20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii care au plătit gunoiul pe tot anul trebuie să mai plătească nişte diferenţe

Craiovenii care au plătit gunoiul pe tot anul trebuie să mai plătească nişte diferenţe

Craiovenii care au plătit taxa specială pentru gunoi pe tot anul vor fi înştiinţaţi de către Direcţia de Impozite şi Taxe Craiova ce diferenţe mai au de achitat. Diferenţele se datorează creşterii de la 01.07. 2023 a taxei speciale de salubrizare.

Taxa specială de salubrizare s-a modificat. ADI EcoDolj a solicitat modificarea taxei pentru gunoi pe care craiovenii o vor plăti începând din această lună. Aceasta este compusă din tariful pentru colectarea/sortarea gunoiului şi tariful pentru depozitare. Un Ordin al ANRSC a apărut la sfârşitul anului trecut şi a schimbat modul de calcul al taxei. Drept urmare ADI EcoDolj. Asociaţia a calculat şi taxa rezultată a fost de 18.00/persoană/lună.
Ulterior, Consiliul Local a aprobat această taxă, iar craiovenii trebuie să plătească prin Direcţia de Impozite şi Taxe costul gunoiului colectat de către Iridex. Taxa este compusă din tarifele percepute de către operatorul de salubirtate, SC Iridex şi depozitul de gunoi Eco Sud. Banii sunt colectaţi de Primăria Craiova prin Direcţia de Impozite şi Taxe. Cetăţenii plătesc, primăria adună taxa apoi dă banii mai departe SRL-ului care strânge gunoiul din oraş precum şi depozitului de la Mofleni. Tranzacţia sumelor se face prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ(ADI). Banii se plătesc la casieriile municipalităţii, dar ajung apoi în contul Iridex, operatorul care colectează gunoiul din Craiova.

Cine a plătit gunoiul pe tot anul mai are de plătit nişte diferenţe

Modul de plată al taxei se va face ca şi până acum. Craiovenii care au plătit în avans taxa, pe tot anul vor mai avea de plătit diferenţa de până la 18 lei/persoană/lună. Reprezentanţii DIT Craiova spun că populaţia va fii înştiinţată cu privire la plata taxei speciale de salubrizare. În primul rând, craiovenii care plătesc lunar, începând cu luna iulie vor avea de plătit o taxă mai mare de 18 lei/persoană/lună în loc de 12 lei/persoană/lună.
A doua situaţie este cea a contibuabililor care şi-au plătit taxele şi impozitele pe întreg anul 2023. Acum, craiovenii care se găsesc în această situaţie vor fi înştiinţaţi ce sume mai au de plătit în plus, dat fiind faptul că a crescut cuantumul taxei speciale de salubrizare.

Taxa specială de salubrizare este o taxă lunară

Taxa specială pentru salubrizare nu se plăteşte obligatoriu pe tot anul, dar craiovenii pot să o achite anticipat. Aceasta este o taxă lunară, iar termenul de plată este până pe 25 ale lunii următoare. În acest caz contribuabilul selectează suma pe care vrea să o plătească, fie că plata se face fizic la ghişeu, fie că se face online pe Ghişeul.ro. Contribuabilii pot să-şi modifice cuanutumul pe care vor să-l plătească. Pe Ghişeul.ro contribuabilul face logarea pe cont cu user-ul şi parola transmise în prealabil. Intră în contul personal şi efectuează plata. Aici se găsesc toate creanţele, indiferent dacă sunt taxe sau impozite. Aici se vede inclusiv bonificaţia. În partea stângă, pe site se regăsesc denumirile creanţele datorate, iar în partea dreaptă suma totală de plată. Tot în partea dreptă, în căsuţă, contribuabilul are posibilitatea să selectez suma pe care vrea să o plătescă. De exemplu, taxa de salubrizare este 550 de lei pe tot anul, dar plătitorul poate să selecteze 54 de lei, adică 18 lei/lună pentru 3 persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS