20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de craioveni riscă să rămână fără apă caldă. Termo Urban le-a trimis somații

Mii de craioveni riscă să rămână fără apă caldă. Termo Urban le-a trimis somații

Asociațiile de proprietari cu datorii la Termo Urban, sunt ameninţate cu debranșarea. În plin sezon estival,124 de asociaţii de proprietari din Craiova riscă să rămână fără apă caldă din cauza datoriilor.

Termo Urban a emis la jumătatea săptămânii trecute, notificări de debranşare de la sistemul centralizat de încălzire al oraşului pentru aceste asociaţii. Cele 124 de asociaţii de proprietari au fost notificate fiindcă au peste 45 de zile de întârziere.


„Au fost notificate pentru debranșare de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, un număr de 124 de Asociații de locatari/proprietari cu debite restante mai vechi decât termenul legal de 45 de zile pentru achitare.
Termenul legal stabilit pentru achitarea facturilor potrivit Contractului de furnizare a energiei termice este de 45 de zile, termenul de scadenţă de 15 zile de la data emiterii facturilor, plus 30 de zile perioada de graţie (adică după alte 30 de zile de la data scadentă) în conformitate cu Art.41 alin.(1) pct.a) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 (republicată în 2023) Neachitarea facturii în termen de 30 de zile de la data scadenței atrage penalități de întârziere, conform prevederilor art. 42 alin. (10) din Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006 (republicată în 2013)”, se arată în anunţul făcut de furnizoirul de căldură al oraşului, Termo Urban.

Blocul G1, bloc aflat pe lista restanțierilor

Datorii de ordinul sutelor de mii de lei

Asta înseamnă că mii de craioveni riscă în plină vară să trecă pe duşuri reci pentru că nu-şi plătesc datoriile către Termo Urban. Cei mai păgubiţi sunt bun-platnicii care din cauza vecinilor restanţieri vor ajunge să încălzească apă pe aragaz.
Sunt în această situaţie proprietarii din Asociaţia de proprietari 1Mai, asociaţia de proprietari Sabba Ştefănescu, asociaţia de proprietari 12 Valea Roşie, asociaţia de proprietari 101 Calea Bucureşti, asociaţia de proprietari 16 Brazda lui Novac, asociaţia de proprietari 9 Rovine, asociaţia de proprietari 11 Rovine, asociaţia de proprietari 23 Eroilor, asociaţia de proprietari 30 Craioviţa Nouă, dar lista este mult mai mare. Neplata facturilor către furnizorul de utilităţi sau delapidările îi trag în jos pe proprietarii din aceste asociaţii de proprietari. Sunt asociaţii care au restanţe de peste o sută de mii de lei, cât valoarea unui apartament.

De exemplu asociaţia de proprietari Sărari-Viitorul a fost notificată de către furnizor pentru o datorie de 180.676 de lei. Asociaţia de proprietari 13 Craioviţa Nouă figura pe lista societăţii cu o restanţă de 141.823 de lei. Asociaţia 35 Craioviţa Nouă are o datorie către Termo Urban de 113.462 de lei. Asociaţia de proprietrai 14 Eroilor are o restanţă de 100. 681 de lei.

La cealaltă extremă sunt asociaţiile de proprietari cu debite restante mai vechi decât termenul legal de plată de 45 de zile, de doar câteva mii de lei. De exemplu Asociaţia de proprietari 101 Calea Bucureşti a fost notificată pentru suma de 4.000 de lei, asociaţia de proprietari 114 Big Vechi a fost somată pentru 4.080 de lei, iar asociaţia bl.C10A Calea Bucureşti, pentru 3.937 de lei.

Bloc din asociația de proprietari Sărari-Viitorul

Asociaţiile de proprietari care nu plătesc, nu mai primesc apă caldă

Operatorul de termoficare al oraşului a decis: Cine nu plăteşte, nu primeşte apă caldă.
Furnizorul a făcut asta şi în anii trecuţii deoarece nu vrea să calce pe urmele fostei Termoficări care a falimentat. Drep urmare lasă datornicii fără apă caldă după 45 de zile de la primirea facturii, dacă aceştia nu o plătesc. Iniţial ei sunt somaţi să-şi plătească datoriile. Ulterior, societatea ca să nu întâmpine probleme, s-a gândit să strângă robinetul la apă caldă datornicilor. În urmă cu două luni furnizorul a notificat 154 de asociaţii de proprietari. Unele dintre acestea se găses şi acum pe lista datornicilor. Pentru a-i convinge pe rău-platnici să treacă pe la casierie, cei de la Termo Urban au pus lista datornicilor pe site-ul societăţii, pentru a-i face de râs. Pe lista neagră sunt asociaţii cu probleme care au acumulat restanţe atât către vechiul furnizor de căldură, cât şi către actualul operator, Termo Urban. Datoriile au venit ca un tăvălug şi asociaţiile abia a putut plăti facturile la gaze, apă rece şi energie electrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS