22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTarifele la RAADPFL cresc ca frunzele-n copac

Tarifele la RAADPFL cresc ca frunzele-n copac

Regia care administrează domeniul public al Băniei creşte tarifele pentru manoperele pe care le prestează. Prin urmare, Primăria Craiova va fi nevoită să bage mai adânc mâna în bugetul local ca să suporte noile cheltuieli cu tunderea ierbii, plantarea florilor, udarea spaţiilor verzi, combaterea dăunătorilor, plivirea jardinierelor, cosit, hrănirea animalelor de la zoo, spargerea gheţii, turnat beton şi altele.

RAADPFL Craiova își scumpește serviciile pe care le prestează pe motiv că a crescut salariului de bază minim brut pe ţară, dar şi costurile de întreţinere. Aici se adaugă diverse sporuri, bonusuri de masă şi tichete-cadou. Astfel cresc tarifele pentru confecţionarea şi îngrijirea locurilor de veci în cimitirele orașului, dar și pentru săparea și amenajarea unui mormânt. Totodată, cresc tarifele pentru îngrijirea lupilor, leilor și a celorlalte animale și păsări de la Zoo. Lucrările de întreținere de pe Stadionul „Oblemenco“ vor fi și ele majorate. Tunderea ierbii și toaletarea copacilor se scumpesc. Trasarea marcajelor rutiere și schimbarea uni bec de la semafor vor avea un alt cost, mai ridicat bineînțeles.
Prin urmare, regia a crescut o serie de tarife, cum ar fi pentru tăierea de regenerare la arbori cu conductori electrici în coroană, creşte de la 187,02 de lei la 202,72 de lei. Pentru măturatul aleilor se mai pun câţiva lei în plus. Tariful creşte de la 63,15 de lei la 68,63 de lei/1.000mp. Tot cu câţiva lei creşte şi spălatul cu furtunul, de la 34,87 de lei la 37,85 de lei/1.000 mp. Lucrările de degajare a unor corpuri străine de pe terenurile pe care lucrează angajaţii regiei au acum un tarif de 262,25 de lei fără TVA. Acesta se va modifica şi va fi 285,03 de lei fără TVA/100mp. Plantarea trandafirilor şi arbuştilor cu ghimpi fără balot se scumpeşte de la 19,09 de lei/bucată la 20,76 de lei/bucată.
Se scumpeşte şi degajarea frunzelor din spaţiile verzi şi nu numai. Acum pentru eliberarea unui teren de 100 mp de frunze costul este de 60, 09 de lei fărăTVA, tariful va creşte la 65,32 de lei.

Tarifele cresc şi la Zoo

La Grădina Zoologică din Parcul Romanescu, îngrijirea unui lup sau leu va costa 51,22 de lei fără TVA, iar a unui cerb, 22,95 lei fără TVA. Tariful pentru îngrijirea unui cangur pitic va ajunge la 226,35 de lei, iar pentru un bizon va creşte la 273,57 de lei. Nici prețurile pentru lucrările din incinta Grădinii Zoologice nu rămân neschimbate. De exemplu, turnarea betonului va costa 394,56 lei/mc fără TVA sau 451,31 lei/mc dacă este turnat în cofraje. Alte lucrări făcute în incinta Grădinii Zoologice, cum ar fi înlocuirea unui tub de PVC are un tarif de 127,41 de lei fără TVA. Dacă un angajat cară cu coșul cu resturi vegetale pe o distanță de 50 de metri, costul va fi de 116,53 de lei fără TVA.Spălatul manual cu furtunul în incinta Grădinii Zoologice a 1.000 mp va costa 37,89 de lei și scumpirile curg în lanț. Măcar dacă s-ar reflecta toate aceste costuri în buna administrare a locației și întreținerea animalelor.

Spaţiile verzi

Cum mulți craioveni solicită des tăierea sau fasonarea copacilor din oraș, aceștia trebuie să știe și ce costuri implică această activitate prestată de regie. Aceste tăieri au costuri până la 1767,17 de lei, după cum tăierea se face manual sau mecanizat, dar și după cât de gros este trunchiul copacului. Plantarea plantelor perene ajunge la 1585,76de lei pentru o sută de bucăți. Administrarea îngrășămintelor în spațiile verzi va avea un tarif de 3240,39 de lei/tonă. Și lista continuă cu creșterea tarifelor care vor fi percepute de acum înainte de Regie pentru înfrumusețarea zonelor verzi ale orașului. Să sperăm că rezulatul va fi pe măsura costurilor. De exemplu, udarea plantaţiilor cu găleata ajunge la 172,36 de lei/mc. Ajustarea și modificarea acestor tarife, dar și multe altele fac obiectul unui proiect de hotărâre care se află pe masa de lucru a consilierilor locali.

Şi marcajele rutiere se scumpesc

La capitolul marcaje și indicatoare de circulație, RAADPFL a prevăzut alte creșteri de tarif. Înlocuirea unui buton de comandă de la un semafor va fi 38,16 de lei. Montarea unui corp de semafor auto cu cronometre va fi taxată cu suma de 312,15 de lei. Montarea unui stâlp pentru indicatoare va fi de 60,66 de lei fără TVA. Executarea mecanizată a marcajelor diverse pe carosabil, pe timp de zi va avea un tarif de 23,81 de lei fără TVA. . Trebuie precizat că nici săpăturile, mai ales cele în poziții dificile, nu sunt de trecut cu vederea. Și ele se scumpesc și ajung la 383,51 lei/mc.
Se scumpesc în cascadă costurile cu vidanjarea şi întreţinerea toaletelor ecologice din oraş. Tarifele privind activitatea de întreținere şi montare a mobilierului urban şi a celui de la locurile de joacă cresc şi ele.

Cresc tarifele şi la stadion

Creşteri de tarife vor fi şi pentru activităţile de întreţinere a terenului de joc de la stadionul din cadrul Complexului Sportiv Craiova. Pentru supraînsămânțarea a 100 mp de gazon se percepe un tarif de 16,36 de lei fără TVA. Semănatul manual al gazonului pe o suprafaţă de 100 mp va fi taxat cu 194,33 de lei fără TVA, iar efectuarea tratamentelor cu atomizorul creşte de la 20,61 de lei fără TVA/100mp la 22,35 de lei fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS