13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljABA Jiu:Consolidează digurile de protecție ale Jiului

ABA Jiu:Consolidează digurile de protecție ale Jiului

Administrația Bazinală de Apă Jiu, implementează proiectul “Amenajarea complexă a râului Jiu în vederea apărării împotriva inundațiilor în municipiul Craiova”, cofinanțat din Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii și a gestionării riscurilor, Obiectivul Specific 5.1. – Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomene naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziunea costieră.

Valoarea totală a proiectului este de 149 112 753,71 lei, din care

Contribuția Uniunii Europene din Fondul de Coeziune este de 126 273 791,81 lei și 22 283 610,30 lei, de la Bugetul de Stat.

Obiectivul general al proiectului constă în reducerea pagubelor potențiale viitoare, asigurând o protecție semnificativă a zonei analizate împotriva inundațiilor la probabilitatea de 0,2% pentru municipiul Craiova și 1% pentru localitățile aval de acumularea Dumbrava – Rocșoreni și localitățile aval de barajul Ișalnița.

Obiectivul specific al proiectului îl constituie atât punerea în siguranță a barajului Dumbrava – Rocșoreni din județul Mehedinți, cât și amenajarea râului Jiu pentru mărirea gradului de siguranță a digurilor de pe sectorul amintit.

Ca urmare a viiturilor din anul 2014, din cauza unor infiltrații puternice, pe lângă conducta golirii de fund, lacul de acumulare Dumbrava a fost golit, prezentând o stare avansată de degradare la nivelul descărcătorului și construcțiilor aferente acestora.

Având în vedere toate acestea, era necesar un proiect pentru punerea în siguranță a barajului Dumbrava-Rocșoreni, acumularea asigurând folosința de atenuare a viiturilor pe râul Argetoaia, cu efect de apărare împotriva inundațiilor a obiectivelor din aval.

Totodată, digurile de apărare de pe malul stâng al râului Jiu au fost construite în anul 1963, având rolul de apărare a municipiului Craiova. În prezent, aceste diguri prezintă degradări ale coronamentului ca urmare a duratei mari de exploatare, a circulației pe dig și a acțiunii fenomenelor meteorologice (îngheț-dezgheț, perioade de secetă alternate cu precipitații cu un caracter torențial, viituri și scurgeri de pe versanți, etc.). De asemenea, cota coronamentului digurilor este sub cea de asigurare, existând zone de inundare natural, ceea ce impune reabilitarea opritoarelor. Astfel, amenajarea râului Jiu se face prin mărirea gradului de siguranță a digurilor existente pe cele două maluri ale cursului de apă, stâng și drept. Investițiile realizate vor conduce la o îmbunățățire semnificativă a calității vieții populației locale și vor asigura o creștere economică viitoare a zonei.

În cadrul proiectului se vor realiza următoarele tipuri de lucrări:

Obiectiv I: Punerea în siguranță a barajului Dumbrava – Rocșoreni, județul Mehedinți

Obiectiv II: Amenajarea râu Jiu pentru mărirea gradului de siguranță a digurilor pe sectorul baraj Ișalnița-aval municipiul Craiova, județul Dolj

Durata de implementare a proiectului a fost de 64 de luni, respectiv până la data de 31 decembrie 2023. Până la această dată au fost realizate celelalte etape ale proiectului, până la finele anului urmând să fie executate lucrările menționate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS