19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎn ce hal poate să arate o culă din Gorj propusă pentru UNESCO

În ce hal poate să arate o culă din Gorj propusă pentru UNESCO

O culă din Gorj este într-o stare deplorabilă.

Cula Crăsnaru din Groșerea (comuna Aninoasa, județul Gorj)  este un simbol al Olteniei care se află pe lista tentativă UNESCO a României.

A fost construită în secolul al XVIII-lea și este specială deoarece păstrează aproape toate părțile componente originare. Clădirea se află în litigiu de mulți ani și nu se pot accesa fonduri pentru restaurarea integrală a acesteia. Pentru culă intervenția este ultima șansa înainte de a o pierde definitiv.

Ambulanța pentu monumente își propune refacerea acoperișului culei printr-o intervenție în regim de urgență. Este nevoie de strângerea sumei de 42.000 euro pentru achiziționarea materialelor de construcție, plata meșterilor și acoperirea costurilor de cazare și masă pentru voluntari.

Se caută donatori și voluntari 

Numele fiecarui donator va fi inscripționat pe o șindrilă care va fi montată pe culă. Donațiile se pot face în contul Asociației Inima Olteniei sau pe Paypal cu specificația GROȘEREA.  

IBAN: RO04BRDE170SV47898771700
Cod SWIFT: BRDEROBUXXX
Nume bancă: BRD Craiova Agentia Craiovita Noua
Nume: ASOCIAȚIA INIMA OLTENIEI
Adresă: com. Motăței, str. Vasile Petre nr. 32, județul Dolj

În județul Gorj mai sunt cule care au nevoie de lucrări de reabilitare și punere în valoare. Nu există un program centralziat pentru gestionarea situației culelor din județul Gorj. O problemă este și situația juridică litigioasă a monumentelor respective. 

Citeşte şi: Un bărbat s-a dat drept preot ca să poată fura bani din cutia milei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS