15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii "fug" de la Termo

Craiovenii „fug” de la Termo

Cererile de debranşare au curs şi în acest an către furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Urban SRL. De la începutul anului au fost înregistrate aproape două mii de solicitări de debranşare, deşi numărul real al apartamentelor debranşate este mult mai mare. De la 1 septembrie , oficial furnizorul de căldură al oraşului nu mai primeşte cereri. Craiovenii plătesc la această dată 232,62 lei/Gcal (exclusiv TVA.)

Anul acesta, Termo Urban a primit din luna ianuarie şi până în prezent 1987 de cereri. Dintre acestea doar 807 au fost aprobate. În realitate, numărul debranşărilor este aproape dublu de cel înregistrat la Termo, fiindcă mulţi craioveni renunţă la sistemul centralizat fără înştiinţarea furnizorului. Legal sau ilegal, tot mai mulți proprietari caută să-și asigure o sursă alternativă de încălzire a locuinței. În atare condiții, despre impunerea zonei unitare nu se mai ţine seama.
Craiovenii spun că aleg confortul și siguranță, acestea sunt motivele pentru care solicită debranșarea de la Termoficare.

„Eu m-am debranşat pentru că aşteptam prea mult timp să vină apa caldă. În plus, vreau să am căldură atunci când doresc şi să setez centrala pe câte grade vreau. Mai sunt cheltuielile, nu ştiu cum va evolua preţul gigacaloriei Am făcut un efort financiar pentru confortul meu”, spune un proprietar în blocul 68B, Brazda lui Novac.

Debranşare

Numărul debranşărilor creşte de la an la an

Văzând evidenţele furnizate de către Termo Urban, este clar că de la an la an numărul debranşărilor creşte. Proprietarii renunţă la încălzirea din sistemul centralizat din diferite motive: facturi mari la căldură, furnizarea căldurii se face prea târziu, timpi mari de aşteptare pentru a veni apa caldă la robinet. Locatarii opteză pentru centrale pe gaz, individualizându-şi astfel consumul.
În anul 2021 s-au debranşat 1.447 de craioveni, în timp ce în anul 2020 au fost depuse la Termo 1.151 de cereri de debranşare. În anul 2019 la Termo au fost înregistrate un număr de 1.584 de solicitări de debranșare.
În 2022, peste două mii de craioveni au renunţat la sistemul centralizat de încălzire. Termo Urban, furnizorul de căldură al oraşului a mai pierdut în anul 2022 încă 2.240 de abonaţi. Anul trecut, de la momentul opririi căldurii, Termo Urban a primit 560 de solicitări de debranşare. Acest număr de solicitări s-a înregistrat într-o lună, ceea ce spune multe despre opţiunea craiovenilor de-a alege o altă sursă de încălzire a locuinţei. În fapt, chiar operatorul local s-a arătat mult mai indulgent cu proprietarii care au solicitat debranşarea. Au primit acceptul de a se debranşa inclusiv locatarii din zonele unitare.

Liber la debranşare

În ultimii ani, operatorul i-a îndemnat pe craioveni să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. În fapt este vorba despre proprietarii care au rămas singurii din bloc racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Ei aveau posibilitatea să opteze pentru altă sursă de căldură. Termo spune că pentru a duce agentul termic într-un bloc în care mai sunt doar doi, trei abonaţi este mai degrabă o pierdere pentru societate. Operatorul este de părere că acolo unde s-au deconectat peste 75% dintre abonaţi, ar fi bine ca şi restul locatarilor să-şi găsească altă sursă de încălzire.
În concluzie, teama că se scumpeşte gigacaloriei a unul dintre motivele importante care i-a determinat pe craioveni să-şi găsească altă sursă de încălzire a locuinţelor. Totodată, mulţi craioveni merg pe principiul, plătesc cât consumă.
La această dată, tarifului local, subvenționat, de facturare pentru populație este de 232,62 lei/Gcal (exclusiv TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS