16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutorizaţie de construire pentru Complexul sportiv care se va ridica pe locul stadionului Tineretului

Autorizaţie de construire pentru Complexul sportiv care se va ridica pe locul stadionului Tineretului

Consiliul Judeţean Dolj a obţinut zilele trecute, autorizaţia de construire pentru Centrul sportiv de 75 de milioane de euro. Este vorba despre Centrul sportiv care se va construi pe locul stadionului Tineretului din Craiova , de pe bulevardul Ştirbei Vodă. Durata executării lucrărilor este de 24 de luni de la deschiderea şantierului.

Este gata Studiul de Fezabilitate al complexului sportiv multifuncțional care se va construi la Craiova în locul stadionului „Tineretului“
Este gata Studiul de Fezabilitate al complexului sportiv multifuncțional care se va construi la Craiova în locul stadionului „Tineretului“

Serviciile de proiectare pentru noul complex sportiv care se va ridica pe amplasamentul Stadionului Tineretului din Craiova au fost scoase la licitație, în primăvara acestui an. Conform proiectului, se va contrui o sală multifuncțională cu arenă de atletism indoor de categoria I, conformă normelor și standardelor naționale și europene, și o pistă de velodrom ce va corespunde specificațiilor impuse de Uniunea Internațională de Ciclism.
Suprafețele de joc sunt concepute să asigure și desfășurarea altor sporturi, dar și a unor evenimente festive, concerte și spectacole.
Aşa cum spuneam, complexul se va ridica pe locul legendarei arene care a fost demolată în primăvară, după 90 de ani de existență. pentru a se face loc unui complex sportiv multifuncțional unicat în țară prin prisma dotărilor de care va dispune. Conform autorizaţiei de construire, costurile lucrărilor se ridică la 203.140.620, 09 de lei. Odată obținută această autorizație, Consiliul Judeţean Dolj va putea demara procedura de atribuire a contractului de execuție. Clădirea va avea formă de elipsă, cu latura cea mai mare de circa 130 m, paralelă cu bulevardul Știrbei Vodă. Latura cea mică va fi de circa 100 m, şi va fi paralelă cu bulevardul 1 Mai. Valoarea totală a investiției este estimată, așadar, la 73 de milioane de euro, din care 48 de milioane de euro (fără TVA) ar costa construirea efectivă a complexului sportiv.

O arenă unică în România

Aşa cum arată studiul de fezabilitate, pe amplasamentul fostului Stadion „Tineretului“ va fi edificată o construcție cu parter, subsol și 3 etaje, cu o suprafață desfășurată totală de aproape 35.000 de metri pătrați.

Complexul va include un velodrom de categoria I, proiectat pentru o viteză de 80 – 85 km/h, o pistă de alergare ovală în lungime de 200 de metri, cu 6 culoare, și o pistă dreaptă, de 60 de metri, cu 8 culoare, dar și zone pentru probe precum săritura în înălțime, triplu salt, săritura cu prăjina sau aruncarea greutății.
Viitorul complex sportiv va putea găzdui și competiții de handbal, baschet, volei, tenis, futsal, scrimă, gimnastică, box, lupte sau judo. Tot aici ar putea fi organizate şi evenimente festive (concerte, spectacole etc). În cadrul complexului se vor mai regăsi vestiare pentru sportivi și arbitri, sală de conferințe, restaurant, spații administrative și o sală de forță.

O arenă unică în România

Banii pentru această investiţie vor veni de la CNI. Investiția de la Craiova se află de doi ani pe lista sinteză a subprogramului „Complexuri sportive“, aprobată prin ordinul ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației nr. 931/05.07.2021. Construirea acestui complex multifuncțional ar urma să se facă, astfel, prin Compania Națională de Investiții. Un alt proiect destinat sportului craiovean care a fost făcut cu bani de la CNI este Stadionul de fotbal cu o valoare de 55 de milioane de euro. Nu se ştie, la acest moment, dacă toţi banii vor veni de la CNI sau o parte a cheltuielilor va fi susţinută de către CJ Dolj.

Prin această investiție, cu capacitate de aproape 6.000 locuri, se va asigura mărirea numărului de spații dedicate diverselor categorii de sporturi, în municipiul Craiova, pe lângă stadionul „Ion Oblemenco” cu 30.000 locuri, stadionul de atletism cu 5.000 locuri, Sala Polivalentă cu 4.000 locuri, Centrul de recuperare a sportivilor din Lunca Jiului și Hipodromul din Parcul „Romanescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS