12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinistrul Justiției a anunțat la Târgu Jiu sedii noi pentru Judecătoriile Calafat, Filiași şi Corabia

Ministrul Justiției a anunțat la Târgu Jiu sedii noi pentru Judecătoriile Calafat, Filiași şi Corabia

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a inaugurat marți la Târgu Jiu sediul nou al Tribunalului Gorj. Clădirea a costat peste 12 milioane de lei.

De asemenea, Alina Gorghiu a anunțat o investiție de peste 100 de milioane de euro, bani proveniți dintr-un împrumut BIRD. Suma va fi utilizată pentru a finaliza proiectarea Cartierului pentru Justiție din București și a construi şapte noi sedii de instanțe: judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Șimleul Silvaniei, Oravița, Filiași, precum și Tribunalul Sibiu.

„Realizarea acestui sediu modern, în care au fost investite circa 12 milioane lei, reprezintă o formă de respect față de activitatea magistraților, dar și a cetățenilor. Acest sediu nou va îmbunătăți condițiile celor care vor lucra aici – judecători, procurori, avocați, grefieri -, și, am convingerea, că și justițiabilul va simți altfel interacțiunea cu cei care înfăptuiesc actul de justiție. Cea mai mare provocare este cu siguranță resursa umană. A cărei rezolvare nu ține doar de Ministerul Justiției. Sunt lucruri pe care le pot face Guvernul sau Parlamentul. Aș aminti recenta suplimentare de posturi la DIICOT, precum și suplimentarea schemei de asistenți judiciari cu 17 posturi, dintre care doi au fost alocați Tribunalului Gorj, sau susținerea pe care am acordat-o în parlament unei inițiative privind înființarea posturilor de asistent al judecătorului. Am încredere că și Legea privind statutul grefierilor va primi cât mai curând un vot pozitiv.

Utilizarea adecvată a resursei umane în interiorul sistemului judiciar, cum ar fi redesenarea hărții judiciare, poate reprezenta, de asemenea, o zonă în care putem găsi soluții împreună. E nevoie de implicarea tuturor! Am avut, recent, dezbateri în Parlament, unde au stat la aceeași masă magistrați, senatori și deputați, avocați, pentru a discuta proiecte de acte normative. Vă încurajez să participați la acest tip de dezbateri, pentru că el este în acord cu principiul constituțional al cooperării loiale între puteri. Dar, mai ales, că expertiza și practica dumneavoastră aduce un plus de calitate viitoarelor legi în domeniu. Munca de echipă dă rezultatele cele mai bune. Și pentru că, astăzi, marcăm finalizarea unei investiții, dați-mi voie să vă vorbesc și despre cele viitoare. Recent, guvernul a aprobat un proiect de lege privind un acord de împrumut de 100 de milioane de EUR cu Banca Internațională pentru Reconstrucție si Dezvoltare.

Banii vor fi utilizați pentru a finaliza proiectarea Cartierului pentru Justiție din București și a construi şapte noi sedii de instanțe: judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Șimleul Silvaniei, Oravița, Filiași, precum și Tribunalul Sibiu. Iar o sumă importantă din acest împrumut va fi alocată procesului de digitalizare a sistemului judiciar”, potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu.

Citeşte şi: Târgu Jiu: Patron de restaurant, amendat cu 10.000 de lei pentru că a ținut un ospătar peste program

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS