14.4 C
Craiova
joi, 1 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova va fi împânzită cu camere video

Craiova va fi împânzită cu camere video

Primăria Craiova vrea să cumpere aproximativ 500 de camere video, pe care să le monteze în oraş. Tragedia din Grădina Botanică a fost, probabil, picătura care a umplut paharul şi care a dat un impuls puternic celor din administraţie pentru a trece la fapte.

Pe 22 octombrie, după aproape patru luni de la crima din Grădina Botanică, a fost publicată în SEAP licitaţia prin care Primăria Craiova vrea să semneze un acord-cadru, care va fi valabil timp de patru ani, cu o firmă care să monteze în jur de 500 de camere video în mai multe zone din oraş. Valoarea totală estimată a contractului va fi cuprinsă între 6.621.526 de lei şi 9.279.145 de lei, fără TVA. „Autoritatea contractantă, Municipiul Craiova, intenţionează să încheie un acord-cadru, pentru „Achiziţie cu montaj echipamente de monitorizare şi supraveghere video pe domeniul public în Municipiul Craiova“.

Obiectul acordului-cadrul îl reprezintă furnizarea şi montarea de echipamente de supraveghere video, furnizare licenţe software, instalarea, configurarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor şi soluţiilor aferente, dar şi alte accesorii şi alte elemente ce trebuie livrate şi instalate pentru funcţionarea optimă. Achiziţia vizează instalarea unor echipamente profesionale de supraveghere video urbană, echipamente adiţionale de tip smart city, aplicaţiile software necesare, precum şi amenajarea dispeceratului. Acestea vor aduce beneficii precum identificarea posibilelor evenimente/incidente; utilizarea imaginilor pentru identificarea evenimentelor/incidentelor; prevenirea eventualelor tentative de efracţie, furt, distrugere, vandalizare etc., monitorizarea traficului, intersecţiilor“, se arată în descrierea acordului-cadru.

Primăria nu spune, deocamdată, unde vor fi montate

De anul viitor, atunci când se va desemna câştigătorul licitaţiei, va începe propriu-zis procesul de instalare a camerelor video. Totodată, se va pune la punct şi un dispecerat în care imaginile să fie monitorizate. Acesta se va afla în incinta Centrului Multifuncţional din Craiova, acolo unde primăria are sediul în acest moment.

Acordul-cadru pe care primăria vrea să îl semneze va fi valabil timp de patru ani. Astfel, în această perioada, ofertantul câştigător va trebui să monteze aproximativ 500 de camere video, cărora trebuie să le ofere o garanţie de 36 de luni. Însă, primăria încă nu a stabilit exact locurile unde aceste vor fi montate, ci a menţionat în contract că necesităţile vor dicta zonele în care se vor pune camere video. „Această achiziție este necesară a se realiza printr-un acord-cadru, pe o perioadă de 4 ani, deoarece amplasamentele unde se vor monta echipamentele de monitorizare şi supraveghere video pe domeniul public în Municipiul Craiova, vor fi stabilite în funcţie de solicitările privind necesitatea monitorizării în funcție de factorii de risc“, a specificat primăria în caietul de sarcini.

Reprezentanții primăriei spun că, în fiecare an din contract, se vor adăuga zone unde va fi necesară montarea camerelor de supraveghere. „Zonele unde se vor monta echipamente de monitorizare video, pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității, sunt locurile de joacă, parcuri, unități de învățământ, cimitire, zone cu risc ridicat privind depozitarea necontrolată a deșeurilor, zone cu potential criminogen etc. Locațiile sunt stabilite de Primăria Craiova și se vor completa, în fiecare an, în funcție de necesități și solicitări, care pot veni de la cetățeni sau instituții precum Inspectoratul de Poliție Județean Dolj, Poliția Locală Craiova sau alte instituții publice sau private care au interesul de a asigura siguranța în spațiile publice”, au spus reprezentanții primăriei pentru GdS.

Câte camere video sunt în Craiova şi unde se află

În prezent, Craiova dispune de 256 camere video amplasate în Pasajul Subteran, Parcul Nicolae Romanescu, Centrul Istoric, Parcare Subterană, în anumite intersecții şi la unele platforme de gunoi. Monitorizarea acestora se realizează de către Poliția Locală a Municipiului Craiova și RAADPFL prin Centrul de Monitorizare a Traficului Rutier şi Pietonal.
Însă reprezentanţii primăriei spun că vor să reducă şi mai mult infracţiunile, să prevină vandalismul, dar şi să supravegheze traficul din oraş. „Într-o lume în care infracționalitatea atinge cote alarmante, echipamentele de supraveghere video devin din ce în ce mai utilizate. Imaginile devin cea mai eficace unealtă în rezolvarea infracțiunilor, prevenirea vandalismului și nu în ultimul rând, a furturilor.

Furnizarea și instalarea de echipamente de monitorizare și supraveghere video are drept obiectiv creşterea siguranței și prevenirea criminalității în locurile de joacă, case de pariuri, bulevarde, cartiere, zone cu risc ridicat privind depozitarea necontrolată a deșeurilor, etc.. Prezența camerelor video instalate va duce la o scădere semnificativă a infracțiunilor din raza lor de acțiune prin: creşterea nivelului de securitate socială și siguranța cetățeanului; monitorizarea în regim permanent a unor zone cu risc ridicat de producere de evenimente; scăderea timpului de răspuns în cazul intervențiilor pentru situațiile de urgenţă sau de criză; prevenirea infracțiunilor și a operațiunilor ilegale; asigurarerea de probe juridice; scăderea factorului psihologic pentru scăderea infracționalității în zonele de risc; creşterea gradului de încredere al cetăţenilor“, a mai menţionat primăria.

Vor fi trei tipuri de camere video

Prin acest acord-cadru, municipalitatea intenţionează să cumpere trei tipuri de camere de supraveghere. Camera video de tip 1 este o cameră video IP, care trebuie să permită supravegherea video generală a locului unde va fi instalată, având funcții de analiză video, pe baza imaginilor înregistrate. Aceasta trebuie să fie dotată cu funcții de instalare și management. De asemenea, să aibă o acoperire orizontală de 180° și o acoperire verticală de 90°. Din acest tip de cameră se vor cumpăra între 100 şi 120 de dispozitive.

Camera video de tip 2 va fi tot IP şi trebuie să permită detecţia unor obiecte abandonate precum pungă, rucsac, valiză, geantă de mână. De asemenea, să detecteze un comportament neadecvat dar și să aibă opţiunea de a crea alerte în baza unor scenarii definite de operatori pentru a opri actele de vandalism. Camera video trebuie să fie dotată cu funcții de instalare și management. Acest model de dispozitive sunt cele mai dorite de primărie, care a optat pentru un număr cuprins între 306 şi 330 de astfel de produse.

Ajungem acum la al treilea model de camera video, care va trebui să fie tip LPR pentru monitorizarea traficului. Aceasta trebuie să fie dotată cu funcții de instalare și management. Pe lângă cele trei tipuri de dispozitive, contractul pe care primăria îl va semna cu firma câştigătoare presupune şi achiziţia tuturor celorlalte elemente necesare pentru funcţionarea şi monitorizarea întregului sistem de supraveghere.

Firmele care vor să participe la licitaţie îşi pot depune ofertele până pe 28 noiembrie. După primirea ofertelor, primăria şi-a luat un răgaz până la finalul lunii februarie 2024 pentru a face evaluarea tehnică şi financiară a ofertanţilor. Abia apoi va desemna câştigătorul.

Citeşte şi: Primăria Craiova își face parc fotovoltaic

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS