13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnimalele de la Zoo din Craiova, ținute pe uscat în plină caniculă

Animalele de la Zoo din Craiova, ținute pe uscat în plină caniculă

Un craiovean trage un semnal de alarmă după o vizită la Grădina Zoologică, din Parcul Romanescu. Bărbatul a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu starea în care sunt ținute căprioarele la Zoo. Mai exact, acesta lasă să se înțeleagă că bietele animale sunt însetate, iar ochiurile de apă din țarcul acestora sunt infecte. Apa din acele bălți este stătută și împuțită și probabil este acolo doar de la ploaie. Comentariile au început să curgă, iar replicile nu-i menajează deloc pe angajații de la Zoo. “Păcat de aceste animale….la fel și la locul de joaca o mizerie oribilă!”, spune o craioveancă. Într-un alt comentariu se spune: “Unde sunt cei care ar trebui să verifice …măcar să le ducă unde sunt îngrijite bine” sau “Și doar ce au postat un filmuleț pe net că sunt răsfățate cu apă curată pentru căldură și acolo e un jeg ordinar pentru ca să se benocleze toți care nu pot să traiască fără să vadă maimuțele. Și așa sunt chinuite o viață întregă. Niște animale care ar trebui să trăiască în libertate, în Occident, animalele au hectare de libertate, la gradinile zoologice”, se arată într-un alt comentariu. Într-un cuvânt, craiovenii care merg la Grădina Zoologică sunt oripilaţi de condiţiile mizere în care sunt ţinute animalele sălbatice. Acestea nu primesc apă suficientă, iar bazinele de răcorire sunt mai mult goale.

De răsfăț nici nu poate fi vorba

Într-adevăr, sunt aproape 40 de grade în Craiova şi nu doar oamenii suferă de cald, ci şi animalele de la Zoo.Deşi au norocul să stea printre copaci, unde temperatura este mai mică decât în centrul oraşului, locatarii grădinii zoologice nu sunt tocmai în largul lor. Duşuri dese, sesiuni de înot, fructe şi legume reci şi proaspete, dar şi multă umbră. Asta recomandă veterinarii pentru animalele de la Zoo. La grădina Zoologică din Parcul Romanescu, animalele abia primesc apă cu pipeta, de alt răsfăț nici nu poate fi vorba.Chiar dacă temperatura în Grădina Zoologică este mai mică şi cu câteva grade decât în oraș, animalele trebuie protejate de căldură, spun specialiştii. Deshidratarea este la fel de periculoasă pentru ele cum este şi pentru oameni. În plus, din cauza căldurii pot deveni nervoase şi agitate. Animalele cele mai afectate sunt cele originare din zone reci sau cele care au strat de blană gros.

Zoo Craiova

Nu este prima întâmplare de la Zoo Craiova care face vâlvă pe rețelele de socializare. În urmă cu câțiva ani, craiovenii semnalau aceeași problemă, lipsa apei, altă pățanie a fost cea a lupilor plini de râie sau a câinelui băgat în cușca lupilor. Cert este că de-a lungul timpului din inventarul Grădinii Zoologice tot dispar animale, iar cuștile rămân goale. Reprezentanții RAADPFL, regia care are în administrare grădina nu dau explicații.

Bălțile din țarcul căprioarei

Ieri, o incursiune la Grădina Zoologică din Craiova dezvăluia același tablou dezolant. În țarcul căprioarelor, cele două bălți cu apă infectă, verzuie se văd de la distanță, de după gardul de sârmă. În țarcul struților, aceleași bălți cu apă murdară. Nici animalele carnivore nu o duc mai bine. În spațiul destinat urșilor se găsește un ochi de apă murdar și insuficient. În bazinul în care acestia ar urma să se răcorească, apa este foarte puțină. În cușca tigrilor, bazinul pentru răcorirea mamiferelor este gol. Lupii au dispărut cu desăvârșire sau stau ascunși în bârlog, poate acolo este mai răcoare. Nici struții nu par să aibă apă din belșug. Apa scursă dintr-un furtun, amestecată cu pământul formează, pe o latură a țarcului, o mâzgă. Restul animalelor par să aibă ceva apă pusă în niște castroane sau găleți, nici acestea nu sunt pline.

Zoo Craiova

Să nu fim cârcotași, singurele care au apă din belșug și curată sunt lebedele și berzele. Vidrele au și ele bazinul plin cu apă. În alte câteva țarcuri, angajații spală bazinele cu furtunul. Poate locatarii acestor cuști vor beneficia, în cele din urmă de mai multă apă. La Zoo Craiova au fost mereu probleme cu apa, fie că nu este presiune, fie că vanele de golire a bazinelor se înfundă.

Zoo Craiova

Reprezentanții regiei: Ce bine e la Zoo!

Reprezentanții Zoo Craiova neagă că animalele sunt ținute fără apă sau în condiții improprii.

„La ora la care menționați că bazinele erau goale (luni – ora 11.30), acestea se aflau în proces de curățare și reumplere. Procesul are loc periodic, o dată la câteva zile.
Menționăm că în bazinele exterioare animalele și păsările se pot îmbăia.
Animalele se adapă din recipiente speciale, apa fiind schimbată ori de câte ori este nevoie.
Ca și măsuri de protecție a animalelor împotriva temperaturilor ridicate enumerăm:
Bazinele exterioare se umplu cu apă la discreție, pentru ca animalele să se îmbăieze
Se schimbă periodic apa din recipientele pentru adăpare
Țarcurile sunt stropite cu apă ori de câte ori e nevoie
Animalelor li se administrează o hrană mai bogată în vitamine, fructe și legume de sezon.
Precizăm că RAADPFL Craiova a dat informații publice, săptămâna trecută, despre măsurile de protecție luate în ceea ce privește animalele de la Grădina Zoologică din Parcul „Nicolae Romanescu”, acum, când sunt temperaturi ridicate. Referitor la spațiile libere la care faceți referire, menționăm că acestea sunt nelocuite de ceva timp. În 2021, porcii (vietnamezi și mistreți) au fost eutanasiați, la solicitarea DSVSA, în urma unor cazuri de pestă porcină africană.
Aceste spațiile goale vor fi populate cu animale în perioada următoare“, a precizat purt[torul de cuvânt al RAADPFL Craiova, Daniela Ochea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS