16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând va fi gata Fantasy Park-ul din Craiova? Execuţia Skate Park-ului, scoasă la licitaţie

Când va fi gata Fantasy Park-ul din Craiova? Execuţia Skate Park-ului, scoasă la licitaţie

Primăria Craiova a scos la licitaţie contractul pentru execuţia Skate Park-ului din Craiova, care va fi amenajat în zona cuprinsă între străzile Toporaşi – Paşcani – George Enescu. Acest parc face parte din arealul în care se construieşte Fantasy Park, prin obiectivul de investiţii „Regenerare urbană în municipiul Craiova prin revitalizarea zonei Cornițoiu“. Practic, Skate Park-ul este parte din Fantasy Park, numai că a fost gândit ca un proiect separat. Fantasy Park, însă, ar fi trebuit să fie gata până acum, potrivit primăriei, dar constructorul spune că apa pluvială le-a pus beţe în roate.

Când va fi gata Fantasy Park-ul?

Gazeta de Sud a scris în luna mai a acestui an despre faptul că în zona în care se construieşte Fantasy Park nu era deloc mişcare şi că în tot arealul era doar o căsuţă ridicată, dar nefinalizată, multe pavele pe peleţi şi noroi peste tot. La vremea respectivă, Primăria Craiova a promis că la finalul lunii august 2023 parcul va fi gata, iar craiovenii de toate vârstele se vor putea bucura de un loc „feeric“, aşa cum se exprima Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Deocamdată, însă, parcul nu a fost inaugurat, iar realitatea din teren arată că mai durează până ce craiovenii se vor putea bucura de el. Faţă de luna mai s-au mai făcut câteva intervenţii la căşuţa care era construită acolo în luna mai, s-au pus pavele, iar în acest moment pe teren sunt făcute foarte multe săpături. Într-adevăr, comparativ cu luna mai se vede mai multă mişcare, iar terenul a fost împrejmuit cu garduri metalice de protecţie. Cu toate acestea, data promisă de primărie pentru finalizarea lucrărilor nu a fost respectată.

Obiectul întregului contract care se referă la amenajarea Fantasy Park este „Regenerare urbană în municipiul Craiova prin revitalizarea zonei Cornițoiu“. Valoarea estimată a acestuia a fost de 7.985.567 de lei (fără TVA). Licitaţia a fost câştigată de asocierea de firme Oltenia Garden SRL – Bugaru Trans SRL – Yardman SRL. Această asociere a oferit preţul de 7.249.189,20 lei (fără TVA), adică aproximativ 1,8 milioane de euro cu TVA.

Apa pluvială a dus la întârzieri

Reprezentantul Oltenia Garden, una dintre firmele care se ocupă de execuţia Fantasy Park, a explicat motivele care au dus la întârzieri.

„Au fost probleme în execuţie fiindcă apa pluvială era foarte la suprafaţă. A fost nevoie de nişte drenuri şi din această cauză s-a produs întârzierea. Pentru aceste drenuri a fost nevoie de specialişti, iar aceştia se găsesc greu, fiindcă nu sunt foarte mulţi. Vrei să pui aceste drenuri, însă nimeni nu îţi spune cum să le faci, ca să nu existe riscuri în cazul unor inundaţii. Deci am întâmpinat greutăţi în găsirea unor specialişti. Am găsit până la urmă, am făcut proiectul şi acum totul este bine. Toată partea ce ţine de ape pluviale este sistematizată.

Practic, până la rezolvarea acestei probleme, noi săpam să băgăm conductele şi ieşea apă din pământ. Au mai fost şi ploile care ne-au încurcat. În primăvară a plouat foarte mult. Noi am luat şi un raport de la meteo şi am obţinut o prelungire pentru finalizarea lucrărilor. Practic, noi acum suntem în cadrul legal şi în graficul din contractul cu primăria. Este vorba despre o prelungire de 45 de zile, dar nu din cauza noastră, ci din cauza vremii.

De asemenea, primăria şi-a dat tot concursul ca lucrările să fie în grafic şi să scăpăm de acea groapă de gunoi. Exact aşa era acea zonă înainte de începerea lucrărilor – o groapă de gunoi. În jurul datei de 15 octombrie ar trebui să fim gata. Am început cu zona de plantat, căsuţele sunt finalizate, mai avem o căsuţă de finalizat. În mare parte eu zic că ne vom încadra în acest timp“, ne-a transmis Bogdan Buzatu, reprezentantul firmei Oltenia Garden.

Skate Park-ul va fi gata, probabil, la finalul lui 2024

Proiectarea Skate Park a costat 671.000 de lei. De asemenea, contractul pentru execuţie scos acum la licitaţie se ridică la 13.668.595 de lei, fără TVA, adică în jur de 2.761.332 de euro fără TVA. Valoarea totală a Skate Park-ului, proiectare şi execuţie, ajunge la aproximativ 2,9 milioane de euro, fără TVA. Separat, Fantasy Park, costă 1,8 milioane de euro.
Însă, despre finalizarea acestui parc nici nu poate fi vorba deocamdată, fiindcă până pe 4 octombrie abia se depun ofertele de către firmele care îşi vor dori să îl contruiască. În luna noiembrie a acestui an vor avea loc evaluarile tehnice şi financiare, iar abia apoi se va desemna câştigătorul. În caietul de sarcini este specificat faptul că execuţia lucrărilor va avea loc pe o perioadă de 12 luni de la primirea ordinului de începere a acestora. Aşadar, mai devreme de noiembrie-decembrie 2024, Skate Park-ul nu va fi gata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS