17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe spune Ministerul Culturii despre Târgul de Paşte şi perdeaua de plastic din Parcul Romanescu

Ce spune Ministerul Culturii despre Târgul de Paşte şi perdeaua de plastic din Parcul Romanescu

Ministerul Culturii nu consideră că ar fi vreo problemă cu organizarea Târgului de Paşte în Parcul Nicolae Romanescu. Şi nici cu perdeaua de frunze artificiale care îmbracă gardul dinspre cimitirul Ungureni. Ba mai mult, Ministerul consideră că solicitările de avize pentru orice tip de intervenţie şi amenajare nu ar fi deloc “în folosul parcului” şi ar încălca “obiectivele politicii naţionale pentru reducerea birocraţiei”.

Comercianţii nu s-au bucurat prea mult de mutarea Târgului de Paşte

Organizarea Târgului de Paşte în Parcul “Nicolae Romanescu” a născut păreri diferite, la fel ca şi alte iniţiative ale Primăriei. În timp ce unii au apreciat mutarea evenimentului din centrul oraşului într-un spaţiu mai aerisit, alţii s-au plâns de lipsa spaţiilor de parcare, de aglomeraţia creată şi de spaţiul inadecvat pentru comercializarea şi servirea mâncărurilor din zona căsuţelor comercianţilor. Ba chiar comercianţii s-au plâns de lipsa de vad şi de imposibilitatea de a amplasa mai multe mese pentru servirea tradiţionalilor mititei.

Unii cetăţeni au apreciat amenajarea târgului în parc şi au apreciat tematica aleasă pentru acest an – Alice în Ţara Minunilor. Alţii ne-au contactat pentru a sesiza că astfel de evenimente nu ar trebui organizate într-un parc care este monument istoric. Aşa că am decis să le cerem să facă lumină în acest caz celor mai în măsură şi am solicitat punctul de vedere al Ministerului Culturii.

Ce spune legea

Legea 422/2001privind protejarea monumentelor istorice arată că a) toate lucrările de cercetare, conservare, construire, extindere, consolidare, restructurare, amenajări peisagistice și de punere în valoare, care modifică substanța sau aspectul monumentelor istorice;

b) executarea de mulaje de pe componente ale monumentelor istorice;

c) amplasarea definitivă sau temporară de împrejmuiri, construcții de protecție, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de însemne pe și în monumente istorice;

d) schimbări ale funcțiunii sau destinației monumentelor istorice, inclusiv schimbările temporare.

Este sau nu nevoie de aviz de la Ministerul Culturii?

GdS a întrebat Ministerul dacă Târgul de Paşte se încadrează la vreuna dintre literele de mai sus şi dacă Primăria Craiova a solicitat un aviz pentru Târgul de Paşte, în condiţiile date.

Am vrut să aflăm dacă este permisă organizarea unor astfel de evenimente într-un spaţiu precum Parcul Romanescu, cu statut de monument istoric.

Am solicitat şi punctul de vedere al Ministerului Culturii privind amplasarea unui gard artificial de verdeaţă într-un parc natural.

Undă verde de la Minister

Ministerul Culturii spune că, aşa cum arată şi textul de lege citat mai sus, “se poate observa că aceste amenajări nu constituie intervenţii asupra parcului”. În răspunsul remis GdS, reprezentanţii Ministerului spun că o condiţie fundamentală pentru ca o acţiune să gie considerată intervenţie asupra monumentului istoric a fost că “prin acţiunea respectivă se modifică substanţa sau aspectul monumentelor istorice”. Parcul Nicolae Romanescu şi-a păstrat substanţa de la inaugurare şi până acum, destinaţia sa fiind de “grădină publicp, deschisă tuturor cetăţenilor”.

Ministerul mai spune că “organizarea de activităţi adresate unui public larg contribuie la integrarea social-economică şi culturală în viaţa colectivităţii locale” şi că “legea nu interzice organizarea unor evenimente în interiorul sau în zonele de protecţie” ale monumentelor istorice.

Frunzele artificiale – “decât un ornament provizoriu”

În ceea ce priveşte un eventual aviz pentru montarea unei perdele de frunze artificiale pe unul dintre gardurile interioare ale Parcului, Ministerul menţionează că amenajarea este “amplasată pe un “segment secundar din împrejmuirea parcului, fără expunere largă”. Cu alte cuvinte, nu prea se vede…

Plasa de frunze artificiale nu este “decât un ornament provizoriu care nu constituie o intervenţie asupra monumentului istoric”.

La final, Ministerul ţine să precizeze că nici măcar nu este în folosul parcului să se solicite avize pentru orice modificare din parc, pentru că “astfel de activităţi fac parte din îndatoririle administratorului” şi “asemenea solicitări, care practic ar trebui să fie zilnice, încalcă grav obiectivele politicii naţionale de reducerea birocraţiei”.

Citeşte şi: Sesiune intensă, dar nu la IntenCity! Olguța Vasilescu le-a mulțumit rectorilor pentru că „au acceptat” să nu pună examene în timpul festivalului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS