15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMobilier nou în multe unităţi de învăţământ din Dolj. CJ investeşte peste 4,5 milioane de lei

Mobilier nou în multe unităţi de învăţământ din Dolj. CJ investeşte peste 4,5 milioane de lei

Mai multe unităţi de învăţământ din Dolj vor primi mobilier în cadrul unui program al Consiliului Judeţean. În total, vor fi mobilate şcoli şi grădiniţe din 25 de unităţi administrative din judeţul Dolj, dar şi Palatul Copiilor din Craiova, două centre, o şcoală şi un liceu pentru elevi cu nevoi speciale.

Ce unităţi de învăţământ vor avea mobilier nou

Valorea întregului proiect prin care CJ Dolj va oferi mobilier nou mai multor unităţi de învăţământ se ridică la 4.623.015 de lei, fără TVA, (932.059 de euro). Astfel, se va furniza mobilier pentru Școala Gimnazială Specială „Sf. Mina” Craiova, Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă „Sf. Vasile” Craiova, Liceul Tehnologie Special „Beethoven”, Centrul Judeţean de Resurse și Asistență Educațională; Palatul Copiilor Craiova și unități de invățământ din 25 unități administrativ teritoriale din județul Dolj: UAT-urile Almăj, Amărăștii de Jos, Brădești, Bratovoiești, Calopăr, Caraula, Carpen, Catane, Celaru, Ciupercenii Noi, Dobrești, Dobrotești, Ghindeni, Izvoare, Leu, Lipovu, Orodel, Ostroveni, Seaca de Pădure, Siliștea Crucii, Tălpaș, Vârtop, Vârvoru de Jos, Vela, Verbița.

Unde vor merge cei mai mulţi bani

Contractul publicat în SEAP a fost împărţit pe şase loturi. Prin lotul 1 se va cumpăra mobilier pentru dotarea Școlii Gimnaziale Speciale „Sf. Mina” Craiova, Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile” Craiova, Liceului Tehnologie Special „Beethoven” și Centrului Județean de Resurse și Asistența“ Educațională. Valoarea acestui lot se ridică la 445.053 de lei, fără TVA. Lotul 2, care are o valoare de 737.961 de lei, fără TVA, se referă la achiziţionarea de mobilier pentru dotarea Palatului Copiilor Craiova şi a unităţilor de învăţământ din cadrul UAT-urilor Almăj, Brădești, Tălpaș şi Vârvoru de Jos.

Ajungem acum la lotul 3, în cadrul căruia se va cumpăra mobilier în valoare de 889.882 de lei, fără TVA, pentru unităţile de învăţământ ale UAT-urilor Caraula, Carpen, Izvoare, Orodel, Seaca de Pădure, Vârtop, Vela şi Verbița. În cadrul celui de-al patrulea lor regăsim pe listă UAT- urile Ciupercenii Noi, Siliștea Crucii, Catane , Lipovu şi Calopăr. Pentru toate se va achiziţiona mobilier şcolar de 606.326 de lei, fără TVA. Pentru UAT-urile Ghindeni, Leu , Bratovoeşti şi Celaru, care au fost prinse în lotul 5, se va cumpăra mobilier pentru unităţile şcolare în valoare de 914.312 de lei, fără TVA. Lotul 6, care este şi cel mai costisitor, aparţine UAT-urilor Dobrești, Dobrotești, Amăraștii de Jos şi Ostroveni. În unităţile de învăţământ din acest lot se va cumpăra mobilier care va costa 1.029.478 de lei, fără TVA.

Pe ce criterii au fost alese unităţile de învăţământ care vor fi mobilate

În contractul publicat în SEAP, CJ Dolj explică faptul că şcolile care vor primi mobilier nou nu beneficiază, în acest moment, de standarde decente, care să asigure condiţii optime pentru învăţare elevilor. „Urmare a analizei situației dotărilor existente constând in mobilier, materiale și echipamente de specialitate precum şi echipamente TIC achiziționate in ultimii 5 ani, la nivelul unităților de învățämânt şi a unităților conexe din județul Dolj, au fost identificate nevoile şi prioritățile de dezvoltare și a fost constatată existența unui decalaj față de standardele existente, in conformitate cu Ordinele emise de Ministerul Educației cu privire la dotarea minimală a unităților de învățământ.

Astfel, prin finanțarea PNRR, unitățile de înväțämânt preuniversitar cu personalitate juridică şi unităților conexe solicitante vor fi dotate cu echipamente TIC, mobilier și materiale educaționale și sportive, materiale și echipamente de specialitate. Toate bunurile și echipamentele achiziționate prin proiect vor fi oferite spre folosință gratuită beneficiarilor finali ai investițiilor. Acestea vor fi utilizate exclusiv pentru activități didactice, sportive și extrașcolare cu elevii/copiii“, se menţionează în documente.

Printre produsele de mobilier care se vor cumpăra în cadrul acestui proiect se numără mese de laborator, catedre, scaune pentru catedre, pupitre individuale, scaune pentru elevi. De asemenea, dulapuri pentru depozitare, dulapuri compartimentate, cuiere, scaune pentru preșcolari şi mese pentru preșcolari.

Întreaga investiţie pe care o face CJ Dolj se face în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente (inclusiv echipamente digitale) a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din județul Dolj”. Este vorba despre un proiect european prin PNRR.

Citeşte şi: După un an de zbateri se ştie cine va moderniza şi reabilita străzile din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS