de sterilizare, de dezinfectare și de igienizare, mobilier medical, mașini de spălat și de uscat rufe, produse de curățenie sau lavoare. Acest lot are o valoare estimată de 2.617.296 de lei, fără TVA. Lotul 2, care are cea mai mare valoare (14.145.902 de lei, fără TVA), se referă la echipamente medicale precum incubatoare, aparate și instrumente pentru perfuzie, cărucioare, echipament de protecție împotriva agenților nucleari, biologici, chimici si radiologici, echipamente de laborator, optice și de precizi, balante de precizie, etc..

Echipamente de sterilizare de peste 5 milioane de lei

În cadrul lotului 3 se vor achiziționa reactivi și consumabile specifice aparaturii de diagnosticare. Costul acestora se ridică la 2.526.310 de lei, fără TVA. Următorul lot se referă la cumpărarea de uși automate în valoare de 423.724 de lei. De asemenea, lotul 5 conține echipamente de sterilizare, care vor costa 5.176.794 de lei. Prin lotul 6 se achiziționeză echipamente de informatică, birotică și mobilier de birou în valoare de 314.131 de lei. Prin intermediul ultimului lot se va cumpăra o unitate mobilă de transport cu incintă frigorifică. Aceasta va costa în jur de162.951 de lei, fără TVA.

Firmele interesate să ofere spre vânzare echipamentele necesare Spitalului de Boli Infecțioase au termen să își depună ofertele până pe 4 decembrie 2023.

Contract cu o valoare și mai mare la Filantropia

Spitalul Filantropia va beneficia, prin același program, de echipamente medicale în valoare de 29.529.998 de lei, fără TVA. Și în acest caz, întregul contract a fost împărțit pe șase loturi. În cadrul primului lot, cu o valoare de 4.314.518 de lei, se vor achiziționa echipamente medicale precum tensiometru, aparate de electrocardiografie, aparate medicale respiratorii, defibrilator, cărucioare.

De departe cea mai mare sumă se va cheltui pe lotul 2. Cu 19.460.928 de lei se vor cumpăra echipamente de dezinfecție și igienizare. Vorbim despre aparate de sterilizare, de dezinfectare și de igienizare, sterilizator, distribuitoare automate de săpun, articole sanitare. Lotul 3 se referă la echipamente de măsurare și testare, iar acestea vor costa 610.630 de lei. Prin intermediul lotului 4 se va cumpăra aparatură medicală de laborator în valoare de 4.581.585 de lei. Lotul 5 va cuprinde achiziționarea de mobilier medical care va costa 377.989 de lei. Lotul 6 se referă la achiziția de echipamente IT, în valoare de 184.346 de lei.

În cazul acestui contract, firmele care vor să își depună oferta sunt așteptate până pe 28 noiembrie 2023.

Și la Spitalul de Neuropsihiatrie ajunge un contract

Pe lângă cele două contracte importante care sunt dedicate spitalelor Filantropia și Victor Babeș, există încă o licitație pentru Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova, în cadrul aceluiași proiect – „Măsuri de reducere a riscului de infecţii nosocomiale“. Dar suma care va merge către acest spital va fi mult mai mică. Este vorba despre 1.551.305 de lei, fără TVA. Cu acești bani se vor cumpăra pipete pentru antibiogramă, un incubator, un microscop. De asemenea, 17 sisteme de curățare și dezinfecție, două sisteme de curățare și tratare aer. La acestea se adaugă patru dispozitive mobile automate de decontaminare cu emisie UV, zece lămpi clasice UV, un audit aer biocolector pentru prelevarea de probe microbiologice și un dispozitiv pentru monitorizarea igienei. În acest caz, data limită de depunere a ofertelor este 27 noiembrie 2023.

Toate cele trei contracte beneficiază de fonduri europene, prin PNRR.

Citește și: Când începe construcţia Spitalului Regional Craiova. SCJU, „înghiţit“ de noua unitate medicală

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS