17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO va avea nevoie de 200 de milioane de euro pe an pentru a putea funcționa după 2026 cu 3 grupuri pe cărbune

CEO va avea nevoie de 200 de milioane de euro pe an pentru a putea funcționa după 2026 cu 3 grupuri pe cărbune

Complexul Energetic Oltenia va avea nevoie de circa 200 de milioane de euro anual pentru funcționarea grupurilor energetice și a carierelor miniere în rezervă tehnică. După 2026 la CEO vor mai fi 3 blocuri energetice și 4 cariere miniere, toate în rezervă tehnică și 4.500 de angajați, conform Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia.

Daniel Burlan, director de vânzări la Complexul Energetic Oltenia, a declarat că este suma necesară pentru a exista continuitate. Banii vor fi acoperiți din veniturile companiei și din sumele primite pentru a fi la dispoziția Transelectrica.

„Va fi nevoie de 200 de milioane de euro pe an pentru continuarea activității în rezervă tehnică. Vor fi stabilite condițiile în care CEO va funcționa și va fi plătită pentru energia de care are nevoie sistemul energetic. Va exista energie pe cărbune și după 2026, când se va intra în rezervă tehnică. Vor fi 3,3 terawați. Vor fi aprobate acele mecanisme, să putem produce și să încasăm banii pe energie. Vom avea nevoie de circa 200 de milioane de eurp să susținem cele 3 grupuri pe cărbune de la Rovinari și de la Turceni”, a declarat Daniel Burlan, director în cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Planul de închidere a carierelor miniere

Potrivit Complexului Energetic Oltenia, măsurile de restructurare care vizează închiderea/conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare: pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică.

„Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității. Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră”, se menționează într-un document al CEO.

Citeşte şi: O tânără a născut pe trotuar, pentru că la Spitalul Urziceni nu erau paturi libere

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS